

PAPUA NOWA GWINEA BIO – kawa ziarnista
Do Papui Nowej Gwinei podróżuje się w poszukiwaniu pięknej przyrody, atrakcyjnej kuchni i lokalnej ludności hołdującej tradycji. Również kawy, która wyróżnia się smakiem owoców tropikalnych, czekolady i orzechów. Nie inaczej wygląda to w przypadku tej odmiany produkowanej w jakości BIO. Stuprocentowa arabika ukontentuje Was intensywnym aromatem, średnią kwasowością i obfitą bazą. Zakosztujcie wolności górskiej wyspy w odległej Melanezji.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Papua Nowa Gwinea BIO należy do bardziej wyrazistych, świeżych i owocowych. Wyczujecie w niej mango i cytrusy, nutki orzechów doskonale je uzupełniają. Za niepowtarzalnym smakiem i aromatem kryją się drzewa i zioła otaczające plantacje kawy. Ponieważ mamy do czynienia ze stuprocentową arabiką, tworzy ona w filiżance subtelną, lekką, zwartą piankę.
Pochodzenie kawy
Wyspy Papui Nowej Gwinei znajdują się na północnym-zachodzie Oceanu Spokojnego. Cały obszar nazywa się Melanezja ("Czarne Wyspy"). Plantacje krzewów kawowca są zakładane w odległych górskich terenach, jakim jest na przykład Eastern Highlands Province. Tak zwana Wyżyna Wschodnia jest dostępna przez przełęcz Kassam, z której rozpościera się wspaniały widok na dolinę. Wokół wznoszą się strome górskie szczyty, dwa najwyższe w prowincji (Mt Tableop i Mt Michael) przekraczają wysokość 3 600 metrów nad poziomem morza. W regionie zamieniają się ze sobą okresy suche i deszczowe, które kumulują się między grudniem a kwietniem. Na tym obszarze najczęściej można spotkać łąki, krzewy a na wyższych wysokościach górskie lasy deszczowe z przewagą buków i pandanów (palm). Powyżej 3 000 metrów nad poziomem morza występują pospolite łąki alpejskie i omszałe lasy. Papua Nowa Gwinea charakteryzuje się dużą różnorodnością gatunkową fauny i flory. Dla kompletności informacji dodajmy, że stolicą prowincji jest Goroka. Kawa Papua Nowa Gwinea BIO pochodzi od rolników zrzeszonych w HOAC (Highlands Organic Agriculture Cooperative), organizacji skupiającej ponad 2600 drobnych plantatorów, która uzyskała certyfikat Sprawiedliwego Handlu i intensywnie inwestuje w projekty biznesowe i stymulujące rozwój lokalnej społeczności. Przynoszą one korzyści ponad 15 tysiącom obywateli. Członkowie HOAC wykorzystują tradycyjne metody przetwarzania kawy. Zebrane jagody kawowców pozbawiają skórki i części miąższu za pomocą ręcznych tarek. Uwolnione ziarenka wsypuje się do zbiorników fermentacyjnych z wodą, w których pozostają przez 24-36 godzin, a następnie suszy się je na tzw. łożach afrykańskich (podwyższone konstrukcje) lub płytach betonowych.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista
