Kawa z cykorii z schizandrą i ginko biloba
Przepyszna cykoria, pobudzająca schizandra i wzmacniające ginko biloba tworzą wyjątkowy napój, który od kawy różni się jedynie składem. Bezkofeinowa alternatywa wyróżnia się bogatym smakiem palonej kawy i całą gamą cennych substancji. Spróbujcie, jak smakuje doskonała kawa z cykorii wzbogacona wyjątkowymi ziołami.
Skład
Korzeń cykorii 94%, Schizandra 3%, Liście miłorzębu japońskiego 3%NAPAR I SMAK
Kawa z cykorii znana jest ze swojego bogatego, ziemistego smaku, który często przypomina orzechy. Ma lekko słodki wydźwięk, jej konsystencja jest zazwyczaj gładka i może mieć także lekko pikantny posmak. Ze względu na to, że nie zawiera kofeiny, stanowi popularną alternatywę dla tradycyjnej kawy dla osób chcących uniknąć efektu pobudzającego lub wrażliwych na kofeinę. Powstały napój jest łagodny i orzeźwiający. Nie powoduje drażliwości ani bezsenności towarzyszącej spożywaniu klasycznej kawy.
POCHODZENIE
Kawa z cykorii jest zaliczana to tzw. substytutów, bezkofeinowych namiastek kawy. W przeszłości ludzie wykorzystywali je ze względów ekonomicznych i zdrowotnych, z powodu ascezy w niektórych społeczeństwach religijnych lub po prostu dlatego, że tradycyjna kawa nie była dostępna. W Europie zyskała na popularności podczas obu wojen światowych, kiedy kawy było mało lub była za droga. Substytuty kawy stały się również ważnym przedmiotem handlu, zwłaszcza w latach 70. XX wieku, gdy rozwinęła się produkcja napojów instant. Używane są nie tylko jako alternatywa kawy dla tych, którzy jej unikają, ale także w niektórych kuchniach. Na przykład w koreańskiej tradycji kulinarnej substytuty kawy są składnikiem popularnych gorących napojów. Oprócz cykorii tego typu napoje można przygotować również z migdałów, żołędzi, kukurydzy, korzenia mniszka lekarskiego, grochu, a nawet ziaren zbóż.
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) jest rośliną wieloletnią o sztywnej łodydze, dorastająca do jednego metra wysokości. Należy do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jej kwiaty pojawiające się od lipca do października są zazwyczaj jasnoniebieskie i mają 3-4 cm średnicy, ale mogą mieć też kolor od białego do jasnoróżowego. Roślina ta jest często spotykana w pobliżu dróg, na polach, łąkach, zboczach wzgórz i w lasach, a z wyjątkiem ekstremalnych obszarów, takich jak Antarktyda i Grenlandia, rośnie prawie na całym świecie. Zioło to zawiera szereg cennych substancji, dzięki którym jego przyswajanie może przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania wątroby i pęcherzyka żółciowego, przewodu pokarmowego, naczyń krwionośnych, wspomaga pracę serca i naczyń a także dba o prawidłową kondycję kości i stawów.
Drugim składnikiem niniejszej kawy z cykorii jest cytryniec chiński (Schisandra chinensis), pnącze liściaste z rodziny cytryńcowatych, występujące w Azji Wschodniej, północnej Japonii, Korei i na rosyjskim Dalekim Wschodzie. Jest to drzewiasta liana z prostymi, naprzemiennymi liśćmi i białawymi kwiatami. Dorasta do 10 metrów. Jej czerwone jagody są jadalne, roślina jest wykorzystywana w medycynie, szczególnie ze względu na zawartość substancji adaptogennych schizandryny, jest również bogata w witaminę C i kwasy organiczne. Spożywanie schizandry wspomaga prawidłową pracę wątroby. Mieszanka została wzbogacona o ginko biloba, liście miłorzębu japońskiego. Jest to dwupienne drzewo liściaste, które charakteryzuje się długą żywotnością – najstarszy znany okaz ma około 4700 lat. Drzewo osiąga wysokość 30-40 m, ma stożkową do rozłożystej koronę z szarą bruzdowaną korą i poziomo wygiętymi gałęziami. Jeśli chodzi o zdrowotne działanie liści, należy zwrócić uwagę na to, że wspierają one równowagę psychiczną, mikrokrążenie krwi, funkcje poznawcze i prawidłową pracę mózgu.
Efekty kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1.Kawę z cykorii z schizandrą i ginko biloba zalewamy gorącą wodą o temperaturze
90-100 °C w stosunku 2g na 100 ml wody.