Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

AUSTRALIA SKYBURY PLANTATION – kawa ziarnista

Kod: 1450
Ocena: doskonały, 1 recenzje

Zapytajcie Australijczyka o najlepszą kawę a wskaże Wam drogę do Skybury. Cudowny kompleks z restauracją, barem i sklepem ze wszystkimi niezbędnymi akcesoriami kawowymi z widokiem na niekończącą się plantację krzewów kawowca i Cairns Highlands. Możecie cieszyć się filiżanką równie znakomitej kawy w zaciszu swojego salonu, podobnie jak turyści odwiedzający Skybury. Będzie cudownie aromatyczna, pełna wanilii, orzeszków, kakao i przypraw,

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Austrálie
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Atherton Tableland
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
600 - 1100m
Smak
Smak:
Przyprawy, Wanilia, Orzechy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

SMAK

Arabika Australia Skybury Plantation urzeknie każdego, kto preferuje kawę o delikatnej kwasowości, pełnej bazie i bogatym profilu smakowym. Zaskakuje smakiem przypraw (cynamon, kardamon, pieprz) w połączeniu z kakao, karmelem, orzechami i wanilią. Roztacza kakaowy aromat, w którym można dostrzec trzcinę cukrową i przyprawy.

Pochodzenie kawy

Słynna plantacja Skybury rozpościera się na Atherton Tableland, płaskowyżu z bardzo żyzną glebą na północy Australii, w stanie Queensland. Obszar ten obejmuje swoim zasięgiem miasta Atherton oraz Mareeba i sąsiaduje z rezerwatem Baldy Mountain Forest Reserve. Wodę zapewnia mu rzeka Barron River wpadającą do jeziora Lake Tinaroo. Atherton powstał w wyniku serii erupcji wulkanicznych i chociaż lokalne wulkany uznawane są za wygasłe to naukowcy nie wykluczają nowych erupcji.

Pierwszym Europejczykiem, który zawitał w te okolice, był w roku 1875 J. V. Mulligan, a dwa lata później jego śladami podążył John Atherton, który się tutaj osiedlił a nazwę jednemu z miast nadał od swojego nazwiska. Obu podróżników nie przywiodło tutaj nic innego niż poszukiwania szlachetnych metali, czyli złota i cyny. Od roku 1880 cyna jest faktycznie wydobywana w Atherton .

Wróćmy jednak do Skybury, dumy australijskiej rzemieślniczej produkcji kawy. Odnajdziemy ją w odległości około 10 kilometrów od miasta Mareeba, z lotniska Cairns można tu dojechać samochodem w godzinę. Plantacją opiekują się jej właściciele, rodzina MacLaughlin, jest ona naprawdę najstarszą plantacją w Australi. Rozpościera się na wysokości 550-600 nad poziomem morza, rocznie produkuje około 150 ton kawy i zatrudnia niecałe 10 osób.

Krzewy kawowca są tak sadzone, żeby można było zbierać plony przez cały rok. Trochę też ze względu na licznych gości plantacji, którym można pokazać różne etapy wzrostu krzewów i rozwoju kawowych jagód. Turyści mogą uczestniczyć w procesie przetwarzania czerwonych owoców krzewów kawowca. Skybury wykorzystuje unikalną dopracowaną do najmniejszego szczegółu technologię. Czerwone jagody w wodzie są pozbawiane skórki, a następnie poddaje się je fermentacji w specjalnych zbiornikach. W ten sposób dochodzi do rozpuszczenia się miąższu otaczającego nasiona (ziarna kawy). Turyści mogą również zobaczyć jak suszy się i pakuje kawę (nawiasem mówiąc, jutowe worki z plantacji Skybury są dobrze rozpoznawalne – ozdabiane są artystycznymi nadrukami). W innym miejscu wprowadzani są w tajniki prażenia kawy i oczywiście mogą delektować się filiżanką doskonałego, przyjemnego napoju. Barista zaznajamia ich z tajnikami mielenia i ekstrakcji kawy oraz różnymi sposobami jej parzenia. Zwiedzanie kończy się prezentacją filmu Coffee Dreams na zakrzywionym ekranie o długości 6 metrów.

Czy podobałaby się Wam wycieczka po australijskiej Mekkce kawy? I chociaż antypody wydają się być daleko to możecie delektować się kawą pochodzącą z Skybury. Może nie doświadczycie dźwięków i kolorów, oczekujących na turystów zwiedzających plantację, ale nie będziecie pozbawieni smaku i aromatu doskonałej kawy. A może w zaciszu własnego pokoju lub tarasu doświadczycie klimatu Australia Skybury Plantation w bardziej wyszukany sposób.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1. Ziarenka mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.

2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

10. 11.

Ocena: doskonały
Kawa wyborna. Trochę mniej intensywna niż Jamajka, ale za to malo kwasowa. Niesamowity smak przypraw odrobiny wanilii. kawa bardzo wytrawna. Dla mnie arcydzieło.

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »