Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

MALAWI PB - kawa ziarnista

Kod: 1445

Patrząc na flagę Malawi można dostrzec odniesienie do kawy. Na dole zielona, jak krzewy kawowca, w środku czerwona jak owoce i na górze czarna jak sam napój. Niesamowicie okrągłe ziarna z południowo-wschodniej Afryki zyskują światową renomę. Mała sieć grup plantatorów produkuje niesamowicie intrygującą kawę. Ta rosnąca na południu kraju łączy w sobie smak czerwonego owocu, czekolady i ziół. Wszystko to zwieńczone przebijającymi się tonami przypraw korzennych. Przeniesie Was w dalekie krainy.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
167,0 zł /1000 g 16,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 19. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Malawi
Różnorodność
Różnorodność:
Catuai
Region
Region:
Thyolo
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1200m
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce, Przyprawy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Smak

Kawa Malawi PB uraduje każdego, kto preferuje umiarkowaną i średnią kwasowość, owoce i czekoladę. Wszystko to wzbogacone ziołami i zwieńczone odrobiną pikantności. Stuprocentowa arabika dodatkowo ma delikatnie owocowo-kwiatowy zapach a jej pianka jest lekka i spójna.

Pochodzenie kawy

Krzewy kawowca przywieźli do Malawi szkoccy misjonarze. Jednak wszystkie zasadzone przez nich rośliny zniszczyły grzyby pasożytnicze. Chociaż wyglądało na to, że był to pewny koniec kawy w tym małym afrykańskim kraju, ponowną próbę uprawy podjął naukowiec z Etiopii. I udało się! Jego krzewy kawowca odmian Gesha i Agaro przyjęły się w tym klimacie. Stało się to na początku XX wieku, w późniejszym okresie dołączyły do nich odmiany Caturra, Catimor, Catuai i inne. Pierwsza grupa plantatorów powstała w Malawi w roku 1946 pod nazwą Mzuzu Coffee Planters Cooperative Union Limited.

 

Jak widać, kawa w Malawi nie ma nawet 100-letniej tradycji, ale z drugiej strony jej zbiory stają się coraz bardziej popularne. Znakomitą większość jagód kawowca plantatorzy przetwarzają w procesie przemywania, dzięki któremu ziarna zachowują czysty i słodki smak. Cały proces rozpoczyna się od namaczania w wodzie czerwonych owoców kawowca i odrzucania niedojrzałych sztuk. Później jagody przeciska się przez blaszane tarki, które usuwają włóknistą skórkę. Następnie poddawane są kilkudniowej fermentacji w kadziach. Podczas tego procesu biały słodki miąższ otaczający ziarna kawy rozpuszcza się w wyniku zachodzącego w zbiorniku naturalnego procesu chemicznego. Na zakończenie zielone ziarna należy wysuszyć, bądź to w suszarce, bądź bezpośrednio na słońcu.

 

Kawa Malawi PB wyróżnia się nietypowo kulistymi ziarenkami. Nazywa się ja kawą perłową i jest, z niewielką przesadą, podobna do pereł rzecznych. Jej kształt bierze się stąd, że w jagodzie kawowca znajduje się zamiast, jak to zwykle bywa dwóch ziaren, tylko jedno. Plantatorzy oddzielają takie ziarna, ponieważ są one aromatyczniejsze i zazwyczaj słodsze od tradycyjnych. Oprócz tego kawa PB (peaberry) prezentuje się bardzo intrygująco.

 

W Malawi kawę zbiera się od kwietnia do września. W rejonach o klimacie subtropikalnym dwa razy w roku przypada pora deszczowa - od października do listopada i od maja do czerwca. Wilgotność dobrze wpływa na wegetację krzewów kawowca, jednak owoce mogą dojrzewać tylko podczas długich i słonecznych dni. Temperatury w tym rejonie zmieniają się sezonowo i mogą się znacznie różnić w zależności od wysokości nad poziomem morza. Nie jest niczym nadzwyczajnym, że na przykład w czerwcu pojawiają się mrozy na płaskowyżu Nyika. Jeżeli chodzi o rolnictwo, to jego produkty przynoszą znaczną część dochodu z malawijskiego eksportu. W świat wysyłane są stąd: tytoń, cukier, herbata i bawełna. Jak już wspomnieliśmy, w ostatnich latach dołączyła do nich najwyższej jakości kawa.

 

Kawę w Malawi uprawiają małe grupy producenckie i pięć większych przedsiębiorstw położonych na południu kraju. Jest to według szacunków 3-4 tysiące drobnych plantatorów, którzy rocznie produkują około 350-450 ton kawy. Większość plantacji w Malawi jest położona na wysokości 900-1200 metrów nad poziomem morza, najmniejsze farmy hodują krzewy kawowca na wysokości do 2500 metrów nad poziomem morza. Krzewy rosną na niezacienionym terenie. Na zakończenie należy dodać, że w kawowym przemyśle Malawi zatrudnionych jest kilka tysięcy ubogich kobiet. Za pośrednictwem grup producenckich udaje im się wynegocjować uczciwe ceny zakupu kawy i w ten sposób poprawić jakość życia swoich rodzin.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1.Ziarenka mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.

2.Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

3.Kawę zalewamy wodą o temperaturze 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 19. 4. 2024

BRAZYLIA SOUTH OF MINAS kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SOUTH OF MINAS kawa ziarnista

Zaproszenia na kawę się nie odmawia. Zachęcamy do kupna jednej z najlepszych na rynku kaw i do przygotowania pachnącego popołudnia dla tych, których lubicie. Przy filiżance gorącej pyszności z lekką nutą czekolady czas mija szybko. Brazylijska Arabika będzie dla was wspaniałym towarzyszem. I nigdy się nie znudzi.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
147,0 zł /1000 g 14,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 19. 4. 2024

15% ZNIŻKA
GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

Popularną odmianę Bourbon charakteryzują małe i regularne ziarna, kwasowość i pełna intensywność. Plantacyjnej kawy Gwatemali nie może zabraknąć na twojej półce wśród ulubionych smakołyków. Niezwykle intensywny, owocowy aromat i średni stopień prażenia – smakuje jak małe ristretto i klasyczne espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
146,5 zł /1000 g 124,5 zł /1000 g 12,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 19. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »