

EL SALVADOR SHG FINCA LOMA LA GLORIA - Micro Lot
Historia tej kawy jest równie niesamowita, jak jej smak jest oszałamiający. Za mikrolotem z plantacji Loma La Gloria nie stoi bowiem śniady, umięśniony farmer. Jej producent to uśmiechnięta, długowłosa kobieta, której credo brzmi: "Życie jest zbyt krótkie. Najlepiej robić to, co kocham i kochać to, co robię". Na zboczach wulkanu San Salvador uprawia, a wraz z miejscowymi zbiera i przetwarza, niesamowitą odmianę arabiki.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ma fantastyczny smak mlecznej czekolady, słodu, melona i malin. Aromat jest pełny i elegancki.
Pochodzenie kawy
Salwador to kraj o klimacie tropikalnym, w którym występują na przemian pory deszczowe i suche. Położony jest w Ameryce Środkowej, na wybrzeżu Pacyfiku. Każdy, kto szukałby plantacji Loma La Gloria, musiałby szukać miejscowości Alvaréz, a następnie kierować się na północ. W krajobrazie wspaniałej przyrody z pewnością natknąłby się na kogoś, kto znał Annę Ruth Pimentel. Jej renoma z pewnością nie ogranicza się do regionu La Libertad, ani nawet do Salwadoru czy Ameryki. A jej limitowane partie kawy są słynne na całym świecie. Oprócz tego, że daje pracę około 30 osobom, sprawia jej ogromną przyjemność ręczne malowanie wszystkich jutowych worków.
Zarówno gleba, jak i środowisko są wyjątkowo dobre dla drzewek kawowych. Podłoże wulkaniczne wulkanu San Salvador jest bogate w azot, a wysokie drzewa utrzymują przyjemnie wilgotny mikroklimat. Wiśnie kawy dojrzewają w cieniu. Zbierane są, jak to zwykle bywa w przypadku mikrolotów, wyłącznie ręcznie. Często jest to sprawa mężczyzn, ponieważ to oni mają siłę, aby przetransportować dojrzałe owoce kawy do obróbki. Aby wszystko było w porządku, musi to nastąpić w ciągu 24 godzin od zerwania z krzaka.
Kawa jest wlewana do specjalnych zbiorników z wodą, a górne łuski i część miąższu są usuwane w procesie zwanym fully-washed (wet-processed). Następnie następuje fermentacja, podczas której ziarna fermentują do 36 godzin, ponownie w wodzie. W tym momencie enzymy uwalniają pozostałą warstwę kleistą i pokrycie pergaminem. Suszenie odbywa się w gospodarstwie Loma La Gloria poprzez rozłożenie kawy na tarasach słonecznych. Przez kilka dni kawę należy regularnie obracać, a w przypadku zbyt silnego słońca, deszczu lub w nocy, uprawy należy przykryć plandekami.
Anna Ruth Pimentel wkłada serce w swoje mikroloty. Widać to w każdej filiżance - stoi za nią ciężka praca, miłość i pasja do kawy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PERU EL EDEN - ANAEROBIC NATURAL
