Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ROZDROBNIONE ZIARNA KAKAOWCA BIO

Kod: 862
Ocena: doskonały, 2 recenzje

Można wesoło chrupać! Kawałki surowych ziaren kakaowca pomogą poprawić nastrój i poziom przeciwutleniaczy we krwi. Ile razy zjedliście tabliczkę czekolady, a później przez tydzień tego żeście żałowali ... W przypadku rozdrobnionych ziaren kakaowca możecie być pewni, że nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie będziecie zachwyceni stuprocentowym czekoladowym smakiem oraz przypływem pozytywnej energii. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
200,6 zł /1000 g 20,1 zł /100 g
Dostarczymy do Czwartku, 4. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Ekwador
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce
BIO
BIO:
Tak

Skład

Ziarno kakowca BIO 100%

Smak

Te rozgniecione ziarna kakaowca ukrywają w sobie smak prawdziwej gorzkiej czekolady. Podczas uważniejszej degustacji można odkryć też lekkie ślady owoców i orzechów.

Pochodzenie

Ziarna kakaowca - nasiona kakaowca właściwego (Theobroma cacao) są najczęściej stosowane do wytwarzania masy kakaowej, kakao w proszku, czekolady i różnych słodyczy. Aby zakończyć listę, wspomnijmy również, że niektóre plemiona Indian korzystało go do wykonywania fumigacji. I to właśnie Indianie odkryli, że ziarna kakaowca poprawiają samopoczucie. W epoce prekolumbijskiej są one rozpoznawane nie tylko jako cenne źródło składników odżywczych, ale także jako środek płatniczy. Dla Azteków, nasiona były darem Boga Qutezalcoatla, Majowie je prosto ofiarowali swoim bogom.

Drzewo kakaowca, którego ogólna nazwa wywodzi się z języka greckiego (Theos Bóg, Broma - żywność), jest drzewem początkowo szeroko rozpowszechnionym z południowo-wschodniego Meksyku do dorzecza Amazonki. Ostatnie badania jednak zidentyfikowały natywne obszary występujące w Peru. Rośnie w wilgotnych ekosystemach leśnych i celowo zostało zasiane już w 1900-900 p.n.e.

Drzewo ziarna rodzi w piątym roku po kiełkowaniu, każdego roku może mieć maksymalnie 6000 kwiatów, ale tylko 20 strąków. W tych zazwyczaj ukryte jest około 40 nasion. Rolnicy całe strąki (wydłużone, wzdłużnie rowkowane ziarna kakaowca) zbierają 3-4 razy w roku. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża i wybierane są ziarna, które są pogrążone w białym i słodkawym miąższu. Po wydobyciu ziaren nastąpi wstępna fermentacja przez kilka dni i następnie się je suszy, zazwyczaj w miejscu nasłonecznionym. Ale praca rolników tutaj nie kończy. Podczas suszenia ziarna często trzeba zgrabiać, by nie zaczęło pleśnieć.

Wśród największych producentów kakao są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Indonezja, Nigeria, Brazylia ... Ziarna są głównym składnikiem czekolady, ale miąższ również jest wykorzystywany. Jest on używany do przygotowania orzeźwiających soków, koktajli lub galaretek. Może być również używany do produkcji napoju alkoholowego dostępnego zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych.

Chociaż prawie każdy kocha czekoladę i kakao, wielu się waha czy jego spożycie jest zdrowe. Badania naukowe potwierdzają, że ziarna kakaowca, zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy (najwięcej z wszystkich pokarmów świata), magnezu, wapnia, potasu, fosforu, teobrominę i kofeinę. Dzięki temu kakao poprawia samopoczucie, dodaje energii i może przyczynić się do zapobiegania niektórym chorobom.

Rozdrobione ziarna kakaowca mogą być spożywane jak orzeszki ziemne. Można pojadać je bezpośrednio się lub posypać im desery, sałatki i ryby. Doskonale smakują przy kieliszku czerwonego wina.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Można je spożywać jako orzechy.

Smak i nuty:
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g ziaren kakao
Wartość energetyczna: 520 kcal
Tłuszcze: 52 %
Białka: 14 g
Sacharydy: 20 g
Teobromina: 1,3 g
Kofeina: 0,1 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

16. 10.

Ocena: doskonały
Rozdrobnione ziarna kakaowca - po rozpakowaniu byłem trochę zdziwiony, co to jest? Struktura i kolor drobniejszego żwiru (nie byłem bardzo zadowolony z wyglądu) ale po zapachu, stwierdziłem, że nie będzie tak źle, jak to wyglądało na początku. Smaczne - ale kto nie lubi wysokiej „oktanowej czekolady”, to może to nie być dla niego właściwy wybór. Dla mnie jest super! wystarczy tylko trochę i powoli przeżuwać- smak jest świetny i długo utrzymuje się w ustach. To tylko moja opinia - każdy musi dokonać własnego osądu, ale najpierw musi spróbować :) Ja uważam że są bardzo dobre.

30. 9.

Ocena: bardzo dobra
Rozdrobnione ziarna kaowca kupiłam z ciekawości i nie żałuję! Sa bardzo smacze, jem je jako przekąskę albo dodaję rano do musli albo jogurtu. Polecam Gosia

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 4. 4. 2024

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
170,4 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 4. 4. 2024

MEKSYK CHIAPAS kawa ziarnista BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MEKSYK CHIAPAS kawa ziarnista BIO

Meksykańska kawa z Chiapas jest uprawiana w cieniu. Najczęściej pod drzewami bananowca lub pod wierzchołkami wysokich drzew sosnowych. Dzięki temu mogą nie tylko dłużej, ale i wolniej dojrzewać. Rośliny kawy są bardziej odporne na szkodniki i utrzymują niezbędne nawodnienie. Uprawa ekologiczna w odniesieniu do otaczającej przyrody zachowuje różnorodność biologiczną w Chiapas i i daje pracę miejscowej ludności. Jak smakuje ta BIO kawa? Słodko, bogato, lekko przypomina morelę.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
183,8 zł /1000 g 18,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 4. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »