Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Kawa z cykorii z schizandrą i ginko biloba

Kod: 2068

Przepyszna cykoria, pobudzająca schizandra i wzmacniające ginko biloba tworzą wyjątkowy napój, który od kawy różni się jedynie składem. Bezkofeinowa alternatywa wyróżnia się bogatym smakiem palonej kawy i całą gamą cennych substancji. Spróbujcie, jak smakuje doskonała kawa z cykorii wzbogacona wyjątkowymi ziołami.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
167,2 zł /1000 g 16,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 25. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
UE
Smak
Smak:
Słodki, Przyjemny

Skład

Korzeń cykorii, Schizandra , Liście miłorzębu japońskiego

NAPAR I SMAK 

Kawa z cykorii znana jest ze swojego bogatego, ziemistego smaku, który często przypomina orzechy. Ma lekko słodki wydźwięk, jej konsystencja jest zazwyczaj gładka i może mieć także lekko pikantny posmak. Ze względu na to, że nie zawiera kofeiny, stanowi popularną alternatywę dla tradycyjnej kawy dla osób chcących uniknąć efektu pobudzającego lub wrażliwych na kofeinę. Powstały napój jest łagodny i orzeźwiający. Nie powoduje drażliwości ani bezsenności towarzyszącej spożywaniu klasycznej kawy.

POCHODZENIE

Kawa z cykorii jest zaliczana to tzw. substytutów, bezkofeinowych namiastek kawy. W przeszłości ludzie wykorzystywali je ze względów ekonomicznych i zdrowotnych, z powodu ascezy w niektórych społeczeństwach religijnych lub po prostu dlatego, że tradycyjna kawa nie była dostępna. W Europie zyskała na popularności podczas obu wojen światowych, kiedy kawy było mało lub była za droga. Substytuty kawy stały się również ważnym przedmiotem handlu, zwłaszcza w latach 70. XX wieku, gdy rozwinęła się produkcja napojów instant. Używane są nie tylko jako alternatywa kawy dla tych, którzy jej unikają, ale także w niektórych kuchniach. Na przykład w koreańskiej tradycji kulinarnej substytuty kawy są składnikiem popularnych gorących napojów. Oprócz cykorii tego typu napoje można przygotować również z migdałów, żołędzi, kukurydzy, korzenia mniszka lekarskiego, grochu, a nawet ziaren zbóż.

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) jest rośliną wieloletnią o sztywnej łodydze, dorastająca do jednego metra wysokości. Należy do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jej kwiaty pojawiające się od lipca do października są zazwyczaj jasnoniebieskie i mają 3-4 cm średnicy, ale mogą mieć też kolor od białego do jasnoróżowego. Roślina ta jest często spotykana w pobliżu dróg, na polach, łąkach, zboczach wzgórz i w lasach, a z wyjątkiem ekstremalnych obszarów, takich jak Antarktyda i Grenlandia, rośnie prawie na całym świecie. Zioło to zawiera szereg cennych substancji, dzięki którym jego przyswajanie może przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania wątroby i pęcherzyka żółciowego, przewodu pokarmowego, naczyń krwionośnych, wspomaga pracę serca i naczyń a także dba o prawidłową kondycję kości i stawów.

Drugim składnikiem niniejszej kawy z cykorii jest cytryniec chiński (Schisandra chinensis), pnącze liściaste z rodziny cytryńcowatych, występujące w Azji Wschodniej, północnej Japonii, Korei i na rosyjskim Dalekim Wschodzie. Jest to drzewiasta liana z prostymi, naprzemiennymi liśćmi i białawymi kwiatami. Dorasta do 10 metrów. Jej czerwone jagody są jadalne, roślina jest wykorzystywana w medycynie, szczególnie ze względu na zawartość substancji adaptogennych schizandryny, jest również bogata w witaminę C i kwasy organiczne. Spożywanie schizandry wspomaga prawidłową pracę wątroby. Mieszanka została wzbogacona o ginko biloba, liście miłorzębu japońskiego. Jest to dwupienne drzewo liściaste, które charakteryzuje się długą żywotnością – najstarszy znany okaz ma około 4700 lat. Drzewo osiąga wysokość 30-40 m, ma stożkową do rozłożystej koronę z szarą bruzdowaną korą i poziomo wygiętymi gałęziami. Jeśli chodzi o zdrowotne działanie liści, należy zwrócić uwagę na to, że wspierają one równowagę psychiczną, mikrokrążenie krwi, funkcje poznawcze i prawidłową pracę mózgu.

 

Efekty kawy

Ginkgo biloba
Efekty ginkgo biloby

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1.Kawę z cykorii z schizandrą i ginko biloba zalewamy gorącą wodą o temperaturze

90-100 °C w stosunku 2g na 100 ml wody.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


 Kawa wielozbożowa z mniszkiem lekarskim
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kawa wielozbożowa z mniszkiem lekarskim

Bezkofeinowa, z witaminami i minerałami. Kawa wielozbożowa z mniszkiem lekarskim zawiera wyłącznie doskonałe składniki. Jest mieszanką jęczmienia, żyta, cykorii, mniszka lekarskiego i prażonych buraków cukrowych. Po zalaniu gorącą wodą otrzymujemy napój przypominający kawę. Ale smakuje trochę inaczej – słodko-gorzko, łagodnie, naturalnie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
140,8 zł /1000 g 14,1 zł /100 g
Dostarczymy do Czwartku, 25. 4. 2024

KAWA ORKISZOWA Z GUARANĄ I ŻEŃ-SZENIEM
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KAWA ORKISZOWA Z GUARANĄ I ŻEŃ-SZENIEM

Kawa orkiszowa z guaraną i żeń-szeniem syberyjskim jest napojem naprawdę godnym uwagi. Połączenie wszystkich trzech składników gwarantuje równowagę smakową, całą gamę substancji aktywnych, a także działanie stymulujące. Jeśli poszukujecie alternatywy dla tradycyjnej kawy, koniecznie wypróbujcie wersję orkiszową. Jest idealnym wyborem dla tych, którzy chcą rozpocząć dzień w niekonwencjonalny sposób, ale jednocześnie z pełnią smaku i energii. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
215,5 zł /1000 g 21,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 25. 4. 2024

Kawa z cykorii z schizandrą i ginko biloba
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kawa z cykorii z schizandrą i ginko biloba

Ta kawa z cykorii łączy w sobie tradycyjny smak palonej cykorii z odżywczym orkiszem i adaptogenną ashwagandhą. Dzięki dodatkowi ginko biloba, znanego ze zdolności wspierania funkcji poznawczych, stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznej kawy bez kofeiny. Jest idealny dla tych, którzy szukają głębszego smaku a przy okazji chcą skorzystać z dobrodziejstw naturalnych składników.   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
181,7 zł /1000 g 18,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 25. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »