

Honduras SHG EP Los Geranios - kawa ziarnista
W międzynarodowym świecie kawy coraz więcej słyszy się o Hondurasie. Ten kraj Ameryki Środkowej, pokryty wzgórzami i głębokimi lasami, eksportuje kawę doskonałej jakości, o czym świadczą sukcesy w licznych konkursach. Honduras SHG EP Los Geranios to jedna z tych kaw, które każdy barista z pewnością chętnie spróbuje. Wielowarstwowa, żywa kawa o okrągłej konsystencji i delikatnej kwasowości - pokochacie ją i Wy.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Honduraska SHG EP Los Geranios nie neguje miejsca pochodzenia, które nazywane jest "zielonymi płucami" Ameryki Środkowej. Podobnie jak inne lokalne kawy, smakuje jak orzechy i gorzka czekolada, ale także oferuje przyjemną cytrusową kwasowość, subtelne tony kwiatów i ślady soczystych owoców winorośli. Ciało jest okrągłe, a filiżanka sprawia wrażenie bardzo zrównoważonej.
Pochodzenie kawy
Region Siquatepeque, położony w środkowej części Hondurasu, jest często spowity mgłą i lekkim deszczem. Krajobraz jest pagórkowaty i pokryty niekończącymi się lasami - kwitną tu krzewy kawowe. Ich owoce dojrzewają wolniej i w cieniu, dzięki czemu ziarna są niezwykle bogate w smaku.
Jedną ze spółdzielni rolniczych na tym obszarze jest COHORSIL, która od ponad 40 lat zrzesza rolników, umożliwiając im przekazywanie i rozwijanie wielu praktyk rolniczych i specjalnych technik. Z tej spółdzielni pochodzi honduraska SHG EP Los Geranios, ręcznie zbierana i myta arabica odmiany Catuai. Są to rośliny o zwartym pokroju i wysokich wymaganiach glebowych, dające średnie plony, ale o bardzo dobrych właściwościach smakowych.
Hondurscy plantatorzy zbierają kawę od listopada do kwietnia, zwracając zawsze baczną uwagę na dojrzałość owoców i ich obróbkę. Jak już wspomnieliśmy, stosuje się tzw. metodę mokrą, polegającą na wsypaniu owoców kawowca do wody, po czym przeciska się je przez płytę zgniatającą, aby usunąć wierzchnią skórkę. Następnie kawa trafia do zbiorników fermentacyjnych. Podczas fermentacji miąższ otaczający zielone ziarna ulega rozpuszczeniu. Po kilku godzinach lub dniach kawę należy wyjąć, wypłukać, wyczyścić i wysuszyć. Zwykle rozkłada się ją na betonowych grządkach i pozostawia do swobodnego wyschnięcia, często grabiąc, aby zapobiec pleśnieniu zbiorów.
Jeszcze kilka lat temu kawa honduraska była kawą raczej niewartą uwagi. Zyskuje też na znaczeniu wśród światowych baristów dzięki rządowym inwestycjom w edukację, techniki przetwarzania i infrastrukturę. Stworzyło to nowe możliwości dla rolników, a eksport do sąsiedniej Gwatemali, gdzie wcześniej trafiała większość produkcji, w ciągu kilku lat rozszerzył się na USA, Japonię, Kanadę, Belgię, Koreę Południową i inne kraje.
Oznaczenie SHG (Strictly High Grown) w nazwie kawy jest stosowane w przypadku kawy pochodzącej z obszarów wysokogórskich, a litery EP wyjaśniają, że ziarna zostały przetworzone i ocenione zgodnie z europejskimi standardami.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY ziarnista kawa
