Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADA W PASTYLKACH MEXICO ORIGIN 66%

Kod: 997

Meksyk - to białe plaże, dzikie bestie, świetna kuchnia, kultowe miejsca i ... fenomenalne ziarna kakaowca. I właśnie z nich jest wyprodukowana gorzka czekolada. Rozpuść ją w mleku, przygotuj lukier na ciasto, stwórz sobie figurkę z czekolady i to jak najszybciej po otworzeniu torebki. Bo kiedy zaczniesz kosztować czekoladę w pastylkach, nie będziesz chciał przestać. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
287,7 zł /1000 g 28,8 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 6. 11. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Meksyk
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Skład

Masa kakaowa Meksyk 66%, Masło kakaowe, Lecytyna sojowa, Cukier, Naturalny proszek waniliowy

Smak

Czekolada w pastylkach Meksyk smakuje naprawdę gorzko i pełnie. Po rozpuszczeniu w gorącym mleku uzyskasz napój gładki i silny. Prawdziwemu meksykańskiemu kakao po prostu odmówić nie wypada.

Źródło

Czekolada ma swoją nazwę od Azteków. Nazywali ją Xocolatl, czyli gorzka woda. Hiszpanie trochę nazwę zmienili i do Europy wędrowała już brązowa, słodka i urzekająco pachnąca masa pod nazwą chocolate.

Dokładnie, kiedy po raz pierwszy była wytworzona trudno określić. Czekoladowy napój pili już Majowie i Aztekowie, kakao mieszali w ciepłej wodzie i dodawali do niego na przykład paprykę, miód i chili. Faktyczne kakao w proszku albo bardziej pastę odkryli archeolodzy na fragmentach naczyń w obszarach Colha (dzisiejsza Belize w Ameryce Środkowej). Zdaniem ekspertów Majowie pili czekoladę już od 600 r.

Pierwsze wzmianki o czekoladzie sięgają roku 1519, kiedy Hernán Cortéz zauważył na wybrzeżach Nowej Hiszpanii, że mieszkańcy tego rejonu piją kakaowy napój. Jakieś osiem lat później przywiózł do Hiszpanii przepis, który podobno rozpoczął globalną rewolucję czekolady. W18 wieku okazało się, że czekolada lepiej smakuje rozpuszczona w mleku niż w wodzie. Ale na pierwszą tabliczkę czekolady było trzeba czekać aż do 1847 roku.

Jak się właściwie czekolada wytwarza? Na początku są nasiona kakaowca właściwego (Theobroma cacao), drzewo, którego ojczyzną jest dorzecze Amazonki. Potem nasiona przechodzą kilkudniową fermentację, suszenie, przeprażenie, pozbawienie łusek i kiełków, aż wędrują do fabryk. Przygotowane ziarna kakaowca najpierw trzeba rozgnieść i dokończyć prażenie. To zmienia ich kolor, smak i aromat. Mieleniem ziaren kakaowca powstaje masa, z której oddziela się masło kakaowe. To także stosuje się do produkcji czekolady. Ponadto uzyskuje się z niej tzw. presscake (ciasto filtracyjne). Po jego delikatnym zmieleniu otrzymujemy kakao.

Sama czekolada zawiera w zależności od pożądanego smaku i konsystencji, cukier, mleko, masło kakaowe, kakao i wiele innych produktów. Mieszanina przechodzi przez emulgowanie, ugniatanie, ubijanie, temperowanie i chłodzenie. Wreszcie na koniec zostaje zapakowana.

Teraz wiesz o czekoladzie prawie wszystko. Na zakończenie pozostaje dodać, że choć należy do przysmaków, które nasi lekarze zalecają tylko przy specjalnych okazjach, to zawiera wiele zdrowych substancji. Jest bogata w flawonoidy, minerały (możemy tu wspomnieć, magnez, potas, sod, cynk lub żelazo) i oczywiście witaminy - D, seria B, A i E. Zawiera również kofeinę i teobrominę. Dlatego jedzenie czekolady może poprawić samopoczucie psychiczne, pomaga w zwalczaniu zakażeń i chorób cywilizacyjnych.

W odniesieniu do alergenów należy uważać, szczególnie ludzie z alergią na mleko, kakao i wanilię. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.

Czekolada w pastylkach Mexico Origin jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.

Przechowywać w 12-20 ⁰C.

Uwaga

W przypadku zamówienia czekoladek w naprawdę gorące letnie dni mogą one ulec deformacji lub częściowemu stopieniu podczas transportu. Zmiana ta nie ma wpływu na jakość czekolady.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna: 2 281 kJ / 545 kcal
Tłuszcze: 38,6 g
z tego nasycone: 23,2 g
Sacharydy: 34,7 g
z tego cukry: 30,9 g
Białka: 7,8 g
Sól: 0,02 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »