

Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo od 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Cold brew

Co jest nam do tego potrzebne:
- wybieramy sobie ulubioną odmianę, o bogatym smaku i aromacie,pamiętamy o tym, że kawa w formie cold brew traci nieco na swej kwasowości,
- mielimy ziarenka na bardzo grubo,
- zalecany stosunek kawy do wody to 1:8,dla wyobrażenia, jest to około 120 gram kawy na 1 litr wody,
- zmieloną kawę wsypujemy do dzbanka, zalewamy zimną wodą i dobrze mieszamy,
- pozostawiamy ługować w temperaturze pokojowej przez co najmniej 15 godzin (niektóre źródła podają, ze powinno to być nawet 48 godzin, jednak nie należy przesadzać),
- przecedzamy kawę przez bardzo drobne płótno lub filtr, aby w napój był bez fusów,
- zalecamy serwowanie po schłodzeniu w lodówce lub z lodem.
Przygotowywanie cold brew polecamy koneserom kawy, jak również osobom potrafiącym uzbroić się w cierpliwość.W wyniku długotrwałego procesu otrzymujemy najczystszy smak kawy oraz bombę koleinową.Żadnych zaburzeń spowodowanych obróbką cieplną, nieprawidłowo nastawionym wysokim ciśnieniem ani dodatkami, które potrafią kilkukrotnie tłumić odczuwanie doskonałej przyjemności.Dodatkowo nie potrzebujemy elektryczności, dlatego jest idealna na podróż.Cold brew można również przygotować w french pressie.
Gdy napój jest zbyt mocny, można go rozrzedzić według własnego uznania.Bardzo popularna jest wersja z tonikiem, dobrze komponuje się również z sokiem pomarańczowym. Jeżeli zostanie trochę napoju, możemy go zamrozić w foremkach na lód.