

PANAMA GEISHA LA BERLINA SHG - Micro Lot
Jest jak zarumieniona dziewczyna, kiedy bierzesz ją za rękę. Piękna, tajemnicza, niedostępna. Nadajesz jej różne imiona a ona znowu cię zaskakuje. Jest po prostu najlepsza. Najlepsza na świecie. Panama Gesha, o której miłośnicy kawy nie mówią inaczej niż gejsza, otwiera nowe horyzonty smakowe. Za jej dar poruszania zmysłów, podziękuj naturze gór Boquete, delikatnej pielęgnacji rolników i delikatnej pracy palarni. Panama Geisha jest kawą par excellence!
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Panama Gisha to w 100% arabica, ale o wyjątkowym profilu smakowym. Przygotuj się na filiżankę kawy, którą najpierw będziesz chciał wąchać, a kiedy poczujesz zapach miodu i owoców, odważysz się na pierwszy łyk. Możesz poczuć kwiaty, owoce cytrusowe, jaśmin i miód. Oczywiście obecna jest też przyjemna lekka kwasowość. Pianka jest miękka.
Pochodzenie kawy
Spróbuj najlepszej kawy na świecie! Zapraszamy zatem do spróbowania Panama Gishę nie z międzynarodowych korporacji czy kupionej od ulicznych sprzedawców. Tak właśnie robią podróżnicy, miłośnicy przyrody i najwięksi miłośnicy kawy. Po prostu posmakuj i poddaj się jej urzekającym barwnym kolorom.
Każda kawa to zazwyczaj kilka historii. W przypadku Panama Gisha możemy powiedzieć o jej nazwie i długiej drodze, którą do nas przebyła. Ziarna kawy Geishi pochodzą z Etiopii - dokładniej z obszaru Gesha. Zostały one rzekomo odkryte w 1940 roku. To trochę tajemnicze, jak ziarna kawy z południowo-zachodniej Etiopii dostały się w ręce kostarykańskiego Don Pachi. W każdym razie to on sprowadził te ziarna do Panamy. W latach 60. lokalny rolnik Daniel Peterson rozpoczął globalny boom na tą kawę. A tym, że nazwa kawy została trochę zmieniona, nikt się nie przejmuje.
Plantacja, z której sprowadzamy tą wyjątkową kawę, leży w prowincji Chiriqui na zachodnim wybrzeżu kraju. Pierwszym Europejczykiem, który odwiedził ten obszar w 1519 r. Był Gaspar de Espinosa. Krzewy drzew kawowych są otoczone parkami narodowymi Volcan Buru i La Amistad. Zajmuje się nimi czwarte pokolenie rodziny Ruiz. Wszyscy jej członkowie doskonale zdają sobie sprawę z delikatności kawy. O jej profilu smakowym decyduje jakość gleby, dużą wysokość i specyficzny mikroklimat roślinny. Niewątpliwie podkreśla to również sposób przetwarzania ziaren kawy - mycia i suszenia ziaren kawy poprzez rozkładanie ich na słonecznych tarasach.
Kawowiec sam w sobie jest nie tylko wysoki, ma też niezwykle wydłużone liście i długą, cienką fasolę. Prażenie Geishi jest więc zadaniem dla mistrzów nad mistrzami. Kawa jest bardzo delikatna i łatwo się pali. Gejsza musi być lekko upieczona i należy skończyć prażenie w odpowiednim momencie. Wymaga to dużego doświadczenia i wyczucia.
Gejsza jest nagradzana na wielu światowych konkursach, takich jak Best of Panama, Rainforest Alliance Cupping for Quality czy Coffee of the Year.
Chociaż kawa ta wciąż kwitnie na plantacji Panamy, podejmowane są próby wyhodowania tej wyjątkowej kawy w Kostaryce, Kolumbii i Etiopii. Czas pokaże czy uda się powtórzyć jej sukces w innych regionach świata.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

21. 9.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PANAMA GEISHA ESMERALDA - Micro Lot

HAWAII KONA HULA DADDY – kawa ziarnista
