Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

JEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot

Kod: 1251
Ocena: doskonały, 2 recenzje

Kawa z Bliskiego Wschodu na pewno nie zaginie wśród słynnych kolegów. Jemeńska produkcja ma bardzo zrównoważony smak, ze śladami czekolady, kakao, papai i ananasa. Kawy są uprawiane przez jemeńskich rolników przez ponad 600 lat,a metody przetwarzania kawy nie przeszły wielkich zmian w tym czasie. Dzięki temu możemy cieszyć się dzikim, wyrazistym smakiem kawy, dostępnym tylko w ograniczonych ilościach.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Jemen
Różnorodność
Różnorodność:
mix
Region
Region:
Haraz
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1500 - 2000 m
Smak
Smak:
Czekolada, Owoc tropikalny
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Sucha
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabika BIO 100%

PIANKA I SMAK

Yemen Asrar Haraz BIO przyniesie Ci zrównoważony i pełny smak, który odzwierciedla czekoladę, kakao i owoce tropikalne. Doświadczony smakosz kawy rozpozna papaję i ananas,a także rozróżni ziarna.Jest to kawa średnio kwaśna o słodkim i owocowym aromacie.

Ponieważ jest to w 100% arabica,pianka jest delikatna i zwarta.

POCHODZENIE KAWY

Yemen Asrar Haraz to mikro-góra z Jemenu, Jabal Haraz,klimat i warunki glebowe sprawiają, że kawa z tego regionu smakuje wyjątkowo. Obszar Zachodniego Jemenu jest i był strategicznie ważny dla mieszkańców. Góry pokryte obronnymi wioskami były w stanie zapewnić wieśniakom co najmniej trochę bezpieczeństwa i miejsca na uprawę prosy, soczewicy i kawy. Imponująca architektura niektórych fortec zapiera dech w piersiach turystów z całego świata.

Jemen to nie tylko kraj o pięknej, naturalnej scenerii. To także region niepokojów, buntu, rewolucji i wojny plemiennej. Niezmiernie biedny kraj dotknięty głodem zmaga się z przedłużającym się kryzysem politycznym.

Ale wróćmy do kawy. Po raz pierwszy była odkryta i uprawiana na terytorium obecnej Etiopii,ale aż piękny miejski port Mocha (Moka) nadał pachnącym owocom nazwę. Do tej pory toczą się waśnie o to, skąd pochodzi kawa. Niektóre źródła twierdzą, że kawa została odkryta w Etiopii, ale dojrzewała w Jemenie.Był to właśnie ten przystaw,z którego kawa wypłynęła w świat. Jemen swoją wyjątkową i wspaniałą kawę chronił,a holenderskim handlowcą zajęło dużo czasu nim wysadzili nowe krzewy kawowe poza Jemenem,czyli na Javie. Połączenie Mocha i Javy stworzyło później jedną z najstarszych i najbardziej znanych mieszanek kawowych - Mocha Java.

Jak już wspomniano, kawa w Jemenie jest uprawiana przez drobnych rolników. Niedostępne obszary i sytuacje społeczne uniemożliwiają im stosowanie nawozów sztucznych.Ale nie tylko to wpływa na jakość BIO tej kawy,także miłość i szacunek dla czystej natury.Dojrzałe ziarna kawy są zbierane i przetwarzane wyłącznie ręcznie. Rolnicy nawet mówią: "Musisz martwić się o kawę, tak jak troszczysz się o dziecko". Dojrzałe owoce suszy się na słońcu,rozkładając je na wielkich tarasach.Tak zwane suche przetwarzanie kawy znajduje odzwierciedlenie w wyjątkowym smaku każdego kubka.

Jemen eksportuje tylko 12 ton kawy rocznie.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

15. 6.

Ocena: doskonały
Podzielam opinię p. Igora ... kawa droga, ale lepszej nigdy w życiu nie piłem...

25. 3.

Ocena: doskonały
Witam, to najlepsza kawa jaką do tej pory piłem. Myślę, że nawet cena nie zniechęci mnie do dalszego zakupu.

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »