

WENEZUELA SUR DEL LAGO SUPERIOR - ziarna kakaowca nieprażone
Ziarna kakaowca są dobrze znane z tego, że zawierają poprawiające nastrój teobrominy i pobudzającą kofeinę. Ponadto wiadomo, że są świetne gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Zafundujcie sobie korzyści płynące z kakao w jego najbardziej naturalnej postaci. Ziarna z regionu Sur del Lago w Wenezueli wykazują przyjemną owocową goryczkę, są maślane o kwiatowym aromacie. Konsumujcie je przed telewizorem, w aucie, lub w drodze na ważne spotkanie. Uspokoją i zachęcą równocześnie.
Skład
100% Ziarna kakaowcaSmak
Nieprażone ziarna kakaowca Wenezuela Sue del Lago Superior, oczywiście smakują wyraźnie po czekoladzie, są gorzkie, owocowo-kwiatowe i przyjemnie maślane. W posmaku można rozpoznać orzechy laskowe.
Pochodzenie
Termin Sur del Lago, tj. "na południe od jeziora" jest skrótem używanym w regionie Lago de Maracaibo w Wenezueli. Dobrze prosperujący obszar rolniczy znajduje się w pobliżu dużej zatoki pływowej, często nazywanej jeziorem Maracaibo. Dzięki produkcji mięsa, mleka i bananów jest jednym z regionów przynoszących największych korzyściach gospodarczych Wenezueli. Warto również dodać, że uczestniczą w tym ziarna kakaowca, które kraj eksportuje w dużej mierze do Europy.
Wenezuelskie kakao jest jednym z najbardziej poszukiwanych na świecie. Od XVIII wieku lokalni rolnicy uprawiają kakaowce. Roczna produkcja szacowana jest na 16 000 ton ziarna kakaowca, które rośnie na powierzchni około 33 000 hektarów. Z uprawa i zbióru kakaowca właściwego w Wenezueli żyje około 15 000 rodzin. Większość ziaren kakaowca zbiera się w okresie od listopada do stycznia, przy mniejszych plonach od maja do lipca.
Kakaowce właściwe (Theobroma cacao) to wiecznie zielone krzewy, które wytwarzają żółte, pomarańczowe lub czerwone strąki. Te mają wydłużony kształt i podłużne rowki a w ich miąższu ukryte są nasiona. Należy je usunąć, fermentować i suszyć przez kilka dni. Ziarna kakaowca podczas suszenia należy często obracać aby nie spleśniały i była zachowana ich największa jakość. W finale można je spożywać pojedynczo lub używać do produkcji kakao i czekolady. Z miąższu przygotowuje się soki lub koktajle, w niektórych regionach poprzez destylację otrzymuje się alkohol.
Nieprażone ziarna kakaowca są w centrum uwagi zwolenników zdrowego stylu życia. Są czysto naturalne, bogate w wiele zdrowych składników odżywczych. Są świetną przekąską, mogą być częścią różnorodnych potraw, cenionych przez wegetarian i wegan.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 520 kcal |
Tłuszcze: | 52 % |
Białka: | 14 g |
Sacharydy: | 20 g |
Teobromina: | 1,3 g |
Kofeina: | 0,1 g |
17. 7.
11. 1.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO BIO PERU 81%

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO
