

BIAŁA CZEKOLADA 34% W PASTYLKACH
Biała czekolada znika zawsze w mgnieniu oka. A zwłaszcza wtedy, gdy zawiera naturalną wanilię z pełnotłustym mlekiem a do tego wyprodukowano ją z kakao pochodzącego z Ghany. Dokładnie takie są te oto czekoladowe pastylki. Jedni raczą się nimi na spacerze, inni dodają je do owsianki, a jeszcze inni przygotowują z nich desery. Sami wybierzcie sobie sposób, jaki Wam najbardziej odpowiada.
Skład
Masło kakaowe 34%, Cukier, Mleko w proszku tłuste, Odtłuszczone mleko w proszku, Lecytyna sojowa, Naturalny ekstrakt z waniliiSmak
Pastylki białej czekolady 34% wyróżniają się cudownym, słodkim i mlecznym smakiem, w którym wyraźnie rozpoznacie pachnącą wanilię.
Pochodzenie
Ghana nie jest nowicjuszem wśród producentów kakao. Mówimy o jej głównym eksportowym surowcu rolnym, a po Wybrzeżu Kości Słoniowej jest drugim co do wielkości eksporterem kakao na świecie. Pierwsze drzewa kakaowca właściwego (Theobroma cacao) zostały podobno tutaj zasadzone w 1879 roku przez farmera Tetteh’a Quarshie. Nasiona przywiózł z wyprawy do Gwinei Równikowej i zasadził je na plantacji w rejonie Mampong niedaleko Akry.
Dzisiejsze plantacje w Ghanie są zwykle nie większe niż trzy hektary, a farmerzy często borykali się (wielu z nich do teraz ma problemy) z zaniedbaną infrastrukturą, brakiem rąk do pracy i innymi problemami. Lokalna władza od dawna, z mniejszym lub większym powodzeniem dąży do restrukturyzacji produkcji kakao, poprzez wymianę starych drzew na nowe, modernizację dróg, budowę kanałów nawadniających, badanie wpływu suszy i nawozów na wielkość zbiorów... Wyniki tych działań już zaczynają objawiać się w rosnącej produkcji wysokiej jakości kakao w tym kraju.
Zanim z ziaren kakaowca powstaną czekoladowe pastylki, musi upłynąć trochę czasu. Upraszczając nieco, nadmieniamy, że cały proces rozpoczyna się od stosunkowo trudnego zbioru owoców kakaowca i kłopotliwego „wydobywania” nasion z ich miąższu. Kolejnym procesem jest kwaszenie, czyli fermentacja ziaren kakaowca, po której następuje suszenie. Tak przygotowany surowiec jest dostarczany do przetwórni, gdzie ziarna są prażone i mielone. Wytworzona w ten sposób masa jest dalej przetwarzana z wykorzystaniem złożonej technologii, w wyniku czego powstaje czyste kakao oraz masło kakaowe. Oba składniki miesza się ze sobą w różnych proporcjach dodając do nich na przykład mleko w proszku, naturalny ekstrakt waniliowy, cukier i tym podobne. Tak powstałą mieszaninę dodatkowo trzeba temperować, chłodzić, przelewać, ponownie podgrzewać... Tek długo, aż nie osiągnie wymaganych parametrów.
Wysokiej jakości czekolada jest nie tylko smaczna, ale i bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Jeżeli chodzi o alergeny, to ostrożność powinny zachować osoby uczulone na mleko, kakao i wanilię.
Czekoladowe pastylki należy przechowywać w temperaturze 12-20 ̊C.
Uwaga
W przypadku zamówienia czekoladek w naprawdę gorące letnie dni mogą one ulec deformacji lub częściowemu stopieniu podczas transportu. Zmiana ta nie ma wpływu na jakość czekolady. |
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczoną w gorącym mleku lub w różnych deserach.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 2443 kj / 587 kcal |
Tłuszcze: | 40 g |
z tego nasycone: | 24 g |
Sacharydy: | 48 g |
z tego cukry: | 48 g |
Białka: | 8,4 g |
Sól: | 0,31 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADA W PASTYLKACH SUMATRA ORIGIN 72%

RÓŻOWA CZEKOLADA W PASTYLKACH 47,3% - różowa czekolada
