

Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Hit tego lata: cappuccino, które upadło na głowę

Dalgona, pokusa smaku
Gęsta, solidna i aksamitna pianka z ubitych idealnie białek przypominająca śnieg, ogromnie popularna w Indiach, Pakistanie i Makau, chińskim specjalnym regionie administracyjnym. Dla reszty świata została „odkryta” i rozpropagowana w sieciach społecznościowych przez Jung Il-woo, młodego południowokoreańskiego aktora, który występuje zarówno w filmach akcji, jak i romantycznych oraz thrillerach. Podczas kręcenia telewizyjnego show właśnie w Makau, poczęstowano go kawową pianką położoną na zimnym mleku z lodem. A ponieważ w smaku przypominała mu koreańskie słodycze dalonga, zaczął tak samo mówić o tym wyjątkowo smacznym napoju: dalgona coffee.
Lodowe orzeźwienie pełne kofeiny
Jednak bardziej niż pochodzenie zainteresuje Was smak i sposób przygotowania. Dalgona coffee spodoba się wszystkim, którzy lubią kawowe eksperymenty, kremy cukiernicze i wysokie szklanki, w których mogą niby przypadkiem, brzęknąć długą łyżką. Jak tylko przedostanie się przez naprawdę mocną czapeczkę z ubitej kawy, nabierze odrobinę mleka. W ustach poczujemy smak mocnej, lekko osłodzonej kawy i mleka, mrożonego bądź ciepłego. Krótko mówiąc jakby „odwrócone” cappuccino.
Dalgona coffee można przygotować na wiele sposobów. My wybieramy ten na lato. Z lodem.
Będziemy do tego potrzebować: 4 łyżki kawy rozpuszczalnej, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki gorącej wody, mleko, lód i blender (spieniacz elektryczny).
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsypujemy kawę i cukier, zalewamy gorącą wodą.
- Ubijamy blenderem do uzyskania kremu o gęstej konsystencji.
- Do szklanki wkładamy kostki lodu, zalewamy je mlekiem i wszystko przykrywamy solidną czapą kawowej pianki.
- Dalgona coffee można polać sokiem, ozdobić świeżymi owocami lub ciasteczkami, wzbogacić odrobiną alkoholu.
Teraz możemy się delektować nie zapominając o tym, że równie ważna jak smak jest oryginalna fotka na portalu społecznościowym. Ach ten hashtag.
Kilka porad na zakończenie. Pianka utrzymuje się dość długo przechowywana w lodówce, dlatego można ją przygotować wcześniej. Jeśli uznamy, że ilość cukru jest zbyt duża, możemy użyć go na przykład połowę - pianka nie będzie już tak zbita, ale spokojnie da się ubić. Podobny efekt jak w przypadku kawy rozpuszczalnej osiągniemy używając bardzo mocnej kawy z ekspresu przelewowego. Mówi się, że Koreańczycy potrafią ubić piankę do dalgona coffee zwyczajną łyżeczką, zachęcamy do spróbowania. Pianka smakuje doskonale również na ciepłym mleku, w zimie polecamy wersję z przyprawami korzennymi i małym pierniczkiem.