-
Rodzaje kaw
- Ziarnista kawa - 100% Arabica
- Ziarnista kawa smakowa 100% Arabica
- Ziarnista kawa BIO
- Ziarnista kawa - 100% Robusta
- Ziarnista kawa bezkofeinowa
- Kawa bezkofeinowa ziarnista aromatyzowana
- Mieszanki Espresso
- Rozpuszczalna kawa
- Rozpuszczalna kawa smakowa
- Kawa na filtr, v60
- Cascara i produkty kawowe
- Zielona kawa
-
Kawa według kraju pochodzenia
- Guinejská káva
- Kawa hawajska
- Kawa Togo
- Kawa w Wenezueli
- Kawa z Australii
- Kawa z Bali
- Kawa z Boliwii
- Kawa z Brazylii
- Kawa z Burundi
- Kawa z Dominikany
- Kawa z Ekwadoru
- Kawa z El Salvadoru
- Kawa z Etiopii
- Kawa z Gwatemali
- Kawa z Hondurasu
- Kawa z Indii
- Kawa z Indonezji i Jawy
- Kawa z Jamajki
- Kawa z Jemenu
- Kawa z Kamerunu
- Kawa z Kenii
- Kawa z Kolumbii
- Kawa z Kongo
- Kawa z Kostaryki
- Kawa z Malawi
- Kawa z Meksyku
- Kawa z Myanmar (Birma)
- Kawa z Nepalu
- Kawa z Nikaragui
- Kawa z Panamy
- Kawa z Papui Nowej Gwinei
- Kawa z Peru
- Kawa z Puerto Rico
- Kawa z Rwandy
- Kawa z Tanzanii
- Kawa z Timoru
- Kawa z Ugandy
- Kawa z Wietnamu
- Kawa z Wybrzeża Kości Słoniowej
- Kawa z Zambii
- Kawa z Zimbabwe
- Kubańska kawa
Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Ziarnista kawa - 100% Robusta
Robusta jest mniej wymagającą odmianą rośliny kawowca. Jej udział w światowej produkcji wynosi około 25%. Arabica jest gatunkiem dominującym w stosunku do Robusty, bowiem jej udział w światowym rynku produkcji kawy wynosi 70%, natomiast Robusty tylko 25% a pozostała część (5%) należy do innych,… cały opis
Z czasopisma o herbacie
- 1. Jak rozpoznać, czy kawa jest dobrej, czy złej jakości?
- 3. Kawa powinna być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł i s
ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista
ROBUSTA INDIE PARCHMENT AB
ROBUSTA INDIE CHERRY AA
ROBUSTA GUATEMALA EL PACIFICO
ROBUSTA INDONESIE BENGKULU kawa ziarnista
ROBUSTA BRAZYLIA CONILLION kawa ziarnista
ROBUSTA INDONESIE FLORE BIO- kawa ziarnista
ROBUSTA UGANDA KCFCS kawa ziarnista
ROBUSTA KONGO DEL KASAI kawa ziarnista
INDIE ROBUSTA PARCHMENT AB BIO - kawa ziarnista
ROBUSTA KAMERUN BOYO kawa ziarnista
ROBUSTA MEXICO CHIAPAS BIO – kawa ziarnista
Robusta z Wybrzeża Kości Słoniowej - kawa ziarnista
Robusta Gwatemala San Marcos - kawa ziarnista
Robusta Togo Grade 1 - kawa ziarnista
INDIE ROBUSTA PARCHMENT PB
ROBUSTA TANZANIA BUKOBA BIO – kawa ziarnista
Robusta Guinea Lokpo - kawa ziarnista
Ziarnista kawa - 100% Robusta
Robusta jest mniej wymagającą odmianą rośliny kawowca. Jej udział w światowej produkcji wynosi około 25%. Arabica jest gatunkiem dominującym w stosunku do Robusty, bowiem jej udział w światowym rynku produkcji kawy wynosi 70%, natomiast Robusty tylko 25% a pozostała część (5%) należy do innych, mniej znanych gatunków rośliny kawowca.
Największymi producentami są m.in. Wietnam, Brazylia i Indie. Ziarna są mniejsze, smak kawy jest bardziej ziemisty i mocny. Zawiera on dwa razy więcej kofeiny niż Arabica. Na rynku można zakupić nieliczną ilość Robusty wysokiej jakości i jedną z nich właśnie oferujemy.
Kawa kongijska, Robusta (Coffea canephora) – gatunek kawy wywodzący się z Afryki, ale uprawiany również w innych regionach świata o ciepłym klimacie Tę roślinę kawowca znaleziono znacznie później niż Arabica, gdzieś pod koniec 18. wieku. Kawa Robusta zawiera dwa razy więcej kofeiny niż plantacyjna kawa Arabica także jej aromat i smak nie jest tak wyraźny. Dodatkowo jest silniejsza i bardziej gorzka niż Arabica.
Wietnam jest drugim krajem na świecie pod względem ilości produkcji ziarnistej i plantacyjnej kawy Robusta . Uprawiana jest tam tylko ziarnista kawa Robusta, ponieważ dla ziarnistej kawy Arabica nie istnieją tam odpowiednie warunki.
Produkcja rośliny kawowca Robusta jest znacznie tańsza i łatwiejsza niż gatunku Arabica. Nie jest tak wymagająca co do temperatury (wytrzymuje wyższe temperatury około 30 ° C). Jest o wiele bardziej odporna na szkodniki i rośnie do wysokości około 10 metrów.