Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Robusta Guinea Macenta - kawa ziarnista

Kod: 1900

Macenta Beans, nowa przetwórnia w południowo-wschodniej Gwinei, ma wielkie cele. Chce produkować najlepszą robustę na świecie. O tym, jak jej się to udaje, możecie przekonać się sami. Robusta Guinea Macenta Beans smakuje jak mleczna czekolada z orzechami laskowymi. Idealna do mieszanek na domowe espresso, można też spróbować jej w wersji filtrowanej.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
194,9 zł /1000 g 19,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Papua-Nowa Gwinea
Różnorodność
Różnorodność:
Canephora
Region
Region:
Macenta
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
600-1100m
Smak
Smak:
Czekolada, Orzech laskowy, Máslo
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Honey

Skład

Robusta 100%

Pianka i smak kawy

Ziarna Robusty Guinea Macenta to jedne z tych ziaren, które mają średnie lub ciężkie body i dość wyrazisty smak. Jednak pomimo tego, że jest to robusta, jej kwasowość jest bardzo łagodna, a piękny posmak jest niezwykle długi. W filiżance tej kawy rozpoznamy nuty mlecznej czekolady, orzechów laskowych i masła. Przy uważnym degustowaniu można wyczuć powiew przypraw. Aromat jest dość mocny, subtelnie kolendrowy. Spróbujcie zmieszać tę kawę ze swoją ulubioną arabiką, aby uzyskać świetną mieszankę do domowego espresso. Proporcje pozostawiamy Wam, możecie eksperymentować wedle gustu. Dobrej jakości Robusty nadają się również do filtra, to jest jedna z nich. Spróbujcie.

Pochodzenie kawy

Region Macenta, z którego sprowadziliśmy tę robustę, znajduje się w południowo-wschodniej części państwa Gwinea w Afryce Zachodniej. Jego tropikalny, monsunowy klimat i bogata w składniki odżywcze gleba sprawiają, że jest to idealne miejsce do uprawy ryżu, manioku, orzechów kola, palm, a także herbaty i kawy - zwłaszcza robusty. Kawowiec robusta (Coffea canephora lub Coffea robusta) jest, podobnie jak kawowiec arabica (Coffea arabica), jest wiecznie zielonym krzewem, przystosowanym do warunków tropikalnych i subtropikalnych. Ma sztywniejsze, eliptyczne liście i wytwarza małe, białe kwiaty. Owocem obu kawowców jest pestkowiec, zawierający zwykle 2 półkuliste ziarna. Ziarna robusty charakteryzują się bardziej okrągłym kształtem i prostym żłobieniem (ziarna arabica są bardziej wydłużone i mają zakrzywione żłobienie). Różnica oczywiście tkwi również w smaku - kawa parzona z robusty jest bardziej wyrazista, z większą goryczą i pewną ziemistością. Jeśli chodzi o kofeinę, zawiera jej nawet dwa razy więcej niż arabica. Ziarna Robusta Guinea Macenta są interesujące nie tylko ze względu na swój piękny, pełny smak, ale także ze względu na historię, która się za nimi kryje. Pochodzą z nowej przetwórni Macenta Beans zbudowanej pod pasmem górskim Ziama, wpisanym na listę UNESCO. Tamtejsze gospodarstwo uprawia drzewka kawowe zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju (bez użycia nawozów sztucznych i sztucznego nawadniania), sadząc nowe w miejsce drzew wyciętych pod młode kawowce i promując poprzez swoje podejście do nich zachowanie poziomu życia pracowników. Macenta Beans współpracuje z lokalnymi drobnymi rolnikami i z wielką starannością przetwarza ich zbiory. W tym przypadku zastosowali tak zwaną metodę miodową, która łączy dwie bardziej tradycyjne metody produkcji, czyli mytą i naturalną. "Miodowa" kawa powstaje dzięki temu, że pracownicy pozbawiają wiśnie kawowe skórki i suszą ziarna, pokryte resztkami lepkiego, słodkiego miąższu, rozłożone na bambusowych talerzach. W trakcie tego procesu kawa musi być często grabiona i przykryta na noc. Tylko w ten sposób można zapobiec jej spleśnieniu. Cały proces kończy się zwykle po 15-20 dniach. Tak przetworzona kawa charakteryzuje się zrównoważoną kwasowością, harmonijnym body i intensywną słodyczą owoców. 

Efekty kawy

Robusta
Efekty robusty

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista

Dużo kofeiny, dużo cierpkości. Indyjska robusta to kawa dla dorosłych chłopców i dziewczyn. Docenicie ją podczas długich podróży, męczących narad lub nocnych zmian. Pod ostrym smakiem kryje się czekolada, a pianka jest wystawna. Robustę można użyć jako podstawę dla espresso. Dobrana w odpowiednim stosunku do Arabici tworzy przepyszną mieszankę.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
127,2 zł /1000 g 12,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
170,4 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot

Rodzina jest fundamentem … dobrej plantacji. Kiedy pół wieku temu Moises Meza posadził pierwsze drzewa kawowe w obszarze Leon Cortes, wiedział, że robi dobrze. Dziś tą wyjątkową kawę hodują w cieniu drzew jego synowie Javier i Gabriel. Na ich Micro Lots tzw. mikropartię niecierpliwie czekają koneserzy kawy na całym świecie. Ta ostatnia ma delikatny, mleczno czekoladowy smak odświeżony tonami wiśni. Ta najlepsza kawa z Kostaryki i Was zachwyci. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
298,3 zł /1000 g 29,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 8. 6. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »