Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

SANTO DOMINGO (10/12) - kakao

Kod: 1043

Obniżona zawartość tłuszczu, zwiększona zawartość doświadczeń. Wymieszaj dwie łyżeczki w ciepłym krowim, sojowym, migdałowym, ryżowym lub kokosowym mleku. Za każdym razem was oszołomi egzotycznym aromatem i dosłownie boskim smakiem. Nie może wam zabraknąć proszku kakaowego Santo Domingo. Śniadanie bez kakao jest jak uśmiech bez radości. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
144,0 zł /1000 g 14,4 zł /100 g
Dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Republika Dominikany
Smak
Smak:
Średnio gorzka czekolada

Skład

100% Kakao

Smak

Proszek kakaowy Santo Domingo ma typowy pyszny smak i ciemnoczerwony kolor. Bardzo użyteczny jest w przygotowaniu pysznego napoju i domowych wypieków.

Pochodzenie

W epoce prekolumbijskiej ziarna kakaowca traktowano jako cenne źródło składników odżywczych, ale także jako środek płatniczy. Dla Azteków, nasiona były darem Boga Qutezalcoatla, Majowie je prosto ofiarowali swoim bogom.

Drzewo kakaowca, którego ogólna nazwa wywodzi się z języka greckiego (Theos Bóg, Broma - żywność), jest drzewem początkowo szeroko rozpowszechnionym z południowo-wschodniego Meksyku do dorzecza Amazonki. Ostatnie badania jednak zidentyfikowały natywne obszary występujące w Peru. Rośnie w wilgotnych ekosystemach leśnych i celowo zostało zasiane już w 1900-900 p.n.e.

Drzewo ziarna rodzi w piątym roku po kiełkowaniu, każdego roku może mieć maksymalnie 6000 kwiatów, ale tylko 20 strąków. W tych zazwyczaj ukryte jest około 40 nasion. Rolnicy całe strąki (wydłużone, wzdłużnie rowkowane ziarna kakaowca) zbierają 3-4 razy w roku. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża i wybierane są ziarna, które są pogrążone w białym i słodkawym miąższu. Po wydobyciu ziaren nastąpi wstępna fermentacja przez kilka dni i następnie się je suszy, zazwyczaj w miejscu nasłonecznionym. Ale praca rolników tutaj nie kończy. Podczas suszenia ziarna często trzeba zgrabiać, by nie zaczęło pleśnieć.

Wśród największych producentów kakao są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Indonezja, Nigeria, Brazylia ... Ziarna są głównym składnikiem czekolady, ale miąższ również jest wykorzystywany. Jest on używany do przygotowania orzeźwiających soków, koktajli lub galaretek. Może być również używany do produkcji napoju alkoholowego dostępnego zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych.

Proszek kakaowy Santo Domingo jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Spożycie tego produktu dla osób uczulonych na kakao może spowodować reakcję zdrowotną. Produkt może zawieraćśladową ilośćłupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 C.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania pysznego kakao. Można przygotować przy użyciu klasycznego mleka, mleka sojowego lub ryżowego. Świetnie nadaje się również do wypieku deserów.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna: 1 276 kJ / 305 kcal
Tłuszcze: 11 g
z tego nasycone: 6,6 g
Sacharydy: 10,3 g
z tego cukry: 0,5 g
Białka: 22,2 g
Sól: 0,05 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ESPRESSO SYROP KARMEL - 100 ml
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ESPRESSO SYROP KARMEL - 100 ml

Delektuj się łagodnym smakiem słodkiego karmelu połączonego ze świeżo paloną jakościową kawą. Więcej na szczegółach produktu
15,1 zł brutto
Dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024

AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao

Najbardziej jakościowe ziarna kakaowca, profesjonalne wykonanie i unikalny profil smakowy. Kakao Plein Arome polubisz od pierwszej łyżeczki. Jest idealne do przyrządzania napojów, deserów i wyrobów piekarskich. Czysty proszek kakaowy jasnobrązowego koloru i z uroczym zapachem napewno będziesz chciał mieć pod ręką przy twoich sztuczkach kulinarnych. I z pewnością możesz zrobić zakład, że nie tylko twoje świąteczne ciasteczka, ale i niedzielne ciasto będzie perfekcyjne. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
203,0 zł /1000 g 20,3 zł /100 g
Dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO PERU 81%
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO PERU 81%

Istnieją dwa rodzaje konsumentów czekolady. Niektórzy spożywają dowolny rodzaj w dowolnej ilości, a inni szukają przysmaków, specjalności i wyjątkowych doznań. Niezależnie od tego, czy należysz do jednej czy do drugiej grupy, nie przegap peruwiańskiej, 81 procentowej czekolady Grand Cru Bagua Nativo. W pierwszym przypadku będziesz cieszyć się ekskluzywnym doświadczeniem smakowym, w drugim, będziesz wiedzieć, że w ustach rozpływa ci się autentyczny produkt starożytnej odmiany… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
209,6 zł /1000 g 21,0 zł /100 g
Dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »