

GUATEMALA GEISHA FINCA NUEVA GRANADA - kawa ziarnista
Jak smakują zbiory z etiopskich krzewów kawowca rosnących w Gwatemali? Teraz macie możliwość to sprawdzić. Unikalna odmiana Geisha rodzi kawę bardzo dobrze zbilansowaną, słodko-kakaową o delikatnie orzechowym smaku. Jest poszukiwana na całym świecie. Nie ma się czemu dziwić, plantacja Finca Nueva Granada rozpościera się w pasie zieleni pomiędzy dwoma wulkanami. I jest warta szczególnej uwagi!
Skład
Arabica 100%Smak
Arabika Guatemala Geisha wyróżnia się zrównoważonym smakiem i przyjemną kwasowością. W napoju wyczujemy przyjemnie słodkie kakao i orzechy włoskie. Parząc ją w kolbowym ekspresie do kawy uzyskujemy delikatną, lekką piankę.
Pochodzenie kawy
Gwatemala leży pomiędzy Belize, Salwadorem, Hondurasem i Meksykiem. Czyli w Ameryce Środkowej. Jeden z jej regionów, San Marcom jest położony w południowo-zachodniej części kraju. Można z tego wywnioskować, jakie naturalne warunki panują w miejscu, gdzie założono plantację Finca Nueva Granada. Jedna jej część zanurza się w wodach Oceanu Spokojnego, a druga jest podlewana przez nurt rzek El Suchiate, Cabuz, Naranjo i wiele innych. Turystów kochających przyrodę zauroczy 60-cio metrowy wodospad na rzece Cutzulchima oraz rezerwat przyrody Manchón Guamuchal. San Marcos charakteryzuje się łagodnym klimatem, ciepłym na południu, zimniejszym na północy. W górach wznoszących się na wysokość 3000 metrów nad poziom morza często można spotkać śnieg. Gleba jest naturalnie żyzna, szczególnie dzięki aktywności wulkanów, które wzbogacają ją w minerały.
Plantacja kawy Finca Nueva Granada należy do niewielkich. Plantatorzy codziennie poświęcają kawie dużo czasu i szczególnie dbają o najwyższą jakość zbiorów. Chociaż jest to plantacja niewielkich rozmiarów jej renoma i tradycja są znaczne.
Plantacja rozpościera się pomiędzy dwoma największymi wulkanami w Gwatemali - Tajamulco i Tacana. Krzewy kawowca rosną otoczone zielenią a substancje odżywcze czerpią z górskich zboczy pokrytych pyłem wulkanicznym. Gdy zakwitają krzewy kawowca, nad plantacją unoszą się oszałamiające zapachy. Z upływem czasu, kwiaty zmieniają się w owoce, które powoli dojrzewają pod baldachimem okolicznych drzew.
Jak tylko jagody kawy stają się brązowe (co zwykle ma miejsce w październiku), na plantacji pojawiają cię zbieracze. Obrywają jedynie naprawdę dojrzałe owoce, zawsze wyłącznie ręcznie. Do ich przetwarzania plantacja wykorzystuje wodę czerpaną z własnych źródeł. Owoce kawowców są pozbawiane skórek poprzez tak zwane rozwłóknianie. Są wsypywane do wody i płynąc z jej prądem napędzającym elektrownię wodną są przeciskane przez blaszane tarki. Po fermentacji w specjalnych zbiornikach, ziarna kawy suszy się na tarasach i w suszarkach.
Finca Nueva Granada posiada certyfikat organizacji Rainforest Alliance. Pracownicy mają zapewniony pełen komfort, plantacja jest samowystarczalne energetycznie i odpowiedzialnie gospodaruje zasobami wody (zużywa o 80 procent mniej wody niż w przypadku tradycyjnej obróbki kawy oraz wykorzystuje wodę poprodukcyjną do nawadniania).
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Ziarenka mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.
3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

























Potrzebujesz porady?

11. 5.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot

JEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot
