Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 



Hit tego lata: cappuccino, które upadło na głowę

24. 7. 2020 0 minut czytania
Każdemu, kto obejrzy na filmie jak się to robi, trudno będzie uwierzyć, że to w ogóle możliwe. Kawa rozpuszczalna zmiksowana z wodą? Jaki będzie tego efekt? Doskonały, świetny, wyśmienity! Spróbujmy hitu tego lata, który nie tylko cudownie orzeźwia, ale jest także tak fotogeniczny, że chwalą się nim miliony ludzi na całym świecie. Wystarczy na Instagramie wpisać #dalgonacoffee.

Dalgona, pokusa smaku

Gęsta, solidna i aksamitna pianka z ubitych idealnie białek przypominająca śnieg, ogromnie popularna w Indiach, Pakistanie i Makau, chińskim specjalnym regionie administracyjnym. Dla reszty świata została „odkryta” i rozpropagowana w sieciach społecznościowych przez Jung Il-woo, młodego południowokoreańskiego aktora, który występuje zarówno w filmach akcji, jak i romantycznych oraz thrillerach. Podczas kręcenia telewizyjnego show właśnie w Makau, poczęstowano go kawową pianką położoną na zimnym mleku z lodem. A ponieważ w smaku przypominała mu koreańskie słodycze dalonga, zaczął tak samo mówić o tym wyjątkowo smacznym napoju: dalgona coffee.

Lodowe orzeźwienie pełne kofeiny

Jednak bardziej niż pochodzenie zainteresuje Was smak i sposób przygotowania. Dalgona coffee spodoba się wszystkim, którzy lubią kawowe eksperymenty, kremy cukiernicze i wysokie szklanki, w których mogą niby przypadkiem, brzęknąć długą łyżką. Jak tylko przedostanie się przez naprawdę mocną czapeczkę z ubitej kawy, nabierze odrobinę mleka. W ustach poczujemy smak mocnej, lekko osłodzonej kawy i mleka, mrożonego bądź ciepłego. Krótko mówiąc jakby „odwrócone” cappuccino.

Dalgona coffee można przygotować na wiele sposobów. My wybieramy ten na lato. Z lodem.

Będziemy do tego potrzebować: 4 łyżki kawy rozpuszczalnej, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki gorącej wody, mleko, lód i blender (spieniacz elektryczny).

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsypujemy kawę i cukier, zalewamy gorącą wodą.
  2. Ubijamy blenderem do uzyskania kremu o gęstej konsystencji.
  3. Do szklanki wkładamy kostki lodu, zalewamy je mlekiem i wszystko przykrywamy solidną czapą kawowej pianki.
  4. Dalgona coffee można polać sokiem, ozdobić świeżymi owocami lub ciasteczkami, wzbogacić odrobiną alkoholu.

Teraz możemy się delektować nie zapominając o tym, że równie ważna jak smak jest oryginalna fotka na portalu społecznościowym. Ach ten hashtag.

Kilka porad na zakończenie. Pianka utrzymuje się dość długo przechowywana w lodówce, dlatego można ją przygotować wcześniej. Jeśli uznamy, że ilość cukru jest zbyt duża, możemy użyć go na przykład połowę - pianka nie będzie już tak zbita, ale spokojnie da się ubić. Podobny efekt jak w przypadku kawy rozpuszczalnej osiągniemy używając bardzo mocnej kawy z ekspresu przelewowego. Mówi się, że Koreańczycy potrafią ubić piankę do dalgona coffee zwyczajną łyżeczką, zachęcamy do spróbowania. Pianka smakuje doskonale również na ciepłym mleku, w zimie polecamy wersję z przyprawami korzennymi i małym pierniczkiem.

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »