Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 9-15 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

SALWADOR kawa ziarnista

Kod: 130
Ocena: doskonały, 5 recenzji

Fakt, że Salwador jest najmniejszym krajem w Ameryce Środkowej, nie zmienia jego wyjątkowego miejsca na mapie jakościowych plantacyjnych kaw. W górach Balsamo zbiera się po prostu pyszną kawę. Składniki odżywcze wchłania z czystych strumieni spływających w dolinę, zapach nadaje jej powiew od Oceanu Spokojnego. Piękne odcienie karmelu w kawie mieszają się z delikatną kwasowością. 

Aktualnie niedostępny
DPD 11,0 zł
Duże opakowanie:
76,3 zł brutto
42,0 zł brutto
22,5 zł brutto
Małe opakowanie:
14,2 zł brutto
9,3 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
El Salwador
Różnorodność
Różnorodność:
Pacas
Region
Region:
Balsamo
Wysokość nad poziomem morza
Wysokość nad poziomem morza:
1200m
Smak
Smak:
Karmel
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i aromat kawy

Ziarna kawy El Salwador mają bogatą konsystencję i pyszny smak. Docenisz odcienie karmelu, które kawę przesuwają do niezwykle popularnych rodzajów. Kwasowość jest średnia. Kawa smakuje słodko, lekko i jest zrównoważona. Jeśli przygotujesz z tej kawy klasyczne espresso, dostaniesz spójną, gęstą piankę.

Pochodzenie kawy

O kawie El Salwador mówiono, że to napój starożytnych Majów i Azteków. Mieszkańcy państwa nadbrzeżnego w Ameryce Środkowej dali imię jej najsłynniejszej marki lokalnej Pipil co w tłumaczeniu znaczy "kawa". Pierwsze drzewa kawowe zasadzili Indianie w roku 1830 w Ahuachapan. Historia kawy w Salwadorze kopiowała burzliwą historię kraju. Nigdzie indziej na świecie nie można znaleźć kraju, który byłby tak zależny na produkcji kawy. Przez wiele lat kawa była dla Salvadoru najważniejszym towarem eksportowym. Na początku 20 wieku zarobki z kawy tworzyły nawet 90 procent całego eksportu. Jednak globalny kryzys gospodarczy pokazał, że nie można opierać się tylko na tym jednym towarze, ceny kawy spadły na trzecie miejsce, jej producenci zbankrutowali, zwolnili pracowników, a w magazynach kawa pleśniała. W 1932 r. miała miejsce brutalna masakra, w której zginęło trzydzieści tysięcy ludzi. Dopiero w roku 1970 sytuacja polityczna ustabilizowała się i rolnicy znowu zaczęli się rozwijać, przemysł kawowy przeżył, ale kraj wciąż rozwiązuje problem wysokiego bezrobocia, ubóstwa i zagranicznych długów.

Salvador znowu powoli staje się królestwem wysokiej jakości kawy plantacyjnej. Sprzyjają tutaj warunki klimatyczne regionu, wulkaniczna gleba i bardzo staranne podejście do uprawy drzew kawowych i ich zbiorów. Drzewa kawy są sadzone pod osłoną drzew, które służą jako wiatrochrony. W górach Balsamo uprawia się 65% Bourbon, 10% Pacamara i 25% Pacas. Krzewy kawowców są obierane ręcznie, dwa lub trzy razy za sobą. Szybko po zbiorze czerwonych jagód następuje spracowanie mokrą metodą, Całe owoce wlewa się do zbiornika z wodą, przechodząc przez specjalne płyty uwalnia się je od miąższu i łusek. Ziarna po fermentacji, suszeniu i kontroli są sortowane i pakowane do worków.

Ziarna kawy z Salwadoru są jednymi z najlepszych na świecie. Chociaż dziś stanowią ułamek światowej produkcji, są poszukiwane i niezwykle popularne wśród koneserów.

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Kingą!
+48 669 731 168
kinga@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

29. 11.

Ocena: doskonały
Właśnie otwieram drugie kilo tej idealnej kawy z moją żoną i jestem bardzo zadowolony z tej kawy. Nadal planujemy zamawiać inne typy, aby spróbować innych smaków. Przed złożeniem zamówienia porównaliśmy ceny w lokalnym sklepie, ale nie można ich porównywać, są one ( w lokalnym sklepie) znacznie wyższe. Dostawa jest bardzo szybka, a zamawianie przez strony internetowe jest wygodne. Polecam :)

29. 11.

Ocena: doskonały
Próbowałem dużo kaw i herbat z tego e-sklepu i wszystkie są niesamowite, wciąż nie mam nic złego do powiedzenia. Po prostu boskie :)

29. 11.

Ocena: doskonały
Dobra kawa, parzę w pracy i w domu. Kto lubi kawę, musi ja spróbować.

23. 6.

Ocena: doskonały
Nie istnieje chyba bardziej pachnąca kawa niż ta. A smak jest doskonały. Gotujemy ją w pracy i czasami proponujemy ją klientom,których naprawdę doceniamy. Nie było nikogo, kto by kawę nie pochwalił i pytają gdzie kawę kupujemy. Będziemy zatem dalej kontynuować zamówienia. Pozdrawiam, Michał.

20. 6.

Ocena: doskonały
Dlatego, że każda kawa z Waszego sklepu bardzo mi smakuje, wciąż zamawiam nowe odmiany, dla urozmaicenia sobie życia! Tak, El Savador jest wspaniała, specjalnie dla miłośników kawy. Wasz sklep bardzo polecam za jakość produktów i obsługę.

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


15% ZNIŻKA
INDIE PLANTATION A kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDIE PLANTATION A kawa ziarnista

Arabica w 100% w orientalnym podaniu! Unikalny, pikantny smak, elegancka kwasowość i słodycz desygnuje kawę z indyjskiego Kernataky do roli wielkiego faworyta. Lokalną specjalnością jest Kents nazwaną na cześć Anglika, który w 1920 roku zasadził pierwsze krzewy kawowe. W Europie kawa z Indii jest używana głównie do espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 19. 12. 2017
Duże opakowanie:
72,3 zł brutto
40,0 zł brutto
21,5 zł brutto
Małe opakowanie:
13,7 zł brutto
9,0 zł brutto
Zemleć:

PERU ANDES kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU ANDES kawa ziarnista

Dla tych, którzy zawsze są w pogotowiu, żyją w dużym tempie, ale i dla tych, którzy lubią spędzać czas spokojnie w kawiarni, nigdzie się nie śpiesząc, przynosimy bogate i niepowtarzalne doznania kulinarne. Filiżanka kawy z Ameryki Południowej jest źródłem prawdziwej przyjemności - łączy popularne połączenie słodkiej czekolady i owoców z minimalistycznym orzechowym posmakiem. Niska kwasowość sprawia, że ta 100% Arabica zawiera w sobie przyjemną lekkość.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 19. 12. 2017
Duże opakowanie:
72,3 zł brutto
40,0 zł brutto
21,5 zł brutto
Małe opakowanie:
13,7 zł brutto
9,0 zł brutto
Zemleć:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Aktualnie niedostępny
Duże opakowanie:
101,0 zł brutto
54,3 zł brutto
28,7 zł brutto
Małe opakowanie:
17,8 zł brutto
11,3 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| Zniżka za pierwszy zakup »