Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ZIMOWA - espresso mieszanka wybranych kaw ziarnistych

Kod: 1877

Wszystkie nuty zimy łączymy w jeden akord. Limitowana mieszanka espresso zawiera pięć indywidualnie wypalanych arabik pochodzących z odległych plantacji, co pozwala im tańczyć z łatwością i doskonałą precyzją. Dostarczają doznań przepojonych ciepłem i chłodem, energią i spokojem. Zima jest magiczna. Nie szczędzi czekolady, cynamonu i wanilii, a hojnie rozrzuca borówki, porzeczki i pomarańcze. Wystarczy spróbować, a oczaruje Was już przy pierwszej filiżance.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
183,4 zł /1000 g 18,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 8. 2. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Smak
Smak:
Cynamon, Gorzka czekolada, Pomarańcza
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Pianka i smak kawy

Espresso mieszanka wyselekcjonowanych ziaren kawy Zimowa charakteryzuje się wyjątkowością pięciu arabik single origin. Prażąc każdą z nich osobno, aby nadać mieszance jej wyjątkowość, osiągnęliśmy niezwykłą harmonię ich smaków. Specyficzny sposób prażenia można rozpoznać zarówno po kolorze mieszanki - są zarówno jaśniejsze, jak i ciemniejsze ziarna - a przede wszystkim po niepowtarzalnym smaku. Na solidnej podstawie z ciemnej czekolady, wanilii i cynamonu (przywołującej zimową atmosferę), delikatnie rozwijają się świeże aromaty borówek, czarnej porzeczki i pomarańczy. W ustach pozostawia przyjemną, zrównoważoną wielowarstwowość.

Ta mieszanka nadaje się do przygotowania wszystkich rodzajów espresso, ale interesujące rezultaty można uzyskać również przy użyciu chemexu lub filtra. 

Pochodzenie kawy

Gdybyśmy pisali książkę, byłaby to pentalogia. W przypadku mieszanki Espresso z ziaren kawy Winter, miałaby ona pięć rozdziałów. W każdej z nich przedstawimy Wam jedną oryginalną arabikę. Na początek prażymy każdą odmianę osobno i w różnym stopniu. Prażyliśy je wiele razy i wielokrotnie. Spróbowali, odstawili i spróbowali ponownie. Aż wszystkie wybrane arabiki utworzyły jeden piękny akord smakowy. Przygotowana w ten sposób mieszanka espresso różni się od tzw. włoskiego espresso (którego wszystkie ziarna są bardzo ciemne - palarnia przygotowywała każdą odmianę kawy w tym samym czasie, w tej samej temperaturze, przez ten sam okres czasu) różni się obecnością różnokolorowych ziaren kawy.

Bardzo starannie wybraliśmy pięć kaw jednogatunkowych.Tak, aby odzwierciedlały charakterystykę zimowych dni, abyście mogli rozpoznać zapach mroźnych poranków i ciepłych popołudni pod kołdrą. Cieszcie się limitowaną edycją inspirowaną porą roku, kiedy natura jest uśpiona, ale wciąż jest tyle do odkrycia.

Jako pierwsza arabika Dominicana AA Juncalito z wysokich gór Republiki Dominikańskiej. Znana jest z produkcji naprawdę wspaniałej kawy. Ale w małych ilościach. Miejscowi rolnicy zapuszczają się w niedostępne tereny tylko kilka razy w roku, aby sprawdzić, przesadzić lub zebrać krzewy. Mogą zapomnieć o sztucznych nawozach czy opryskach. Nie wzięliby ich tak wysoko. Kawa dominikańska osiąga więc jakość kawy organicznej, choć nie ma jeszcze na to potwierdzenia. Bardziej niż pieczątka będzie nas jednak interesował smak. Kawa ta jest przyjemnie słodka, pomimo tego, że w jej smaku główną rolę odgrywają pomarańcze i grejpfruty. Podkreśla je lekko posmak czekolady, dzięki czemu całość brzmi harmonijnie i kompleksowo.

Druga w kolejności jest Java Jampit A/WP-1X Estates, arabika z wschodniej części egzotycznej Jawy. Wulkaniczna gleba i równikowe słońce nadały jej bogaty smak i sumienną obróbkę najwyższej jakości. Ta odmiana jest również uprawiana na wzgórzach, rolnicy zbierają tylko dojrzałe owoce, a ponieważ Jawa nie jest jeszcze w pełni zelektryfikowana, duża część lokalnej produkcji opiera się na tradycyjnej pracy ręcznej. Jednak wyniki są doskonałe! Kawa jest słodka, czekoladowa i aksamitnie waniliowa. W aromacie wyczuwalna jest lekka pikantność.

Pytacie, skąd wziął się cynamonowy posmak w mieszance espresso? Pochodzi z Indii Monsoon Malabar AA Grade, trzecia arabica, subtelnie ziemista, pikantna, cynamonowa. To właśnie to rośnie na wzgórzach indyjskiego wybrzeża, gdzie rolnicy sadzą również kardamon, goździki i właśnie cynamon. Jest ona również przetwarzana w specjalnym procesie monsunowym, który wydobywa z ziaren niepowtarzalny profil smakowy.

Nie wolno nam zapominać o Kongo Kivu. Ta arabica wspaniale harmonizuje całą mieszankę espresso. Dodaje pikanterii oraz nut ciemnych jagód i pomarańczy. Jej słodki owocowy posmak jest jednym z najbardziej niezapomnianych. Jest to odmiana pochodząca z małego gospodarstwa rodzinnego we wschodnich regionach Demokratycznej Republiki Konga. Plantacje są zakładane na terenach górskich, dzięki czemu podczas wzrostu krzewy kawy otrzymują zarówno promienie słoneczne, jak i wiatr. Chłodne, wilgotne noce zastępowane są gorącymi dniami. Dzięki temu tutejsza kawa zyskuje niezwykłą równowagę smakową.

I na koniec zapierająca dech w piersiach piątka: kolumbijska miodowa piękność wieńczy Zimową mieszankę Espresso z odrobiną wiśni, kakao i cynamonu. Sprowadziliśmy ją z farmy El Rubi od pana Heinera Lazo, który uprawia kawę (wraz z żoną) od ćwierć wieku. Robią to tak dobrze, że ich Arabica Colombia Finca El Rubi Papagayo Honey jest uwielbiana przez baristów w każdej kawiarni na świecie. Jeśli oczywiście uda im się dostać w swoje ręce. Jest to kawa produkowana w ograniczonych ilościach. Jej aromat i smak mówią zarówno o wysokich górach, w których została wyhodowana, jak i o wyjątkowej, egzotycznej odmianie Papagayo, z którą hodowca z powodzeniem eksperymentuje. Obróbka kawy też nie jest do końca typowa - Heiner Lazo stawia na metodę miodową, która nie pozbawia zielonych ziaren słodkiego miąższu, ale suszy je na słońcu razem z nim. Dzięki temu miodowa kawa z logo El Rubi stanowi doskonałe uzupełnienie wszystkich swoich kolegów z zimowej mieszanki espresso.

Skład

Dominicana AA Juncalito
Java Jampit A/WP-1X Estates
Monsoon Malabar AA Grade
Kongo Kivu
Kolumbie Finca El Rubi Papagayo Honey

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5-2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


WIELKIE TRIO - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

WIELKIE TRIO - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych

Idealnie zrównoważony stosunek poszczególnych odmian kaw kenijskiej, indonezyjskiej i indyjskiej gwarantuje wyjątkowo wyśmienite espresso. Poszczególne rodzaje palimy, każdy w innym stopniu. Już na pierwszy rzut oka rozpoznacie jaśniejsze i ciemniejsze ziarna, a po skosztowaniu wyczujecie przyjemną lekkość i słodycz. Dzięki większej zawartości kofeiny i smakowi jabłek oraz gorzkiej czekolady doskonale sprawdza się na początku każdego nowego, wymagającego dnia. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
181,9 zł /1000 g 18,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 8. 2. 2023

DELIKATNY TANDEM - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

DELIKATNY TANDEM - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych

Kto nie chciałby nektarynkę, czekoladę i migdały w jednym małym kubku? Zwłaszcza gdy delikatnie i długo nakładają się na zmysły.  Delikatny tandem przygotowaliśmy z selektywnych ziaren brazylijskiej i gwatemalskiej arabiki, który jest pięknie uzupełniony indyjską robustą. Za wspaniały smak espresso odpowiadają właściwości poszczególnych kaw i umiejętności roastra. Każdej z nich poświęcił swoją uwagę osobno, dokładnie tak jak potrzebowała. Napój o wyrafinowanym smaku jest… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
175,7 zł /1000 g 17,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 8. 2. 2023

ORZEŹWIAJĄCY KWARTET - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ORZEŹWIAJĄCY KWARTET - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych

Ilekroć będziecie mieć ochotę na prawdziwie satysfakcjonującą przyjemność, za każdym razem, gdy zatęsknicie za chwilami pogodnymi, jak ulotny uśmiech, zapraszamy tutaj. Mieszankę espresso „Orzeźwiający kwartet” docenicie w trakcie dni aktywnych, pracowitych, uprawiając sport i bawiąc się. Połączenie najwyższej jakości arabik z Brazylii i Gwatemali stworzyło czarującą i przyjemnie orzeźwiającą kawę. Poszczególne odmiany kawy są palone osobno tak, aby współbrzmiały w… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
142,8 zł /1000 g 14,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 8. 2. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »