Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

TIMOR WSCHODNI - kawa ziarnista

Kod: 1355

Mała powierzchniowo, wielka miłością do kawy. Timor Wschodni jest krajem o burzliwych kolejach losu. Mimo tego dostarcza światu kawę o wyjątkowej jakości i doskonałym smaku. Unikalne hybrydowe krzewy kawowca uprawiane są przez lokalnych plantatorów, skazanych na przestarzałą infrastrukturę i niestabilną gospodarkę. Na szczęście mają silne ręce i odpowiednie doświadczenie. Rezultatem są ziarna kawy, które wiodący specjalista w swojej dziedzinie, Alf Kramer, określił jako „among the top 1% in quality and price worldwide”.

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Timor
Różnorodność
Różnorodność:
Catimor
Smak
Smak:
Gorzka czekolada, Łagodny, Słodki
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Arabika Timor Wschodni należy do kaw o niskiej kwasowości. Jest delikatna i lekka, jednakże w jej smaku wyraźnie rozpoznamy czekoladę, kakao i szczyptę przypraw. Pachnie naprawdę cudownie, aromat jest lekko cytrusowo-czekoladowy. Można także spodziewać się niskiej, ale puszystej i stabilnej pianki.

 

Pochodzenie kawy

Wybierzmy się razem w podróż palcem po mapie. Skierujmy wzrok na Australię i wycelujmy około 400 kilometrów nad nią w archipelag Małych Wysp Sundyjskich. Na ich wschodzie znajdziecie państwo o nazwie Timor Leste, czyli Timor Wschodni. Ze swoją powierzchnią (14 609 km²) zajmuje 154 miejsce, a gęstość zaludnienia (69 mieszkańców na km²) plasuje go na 98 pozycji na świecie. Czytać i pisać potrafi prawie połowa mieszkańców, zdecydowana większość lokalnej ludności trudni się rolnictwem, państwo prosperuje głównie dzięki wydobyciu ropy naftowej. Historia Timoru Wschodniego jest bardzo złożona i miejscami pokrętna. Niepodległość proklamowano tam w 1975 roku, jednak świat uznał ten fakt dopiero w 2002 roku. Dziś należy do krajów rozwijających się o ciągle poprawiającej się sytuacji politycznej.

Jakiej kawy możemy spodziewać się po plantacjach Timoru Wschodniego? Według The National Co-operative Business Association jednaj z najlepszych i najbardziej unikatowych na świecie. Potwierdza to również Alf Kramer, ekspert i pierwszy prezes Speciality Coffee Association, a wśród innych importerów także Starbucks, którego dyrektor Linneman docenia globalną jakość i lokalne pochodzenie kawy.

Przemysł kawowy jest jednym z głównych filarów tamtejszej gospodarki. Uważa się, że przy produkcji kawy zatrudnionych jest około 200 000 osób, głównie w dystryktach Maubisse, Aifu i Liquiçá. Jednak połowa produkcji pochodzi z dystryktu Ermera. Warto zauważyć, że produkcja kawy w Timorze Wschodnim opiera się na plonach z częściowo dzikich plantacji. Drogi dojazdowe do nich są w bardzo złym stanie a w przetwórstwie ziaren kawy nie wykorzystuje się nowoczesnych maszyn i urządzeń. Jednak plantatorom udaje się produkować i eksportować kawę o naprawdę wyjątkowych parametrach.

Krzewy kawowca rosną na wysokości 1000-1600 metrów nad poziomem morza. Często są to rośliny nazywane Hybrido de Tirom powstałe w wyniku nieustrukturyzowanego krzyżowania Coffea arabica i Coffea canephora. Zaletą hybrydowego wariantu arabiki i robusty jest posiadanie cech obu rodzajów kaw oraz zdolności do uprawy na mniej żyznych glebach pokrywających zbocza gór na wyspie, w tym na dużych wysokościach nad poziomem morza. Klimat Timoru Wschodniego nie jest do końca optymalnym dla krzewów kawowca – długie okresy suche są poprzeplatane tylko krótkimi deszczowymi, w wielu regionach gleba jest naturalnie mniej urodzajna. W związku z tym, że lokalni plantatorzy nie używają żadnych pestycydów, praktycznie całą produkcję można uznać za ekologiczną. Z suszą walczy się sadząc krzewy w cieniu. Jagody zbiera się od maja do października i przetwarza się poprzez tak zwane przemywanie.

Każdego roku z Timoru Wschodniego wyrusza w świat około 104 tysiące worków (1 worek = 60 kg) kawy, w związku z czym kraj ten zajmuje 28 miejsce wśród producentów kawy.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1. Kawę zmielić na grubość zgodną z gatunkiem wybranej kawy. 
2. Użyj na jedną filiżankę kawy co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy. 
3. Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »