Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

WENEZUELA SUR DEL LAGO SUPERIOR - ziarna kakaowca nieprażone

Kod: 1332
Ocena: doskonały, 2 recenzje

Ziarna kakaowca są dobrze znane z tego, że zawierają poprawiające nastrój teobrominy i pobudzającą kofeinę. Ponadto wiadomo, że są świetne gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Zafundujcie sobie korzyści płynące z kakao w jego najbardziej naturalnej postaci. Ziarna z regionu Sur del Lago w Wenezueli wykazują przyjemną owocową goryczkę, są maślane o kwiatowym aromacie. Konsumujcie je przed telewizorem, w aucie, lub w drodze  na ważne spotkanie. Uspokoją i zachęcą równocześnie. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Wenezuela
Różnorodność
Różnorodność:
Porcelana
Region
Region:
Sur del Lago de Maracaibo
Smak
Smak:
Owoce, Kwiatowy, Orzech, Kwiaty

Skład

100% Ziarna kakaowca

Smak

Nieprażone ziarna kakaowca Wenezuela Sue del Lago Superior, oczywiście smakują wyraźnie po czekoladzie, są gorzkie, owocowo-kwiatowe i przyjemnie maślane. W posmaku można rozpoznać orzechy laskowe.

Pochodzenie

Termin Sur del Lago, tj. "na południe od jeziora" jest skrótem używanym w regionie Lago de Maracaibo w Wenezueli. Dobrze prosperujący obszar rolniczy znajduje się w pobliżu dużej zatoki pływowej, często nazywanej jeziorem Maracaibo. Dzięki produkcji mięsa, mleka i bananów jest jednym z regionów przynoszących największych korzyściach gospodarczych Wenezueli. Warto również dodać, że uczestniczą w tym ziarna kakaowca, które kraj eksportuje w dużej mierze do Europy.

Wenezuelskie kakao jest jednym z najbardziej poszukiwanych na świecie. Od XVIII wieku lokalni rolnicy uprawiają kakaowce. Roczna produkcja szacowana jest na 16 000 ton ziarna kakaowca, które rośnie na powierzchni około 33 000 hektarów. Z uprawa i zbióru kakaowca właściwego w Wenezueli żyje około 15 000 rodzin. Większość ziaren kakaowca zbiera się w okresie od listopada do stycznia, przy mniejszych plonach od maja do lipca.

Kakaowce właściwe (Theobroma cacao) to wiecznie zielone krzewy, które wytwarzają żółte, pomarańczowe lub czerwone strąki. Te mają wydłużony kształt i podłużne rowki a w  ich miąższu ukryte są nasiona. Należy je usunąć, fermentować i suszyć przez kilka dni. Ziarna kakaowca podczas suszenia należy często obracać aby nie spleśniały i była zachowana ich największa jakość. W finale można je spożywać pojedynczo lub używać do produkcji kakao i czekolady. Z miąższu przygotowuje się soki lub koktajle, w niektórych regionach poprzez destylację otrzymuje się alkohol.

Nieprażone ziarna kakaowca są w centrum uwagi zwolenników zdrowego stylu życia. Są czysto naturalne, bogate w wiele zdrowych składników odżywczych. Są świetną przekąską, mogą być częścią różnorodnych potraw, cenionych przez wegetarian i wegan.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Można spożywać jak orzechy. 
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w pół-otwartej torebce ( ziarna muszą oddychać ). 
Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g ziaren kakao
Wartość energetyczna: 520 kcal
Tłuszcze: 52 %
Białka: 14 g
Sacharydy: 20 g
Teobromina: 1,3 g
Kofeina: 0,1 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

17. 7.

Ocena: doskonały
Ziarno kakao postanowiłem kupić, by w najbardziej naturalny sposób uzupełnić magnez wypłukany przez kawę, którą piję wiadrami. A że lubię sobie porównywać, to kupiłem ziarna kakaowca od razu z kilku różnych źródeł oraz krajów pochodzenia: dwa rodzaje z Ekwadoru i dwa z Wenezueli. Ziarno kupione tu, w tym sklepie, zdecydowanie wygrywa zawody. Oczywiście, jest gorzkie, jak to kakao, ale w przeciwieństwie do pozostałych które próbowałem nie ma tej przykrej goryczy, która pozostawia w ustach nieprzyjemny posmak. Może to kwestia ceny - inne ziarna kosztowały odpowiednio 36 i 52 zł za 1 kg, tu płacimy 66,50, ale uważam że smak jest wart tej różnicy. Obrazowo: to trochę tak, jak z orzechami włoskimi - jedne smakują świeżo, wręcz "soczyście", w innych dokucza nadmierna goryczka choć też są "zjadliwe". Opis nie kłamie - są tu nuty owocowa i maślana; kwiatowego aromatu co prawda nie wyczułem, ale nie jestem jakimś specjalnym smakoszem czy "wąchaczem". Jedna uwaga: wbrew zaleceniom z opisu nie jedzcie ich przed telewizorem! Łatwo się wciągnąć i przedawkować:-) Grzegorz Kmita "Patyczak" patyczak@gazeta.pl, tel. 791 777 866

11. 1.

Ocena: bardzo dobra
Ziarna świetnej jakości, świeżutkie, Wspaniale smakują solo i jako dodatek np. do shaków.

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »