Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Honduras SHG EP Los Geranios - kawa ziarnista

Kod: 1756

W międzynarodowym świecie kawy coraz więcej słyszy się o Hondurasie. Ten kraj Ameryki Środkowej, pokryty wzgórzami i głębokimi lasami, eksportuje kawę doskonałej jakości, o czym świadczą sukcesy w licznych konkursach. Honduras SHG EP Los Geranios to jedna z tych kaw, które każdy barista z pewnością chętnie spróbuje. Wielowarstwowa, żywa kawa o okrągłej konsystencji i delikatnej kwasowości - pokochacie ją i Wy.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Honduras
Różnorodność
Różnorodność:
Catuai
Region
Region:
Siguatepeque
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1100 - 1300m
Smak
Smak:
Owoce, Gorzka czekolada, Orzechy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy 

Honduraska SHG EP Los Geranios nie neguje miejsca pochodzenia, które nazywane jest "zielonymi płucami" Ameryki Środkowej. Podobnie jak inne lokalne kawy, smakuje jak orzechy i gorzka czekolada, ale także oferuje przyjemną cytrusową kwasowość, subtelne tony kwiatów i ślady soczystych owoców winorośli. Ciało jest okrągłe, a filiżanka sprawia wrażenie bardzo zrównoważonej.

Pochodzenie kawy 

Region Siquatepeque, położony w środkowej części Hondurasu, jest często spowity mgłą i lekkim deszczem. Krajobraz jest pagórkowaty i pokryty niekończącymi się lasami - kwitną tu krzewy kawowe. Ich owoce dojrzewają wolniej i w cieniu, dzięki czemu ziarna są niezwykle bogate w smaku. 

Jedną ze spółdzielni rolniczych na tym obszarze jest COHORSIL, która od ponad 40 lat zrzesza rolników, umożliwiając im przekazywanie i rozwijanie wielu praktyk rolniczych i specjalnych technik. Z tej spółdzielni pochodzi honduraska SHG EP Los Geranios, ręcznie zbierana i myta arabica odmiany Catuai. Są to rośliny o zwartym pokroju i wysokich wymaganiach glebowych, dające średnie plony, ale o bardzo dobrych właściwościach smakowych.

Hondurscy plantatorzy zbierają kawę od listopada do kwietnia, zwracając zawsze baczną uwagę na dojrzałość owoców i ich obróbkę. Jak już wspomnieliśmy, stosuje się tzw. metodę mokrą, polegającą na wsypaniu owoców kawowca do wody, po czym przeciska się je przez płytę zgniatającą, aby usunąć wierzchnią skórkę. Następnie kawa trafia do zbiorników fermentacyjnych. Podczas fermentacji miąższ otaczający zielone ziarna ulega rozpuszczeniu. Po kilku godzinach lub dniach kawę należy wyjąć, wypłukać, wyczyścić i wysuszyć. Zwykle rozkłada się ją na betonowych grządkach i pozostawia do swobodnego wyschnięcia, często grabiąc, aby zapobiec pleśnieniu zbiorów.

Jeszcze kilka lat temu kawa honduraska była kawą raczej niewartą uwagi. Zyskuje też na znaczeniu wśród światowych baristów dzięki rządowym inwestycjom w edukację, techniki przetwarzania i infrastrukturę. Stworzyło to nowe możliwości dla rolników, a eksport do sąsiedniej Gwatemali, gdzie wcześniej trafiała większość produkcji, w ciągu kilku lat rozszerzył się na USA, Japonię, Kanadę, Belgię, Koreę Południową i inne kraje.

Oznaczenie SHG (Strictly High Grown) w nazwie kawy jest stosowane w przypadku kawy pochodzącej z obszarów wysokogórskich, a litery EP wyjaśniają, że ziarna zostały przetworzone i ocenione zgodnie z europejskimi standardami.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
107,5 zł /1000 g 10,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022

INDONEZJA SULAWESI TORAJA KALOSSI GRADE 1
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDONEZJA SULAWESI TORAJA KALOSSI GRADE 1

Celebes lub Sulawesi jest jednym z 14 tysięcy indonezyjskich wysp. Kształt może przypominać pająka - zwierzęta i rośliny występujące w tym regionie są rzeczywiście tym, co fascynuje turystów z całego świata. Oczywiście jest tu i kawa. Małe gospodarstwa na pagórkach produkują ziarno o wspaniałym smaku i odurzającym zapachu. Kawę z górzystego regionu Toraja pokochasz dla zrównoważonej kwasowości i przyjemnej czekoladowej nuty. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
173,1 zł /1000 g 17,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022

Guatemala Black Honey Coban - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

Guatemala Black Honey Coban - kawa ziarnista

Akt urodzenia tej kawy został podpisany przez Augusto Roblesa, właściciela rodzinnej farmy położonej na wzgórzach San Cristobal Verapaz. Ma z czego być dumny - firma dobrze prosperuje, a jego kawa trafia do koneserów najwyższej jakości na całym świecie. Guatemala Black Honey Coban  jest szczególnie udany dzięki wspaniałemu profilowi smakowemu łączącemu suszone owoce, kakao i krem karmelowy.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
201,5 zł /1000 g 20,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »