Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

EL SALVADOR SHG FINCA LOMA LA GLORIA - Micro Lot

Kod: 713

Historia tej kawy jest równie niesamowita, jak jej smak jest oszałamiający. Za mikrolotem z plantacji Loma La Gloria nie stoi bowiem śniady, umięśniony farmer. Jej producent to uśmiechnięta, długowłosa kobieta, której credo brzmi: "Życie jest zbyt krótkie. Najlepiej robić to, co kocham i kochać to, co robię". Na zboczach wulkanu San Salvador uprawia, a wraz z miejscowymi zbiera i przetwarza, niesamowitą odmianę arabiki.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
244,2 zł /1000 g 24,4 zł /100 g
Dostarczymy do Piątku, 21. 2. 2025
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Salwador
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
La Libertad
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1350-1750 m
Smak
Smak:
Owoce, Mleczna czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ma fantastyczny smak mlecznej czekolady, słodu, melona i malin. Aromat jest pełny i elegancki.

Pochodzenie kawy

Salwador to kraj o klimacie tropikalnym, w którym występują na przemian pory deszczowe i suche. Położony jest w Ameryce Środkowej, na wybrzeżu Pacyfiku. Każdy, kto szukałby plantacji Loma La Gloria, musiałby szukać miejscowości Alvaréz, a następnie kierować się na północ. W krajobrazie wspaniałej przyrody z pewnością natknąłby się na kogoś, kto znał Annę Ruth Pimentel. Jej renoma z pewnością nie ogranicza się do regionu La Libertad, ani nawet do Salwadoru czy Ameryki. A jej limitowane partie kawy są słynne na całym świecie. Oprócz tego, że daje pracę około 30 osobom, sprawia jej ogromną przyjemność ręczne malowanie wszystkich jutowych worków.

Zarówno gleba, jak i środowisko są wyjątkowo dobre dla drzewek kawowych. Podłoże wulkaniczne wulkanu San Salvador jest bogate w azot, a wysokie drzewa utrzymują przyjemnie wilgotny mikroklimat. Wiśnie kawy dojrzewają w cieniu. Zbierane są, jak to zwykle bywa w przypadku mikrolotów, wyłącznie ręcznie. Często jest to sprawa mężczyzn, ponieważ to oni mają siłę, aby przetransportować dojrzałe owoce kawy do obróbki. Aby wszystko było w porządku, musi to nastąpić w ciągu 24 godzin od zerwania z krzaka.




Kawa jest wlewana do specjalnych zbiorników z wodą, a górne łuski i część miąższu są usuwane w procesie zwanym fully-washed (wet-processed). Następnie następuje fermentacja, podczas której ziarna fermentują do 36 godzin, ponownie w wodzie. W tym momencie enzymy uwalniają pozostałą warstwę kleistą i pokrycie pergaminem. Suszenie odbywa się w gospodarstwie Loma La Gloria poprzez rozłożenie kawy na tarasach słonecznych. Przez kilka dni kawę należy regularnie obracać, a w przypadku zbyt silnego słońca, deszczu lub w nocy, uprawy należy przykryć plandekami.



Anna Ruth Pimentel wkłada serce w swoje mikroloty. Widać to w każdej filiżance - stoi za nią ciężka praca, miłość i pasja do kawy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


PERU EL EDEN - ANAEROBIC NATURAL
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU EL EDEN - ANAEROBIC NATURAL

Dla peruwiańskiej kawy typowa jest zrównoważona kwasowość i wyraźny owocowy smak z subtelnymi nutami czekolady i orzechów. Peru El Eden – Anaerobic Natural dodaje do nich jeszcze kwiaty i karmel. Jej wyjątkowość jest odzwierciedleniem nie tylko wspaniałego miejsca, z którego pochodzi, ale także sposobu, w jaki powstała. Nowoczesna metoda fermentacji beztlenowej bowiem wydobywa z ziaren kawy prawdziwe maksimum. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
246,0 zł /1000 g 24,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 21. 2. 2025

Peru Bertha Huaylla Sayllo Bourbon Anaerobic - Micro Lot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Peru Bertha Huaylla Sayllo Bourbon Anaerobic - Micro Lot

Zrównoważona, złożona i ręcznie zbierana. Arabika z farmy pani Berthy Huaylla Sayllo będzie jednym z klejnotów waszej kolekcji wysokiej jakości kaw. Mikrolot z wysokich gór Peru oczaruje Was smakiem cytrusów, miodu i czekolady. Jak mogłoby być inaczej, skoro jest starannie zbierana, fermentowana beztlenowo i doskonale suszona. Podarujcie sobie to doświadczenie! Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
248,7 zł /1000 g 24,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 21. 2. 2025
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »