WIOSENNA mieszanka espresso wybranych kaw ziarnistych
Każda nutka jest inna, a jednak razem tworzą wspaniałą symfonię. Symfonię wiosenną. Mieszanka espresso z limitowanej edycji została tak stworzona, aby swoją kompozycją przywoływała młodzieńczość, wigor i świeżość wiosennych dni. Poprzez połączenie oddzielnie palonych jednorodnych arabik klasy premium uzyskaliśmy profil smakowy, który jest miodowy, zawiera elementy jaśminu i zachwyca nutami pomarańczy, wiśni i czekolady. Pachnie jak wiosna, jak kwiaty.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Wiosenną mieszankę espresso doborowych kaw stworzyliśmy ze starannie wyselekcjonowanych rarytasów single origin. Każda z arabik wnosi do kawy niepowtarzalny smak i aromat, dzięki czemu powstaje espresso o wyjątkowo dobrej konsystencji, którą można określić jako miodową aksamitność. Następnie pojawia się kusząco słodki ślad owoców połączony z intensywnym aromatem kwiatowym, zdominowanym przez bardzo przyjemne nuty jaśminu. Przy dokładnym spróbowaniu można zauważyć zrównoważony zestaw smaków pomarańczy, wiśni, winogron i czekolady. W posmaku wyczuwalna jest piękna świeżość, słodka i okrągła, która utrzymuje się w ustach przez naprawdę długi czas.
Ta mieszanka nadaje się do przygotowywania wszystkich rodzajów espresso, ale interesujące rezultaty można uzyskać również przy użyciu chemexu lub filtra.
Pochodzenie kawy
Stworzenie mieszanki espresso najwyższej jakości jest dosłownie alchemią. Na początku należy wyszukać, wybrać i uprażyć na kilka różnych stopni zestaw kaw poszczególnych odmian i partii. Dzięki ich współbrzmieniu, nowemu sposobowi prażenia, degustacji i innym rozwiązaniom dotyczącym palenia, powstaje mieszanka tak, aby każda jej część dawała z siebie to, co najlepsze, ale jednocześnie doskonale komponowała się z innymi. W tym opakowaniu znajdziecie więc ziarenka o różnych odcieniach kolorystycznych (w odróżnieniu od włoskich espresso, w przypadku których wszystkie zawarte w nich odmiany są prażone jednocześnie, co może doprowadzić do prze- lub niedoprażenia niektórych z nich). My lubimy taką zabawę a nasz raster to prawdziwy mistrz. Dlatego teraz przedstawiamy Wam limitowane, wyjątkowe espresso o wiosennym charakterze. Zachęcamy do lektury o tym, z jakich rarytasów powstało.
Na szalach wag i własnych kubkach smakowych równoważyliśmy cztery singl origin Speciality Coffee. Plantacyjne, jednorodne arabiki pochodzące z Etiopii, Peru, Panamy i Gwatemali wnoszą odpowiednią ilość świeżości, miodowości, nut kwiatowych, owocowych i kakaowych, co sprawia, że napój jest harmonijny i wielowarstwowy.
Etiopia Guji G2 Bule Hora natural to w pełni oczyszczona kawa z gatunku Arabica z południowej części regionu Oromia, a konkretnie z okolic miasta Bule Hora. Gdybyście mieli poszukać go na mapie, skupcie swoją uwagę na sercu Etiopii. Oromia to region pełen naturalnego piękna, a oprócz dzikiej przyrody i różnorodnej flory urzeka turystów niesamowitym systemem jaskiń i wieloma jeziorami. Oferuje wszystkie rodzaje krajobrazów - od półpustyń i stepów po wyżyny afro-alpejskie wznoszące się na wysokość ponad 4300 m n.p.m. Plantacje kawy zajmują w Oromii ponad 5 tys. hektarów ziemi. Kawa jest zbierana ręcznie przez rolników i poddawana obróbce poprzez mycie. Ziarna pozostawia się do fermentacji na 24-36 godzin, a następnie suszy na "afrykańskich łóżkach" w bezpośrednim świetle słonecznym. Kawa Bule Hora charakteryzuje się intensywnym aromatem czerwonych owoców, dobrą kwasowością i mocnym smakiem. W smaku dominuje miód, któremu towarzyszą pomarańcze i wiśnie.
Peru SHB G1 Finca Rosenheim przywieźliśmy z farmy Villa Rica prowadzonej przez rodzinę Rosenheimów. Znajduje się on w odizolowanym obszarze lasu deszczowego Selva we wschodniej części Peru. W tym górzystym regionie mieszka bardzo mało ludzi, przyroda jest całkowicie nietknięta, a warunki klimatyczne są idealne do uprawy kaw specjalnych. Nic dziwnego, że z plantacji położonych na wysokości 1600 m n.p.m. Rosenheimowie zbierają ziarna o wyjątkowych właściwościach. Dobre ciało, lekka kwasowość, nuty owocowe i posmak czekolady. Zapach jest kwiatowy, bardzo atrakcyjny.
Nuty jaśminu, które są wyraźnie wyczuwalne w tej mieszance espresso, zawdzięczamy ziarnom Arabiki Panama Reserva Candela SHB. Pochodzi z okolic wulkanu Barú w regionie Candela. Wulkan,o wysokość 3 474 m n.p.m., jest nieaktywny, a zimą jego szczyt pokrywa śnieg. Drzewa kawowe są sadzone wysoko na wzgórzach przez rolników z rodziny Gallardo, dlatego też zbiory znane są pod nazwą SHB (Strictly Hard Bean). Kawa ta ma twardsze ziarno, ale wolniejsze dojrzewanie sprawia, że jest bardziej intensywna w smaku i aromacie. W tym konkretnym przypadku można cieszyć się smakiem ciemnych winogron, wina i lekką pieszczotą kwiatów jaśminu. Ciało jest miękkie, kwasowość owocowa.
Czwartą odmianą Arabiki, która pięknie podkreśla i uzupełnia wszystkie poprzednie, jest Gwatemala washed Huehuetenango-Finca EL Puente. Jak sama nazwa wskazuje, jest to kawa pochodząca z wioski Huehuetenango, położonej na wzgórzach w zachodniej Gwatemali. Eksportuje się tu głównie kawę, więc mieszkańcy wiedzą, jak dbać o drzewa kawowe. Klimat podzwrotnikowy górski z ciepłymi latami i łagodnymi zimami jest dla nich korzystny. Jedna z tradycyjnych rodzin rolniczych uprawia Finca El Puente i kupiła ją w 2017 roku. Rodzina Jorge zarządza 26-hektarową plantacją na żyznej wulkanicznej glebie. W rezultacie otrzymujemy kawę o aromatach karmelizowanych cytrusów, fiołków, miodu i truskawek. Posmak jest czekoladowy, ciało aksamitne, a kwasowość łagodna.
Skład
Etiopia Guji G2 Bule Hora naturalny
Peru SHB G1 Finca Rosenheim
Panama Reserva Candela SHB
Guatemala washed Huehuetenango-Finca EL Puente
Efekty kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Potrzebujesz porady?
9. 5.