Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ZIMOWA MIESZANKA ESPRESSO - puszka upominkowa 300g

Kod: 1730

Wszystkie nuty zimy łączymy w jeden akord. Limitowana mieszanka espresso zawiera pięć indywidualnie wypalanych arabik pochodzących z odległych plantacji, co pozwala im tańczyć z łatwością i doskonałą precyzją. Dostarczają doznań przepojonych ciepłem i chłodem, energią i spokojem. Zima jest magiczna. Nie szczędzi czekolady, cynamonu i wanilii, a hojnie rozrzuca borówki, porzeczki i pomarańcze. Wystarczy spróbować, a oczaruje Was już przy pierwszej filiżance.

70,7 zł brutto
57,5 zł netto
Aktualnie niedostępny
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Espresso mieszanka wyselekcjonowanych ziaren kawy Zimowa charakteryzuje się wyjątkowością pięciu arabik single origin. Prażąc każdą z nich osobno, aby nadać mieszance jej wyjątkowość, osiągnęliśmy niezwykłą harmonię ich smaków. Specyficzny sposób prażenia można rozpoznać zarówno po kolorze mieszanki - są zarówno jaśniejsze, jak i ciemniejsze ziarna - a przede wszystkim po niepowtarzalnym smaku. Na solidnej podstawie z ciemnej czekolady, wanilii i cynamonu (przywołującej zimową atmosferę), delikatnie rozwijają się świeże aromaty borówek, czarnej porzeczki i pomarańczy. W ustach pozostawia przyjemną, zrównoważoną wielowarstwowość.

Ta mieszanka nadaje się do przygotowania wszystkich rodzajów espresso, ale interesujące rezultaty można uzyskać również przy użyciu chemexu lub filtra. 

Pochodzenie kawy

Gdybyśmy pisali książkę, byłaby to pentalogia. W przypadku mieszanki Espresso z ziaren kawy Winter, miałaby ona pięć rozdziałów. W każdej z nich przedstawimy Wam jedną oryginalną arabikę. Na początek prażymy każdą odmianę osobno i w różnym stopniu. Prażyliśy je wiele razy i wielokrotnie. Spróbowali, odstawili i spróbowali ponownie. Aż wszystkie wybrane arabiki utworzyły jeden piękny akord smakowy. Przygotowana w ten sposób mieszanka espresso różni się od tzw. włoskiego espresso (którego wszystkie ziarna są bardzo ciemne - palarnia przygotowywała każdą odmianę kawy w tym samym czasie, w tej samej temperaturze, przez ten sam okres czasu) różni się obecnością różnokolorowych ziaren kawy.

Bardzo starannie wybraliśmy pięć kaw jednogatunkowych.Tak, aby odzwierciedlały charakterystykę zimowych dni, abyście mogli rozpoznać zapach mroźnych poranków i ciepłych popołudni pod kołdrą. Cieszcie się limitowaną edycją inspirowaną porą roku, kiedy natura jest uśpiona, ale wciąż jest tyle do odkrycia.

Jako pierwsza arabika Dominicana AA Juncalito z wysokich gór Republiki Dominikańskiej. Znana jest z produkcji naprawdę wspaniałej kawy. Ale w małych ilościach. Miejscowi rolnicy zapuszczają się w niedostępne tereny tylko kilka razy w roku, aby sprawdzić, przesadzić lub zebrać krzewy. Mogą zapomnieć o sztucznych nawozach czy opryskach. Nie wzięliby ich tak wysoko. Kawa dominikańska osiąga więc jakość kawy organicznej, choć nie ma jeszcze na to potwierdzenia. Bardziej niż pieczątka będzie nas jednak interesował smak. Kawa ta jest przyjemnie słodka, pomimo tego, że w jej smaku główną rolę odgrywają pomarańcze i grejpfruty. Podkreśla je lekko posmak czekolady, dzięki czemu całość brzmi harmonijnie i kompleksowo.

Druga w kolejności jest Java Jampit A/WP-1X Estates, arabika z wschodniej części egzotycznej Jawy. Wulkaniczna gleba i równikowe słońce nadały jej bogaty smak i sumienną obróbkę najwyższej jakości. Ta odmiana jest również uprawiana na wzgórzach, rolnicy zbierają tylko dojrzałe owoce, a ponieważ Jawa nie jest jeszcze w pełni zelektryfikowana, duża część lokalnej produkcji opiera się na tradycyjnej pracy ręcznej. Jednak wyniki są doskonałe! Kawa jest słodka, czekoladowa i aksamitnie waniliowa. W aromacie wyczuwalna jest lekka pikantność.

Pytacie, skąd wziął się cynamonowy posmak w mieszance espresso? Pochodzi z Indii Monsoon Malabar AA Grade, trzecia arabica, subtelnie ziemista, pikantna, cynamonowa. To właśnie to rośnie na wzgórzach indyjskiego wybrzeża, gdzie rolnicy sadzą również kardamon, goździki i właśnie cynamon. Jest ona również przetwarzana w specjalnym procesie monsunowym, który wydobywa z ziaren niepowtarzalny profil smakowy.

Nie wolno nam zapominać o Kongo Kivu. Ta arabica wspaniale harmonizuje całą mieszankę espresso. Dodaje pikanterii oraz nut ciemnych jagód i pomarańczy. Jej słodki owocowy posmak jest jednym z najbardziej niezapomnianych. Jest to odmiana pochodząca z małego gospodarstwa rodzinnego we wschodnich regionach Demokratycznej Republiki Konga. Plantacje są zakładane na terenach górskich, dzięki czemu podczas wzrostu krzewy kawy otrzymują zarówno promienie słoneczne, jak i wiatr. Chłodne, wilgotne noce zastępowane są gorącymi dniami. Dzięki temu tutejsza kawa zyskuje niezwykłą równowagę smakową.

I na koniec zapierająca dech w piersiach piątka: kolumbijska miodowa piękność wieńczy Zimową mieszankę Espresso z odrobiną wiśni, kakao i cynamonu. Sprowadziliśmy ją z farmy El Rubi od pana Heinera Lazo, który uprawia kawę (wraz z żoną) od ćwierć wieku. Robią to tak dobrze, że ich Arabica Colombia Finca El Rubi Papagayo Honey jest uwielbiana przez baristów w każdej kawiarni na świecie. Jeśli oczywiście uda im się dostać w swoje ręce. Jest to kawa produkowana w ograniczonych ilościach. Jej aromat i smak mówią zarówno o wysokich górach, w których została wyhodowana, jak i o wyjątkowej, egzotycznej odmianie Papagayo, z którą hodowca z powodzeniem eksperymentuje. Obróbka kawy też nie jest do końca typowa - Heiner Lazo stawia na metodę miodową, która nie pozbawia zielonych ziaren słodkiego miąższu, ale suszy je na słońcu razem z nim. Dzięki temu miodowa kawa z logo El Rubi stanowi doskonałe uzupełnienie wszystkich swoich kolegów z zimowej mieszanki espresso.

Skład

Dominicana AA Juncalito
Java Jampit A/WP-1X Estates
Monsoon Malabar AA Grade
Kongo Kivu
Kolumbie Finca El Rubi Papagayo Honey

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5-2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »