Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

SANTO DOMINGO (10/12) - kakao

Kod: 1043

Obniżona zawartość tłuszczu, zwiększona zawartość doświadczeń. Wymieszaj dwie łyżeczki w ciepłym krowim, sojowym, migdałowym, ryżowym lub kokosowym mleku. Za każdym razem was oszołomi egzotycznym aromatem i dosłownie boskim smakiem. Nie może wam zabraknąć proszku kakaowego Santo Domingo. Śniadanie bez kakao jest jak uśmiech bez radości. 

Aktualnie niedostępny
DPD 11,0 zł
Duże opakowanie:
84,8 zł brutto
46,5 zł brutto
27,5 zł brutto
Małe opakowanie:
15,7 zł brutto
10,2 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Haity
Smak
Smak:
Średnio gorzka czekolada

Skład

100% Kakao

Smak

Proszek kakaowy Santo Domingo ma typowy pyszny smak i ciemnoczerwony kolor. Bardzo użyteczny jest w przygotowaniu pysznego napoju i domowych wypieków.

Pochodzenie

W epoce prekolumbijskiej ziarna kakaowca traktowano jako cenne źródło składników odżywczych, ale także jako środek płatniczy. Dla Azteków, nasiona były darem Boga Qutezalcoatla, Majowie je prosto ofiarowali swoim bogom.

Drzewo kakaowca, którego ogólna nazwa wywodzi się z języka greckiego (Theos Bóg, Broma - żywność), jest drzewem początkowo szeroko rozpowszechnionym z południowo-wschodniego Meksyku do dorzecza Amazonki. Ostatnie badania jednak zidentyfikowały natywne obszary występujące w Peru. Rośnie w wilgotnych ekosystemach leśnych i celowo zostało zasiane już w 1900-900 p.n.e.

Drzewo ziarna rodzi w piątym roku po kiełkowaniu, każdego roku może mieć maksymalnie 6000 kwiatów, ale tylko 20 strąków. W tych zazwyczaj ukryte jest około 40 nasion. Rolnicy całe strąki (wydłużone, wzdłużnie rowkowane ziarna kakaowca) zbierają 3-4 razy w roku. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża i wybierane są ziarna, które są pogrążone w białym i słodkawym miąższu. Po wydobyciu ziaren nastąpi wstępna fermentacja przez kilka dni i następnie się je suszy, zazwyczaj w miejscu nasłonecznionym. Ale praca rolników tutaj nie kończy. Podczas suszenia ziarna często trzeba zgrabiać, by nie zaczęło pleśnieć.

Wśród największych producentów kakao są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Indonezja, Nigeria, Brazylia ... Ziarna są głównym składnikiem czekolady, ale miąższ również jest wykorzystywany. Jest on używany do przygotowania orzeźwiających soków, koktajli lub galaretek. Może być również używany do produkcji napoju alkoholowego dostępnego zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych.

Proszek kakaowy Santo Domingo jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Spożycie tego produktu dla osób uczulonych na kakao może spowodować reakcję zdrowotną. Produkt może zawieraćśladową ilośćłupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 C.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Nadaje się do wytwarzania smacznego kakao. Można wytworzyć z konwencjonalnym mlekiem, sojowym lub ryżowym mlekiem. Doskonale nadaje się również do pieczenia deserów.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna:1 276 kJ / 305 kcal
Tłuszcze:11 g
z tego nasycone:6,6 g
Sacharydy:10,3 g
z tego cukry:0,5 g
Białka:22,2 g
Sól:0,05 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 24. 5. 2018
Duże opakowanie:
108,0 zł brutto
58,2 zł brutto
34,0 zł brutto
Małe opakowanie:
19,0 zł brutto
12,0 zł brutto
Zemleć:

EKVADOR UNOCADE BIO - ziarna kakowca nieprażone
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

EKVADOR UNOCADE BIO - ziarna kakowca nieprażone

Za trzy możecie mieć królika, za sto dwie krowy. Ziarna kakaowca były twardą walutą Azteków. Te czasy minęły, ale wielkie korzyści z nasion kakaowca pozostają. Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, teobrominy i kofeiny. Zamień je za smażone smakołyki i przegryzaj je w samochodzie, przed telewizorem lub przy dobrej książce. Ekwadorskie ziarna kakaowca należą do jednych z najlepszych na świecie.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Czwartku, 24. 5. 2018
Duże opakowanie:
75,5 zł brutto
41,8 zł brutto
25,0 zł brutto
Małe opakowanie:
14,3 zł brutto
9,5 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| Zniżka za pierwszy zakup »