

SANTO DOMINGO (10/12) - kakao
Obniżona zawartość tłuszczu, zwiększona zawartość doświadczeń. Wymieszaj dwie łyżeczki w ciepłym krowim, sojowym, migdałowym, ryżowym lub kokosowym mleku. Za każdym razem was oszołomi egzotycznym aromatem i dosłownie boskim smakiem. Nie może wam zabraknąć proszku kakaowego Santo Domingo. Śniadanie bez kakao jest jak uśmiech bez radości.
Skład
100% KakaoSmak
Proszek kakaowy Santo Domingo ma typowy pyszny smak i ciemnoczerwony kolor. Bardzo użyteczny jest w przygotowaniu pysznego napoju i domowych wypieków.
Pochodzenie
W epoce prekolumbijskiej ziarna kakaowca traktowano jako cenne źródło składników odżywczych, ale także jako środek płatniczy. Dla Azteków, nasiona były darem Boga Qutezalcoatla, Majowie je prosto ofiarowali swoim bogom.
Drzewo kakaowca, którego ogólna nazwa wywodzi się z języka greckiego (Theos – Bóg, Broma - żywność), jest drzewem początkowo szeroko rozpowszechnionym z południowo-wschodniego Meksyku do dorzecza Amazonki. Ostatnie badania jednak zidentyfikowały natywne obszary występujące w Peru. Rośnie w wilgotnych ekosystemach leśnych i celowo zostało zasiane już w 1900-900 p.n.e.
Drzewo ziarna rodzi w piątym roku po kiełkowaniu, każdego roku może mieć maksymalnie 6000 kwiatów, ale tylko 20 strąków. W tych zazwyczaj ukryte jest około 40 nasion. Rolnicy całe strąki (wydłużone, wzdłużnie rowkowane ziarna kakaowca) zbierają 3-4 razy w roku. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża i wybierane są ziarna, które są pogrążone w białym i słodkawym miąższu. Po wydobyciu ziaren nastąpi wstępna fermentacja przez kilka dni i następnie się je suszy, zazwyczaj w miejscu nasłonecznionym. Ale praca rolników tutaj nie kończy. Podczas suszenia ziarna często trzeba zgrabiać, by nie zaczęło pleśnieć.
Wśród największych producentów kakao są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Indonezja, Nigeria, Brazylia ... Ziarna są głównym składnikiem czekolady, ale miąższ również jest wykorzystywany. Jest on używany do przygotowania orzeźwiających soków, koktajli lub galaretek. Może być również używany do produkcji napoju alkoholowego dostępnego zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych.
Proszek kakaowy Santo Domingo jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Spożycie tego produktu dla osób uczulonych na kakao może spowodować reakcję zdrowotną. Produkt może zawieraćśladową ilośćłupin orzechów.
Przechowywać w 12-20 ⁰C.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Nadaje się do przygotowania pysznego kakao. Można przygotować przy użyciu klasycznego mleka, mleka sojowego lub ryżowego. Świetnie nadaje się również do wypieku deserów.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1 276 kJ / 305 kcal |
Tłuszcze: | 11 g |
z tego nasycone: | 6,6 g |
Sacharydy: | 10,3 g |
z tego cukry: | 0,5 g |
Białka: | 22,2 g |
Sól: | 0,05 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)
