Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

MALAWI PB - kawa ziarnista

Kod: 1445

Patrząc na flagę Malawi można dostrzec odniesienie do kawy. Na dole zielona, jak krzewy kawowca, w środku czerwona jak owoce i na górze czarna jak sam napój. Niesamowicie okrągłe ziarna z południowo-wschodniej Afryki zyskują światową renomę. Mała sieć grup plantatorów produkuje niesamowicie intrygującą kawę. Ta rosnąca na południu kraju łączy w sobie smak czerwonego owocu, czekolady i ziół. Wszystko to zwieńczone przebijającymi się tonami przypraw korzennych. Przeniesie Was w dalekie krainy.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
167,0 zł /1000 g 16,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 13. 12. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Malawi
Różnorodność
Różnorodność:
Catuai
Region
Region:
Thyolo
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1200m
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce, Przyprawy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Smak

Kawa Malawi PB uraduje każdego, kto preferuje umiarkowaną i średnią kwasowość, owoce i czekoladę. Wszystko to wzbogacone ziołami i zwieńczone odrobiną pikantności. Stuprocentowa arabika dodatkowo ma delikatnie owocowo-kwiatowy zapach a jej pianka jest lekka i spójna.

Pochodzenie kawy

Krzewy kawowca przywieźli do Malawi szkoccy misjonarze. Jednak wszystkie zasadzone przez nich rośliny zniszczyły grzyby pasożytnicze. Chociaż wyglądało na to, że był to pewny koniec kawy w tym małym afrykańskim kraju, ponowną próbę uprawy podjął naukowiec z Etiopii. I udało się! Jego krzewy kawowca odmian Gesha i Agaro przyjęły się w tym klimacie. Stało się to na początku XX wieku, w późniejszym okresie dołączyły do nich odmiany Caturra, Catimor, Catuai i inne. Pierwsza grupa plantatorów powstała w Malawi w roku 1946 pod nazwą Mzuzu Coffee Planters Cooperative Union Limited.

 

Jak widać, kawa w Malawi nie ma nawet 100-letniej tradycji, ale z drugiej strony jej zbiory stają się coraz bardziej popularne. Znakomitą większość jagód kawowca plantatorzy przetwarzają w procesie przemywania, dzięki któremu ziarna zachowują czysty i słodki smak. Cały proces rozpoczyna się od namaczania w wodzie czerwonych owoców kawowca i odrzucania niedojrzałych sztuk. Później jagody przeciska się przez blaszane tarki, które usuwają włóknistą skórkę. Następnie poddawane są kilkudniowej fermentacji w kadziach. Podczas tego procesu biały słodki miąższ otaczający ziarna kawy rozpuszcza się w wyniku zachodzącego w zbiorniku naturalnego procesu chemicznego. Na zakończenie zielone ziarna należy wysuszyć, bądź to w suszarce, bądź bezpośrednio na słońcu.

 

Kawa Malawi PB wyróżnia się nietypowo kulistymi ziarenkami. Nazywa się ja kawą perłową i jest, z niewielką przesadą, podobna do pereł rzecznych. Jej kształt bierze się stąd, że w jagodzie kawowca znajduje się zamiast, jak to zwykle bywa dwóch ziaren, tylko jedno. Plantatorzy oddzielają takie ziarna, ponieważ są one aromatyczniejsze i zazwyczaj słodsze od tradycyjnych. Oprócz tego kawa PB (peaberry) prezentuje się bardzo intrygująco.

 

W Malawi kawę zbiera się od kwietnia do września. W rejonach o klimacie subtropikalnym dwa razy w roku przypada pora deszczowa - od października do listopada i od maja do czerwca. Wilgotność dobrze wpływa na wegetację krzewów kawowca, jednak owoce mogą dojrzewać tylko podczas długich i słonecznych dni. Temperatury w tym rejonie zmieniają się sezonowo i mogą się znacznie różnić w zależności od wysokości nad poziomem morza. Nie jest niczym nadzwyczajnym, że na przykład w czerwcu pojawiają się mrozy na płaskowyżu Nyika. Jeżeli chodzi o rolnictwo, to jego produkty przynoszą znaczną część dochodu z malawijskiego eksportu. W świat wysyłane są stąd: tytoń, cukier, herbata i bawełna. Jak już wspomnieliśmy, w ostatnich latach dołączyła do nich najwyższej jakości kawa.

 

Kawę w Malawi uprawiają małe grupy producenckie i pięć większych przedsiębiorstw położonych na południu kraju. Jest to według szacunków 3-4 tysiące drobnych plantatorów, którzy rocznie produkują około 350-450 ton kawy. Większość plantacji w Malawi jest położona na wysokości 900-1200 metrów nad poziomem morza, najmniejsze farmy hodują krzewy kawowca na wysokości do 2500 metrów nad poziomem morza. Krzewy rosną na niezacienionym terenie. Na zakończenie należy dodać, że w kawowym przemyśle Malawi zatrudnionych jest kilka tysięcy ubogich kobiet. Za pośrednictwem grup producenckich udaje im się wynegocjować uczciwe ceny zakupu kawy i w ten sposób poprawić jakość życia swoich rodzin.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1.Ziarenka mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.

2.Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

3.Kawę zalewamy wodą o temperaturze 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 13. 12. 2023

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

Popularną odmianę Bourbon charakteryzują małe i regularne ziarna, kwasowość i pełna intensywność. Plantacyjnej kawy Gwatemali nie może zabraknąć na twojej półce wśród ulubionych smakołyków. Niezwykle intensywny, owocowy aromat i średni stopień prażenia – smakuje jak małe ristretto i klasyczne espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
146,4 zł /1000 g 14,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 13. 12. 2023

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY ziarnista kawa

Wyrusz z nami w podróż do wielkich wulkanów wokół zatoki i meandrów, w cieniu bananowych drzew ... na pewno trafisz na pachnące plantacje. Kawa z północnej Kolumbii ma niepowtarzalny urok. Niby bardzo łagodna, ale z pulsującym życiem. Niby słodycz, ale również i kwasowość. Otuli twoje zmysły smakiem kokosa i doda ci energii na cały dzień.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
144,5 zł /1000 g 14,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 13. 12. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »