PORTORIKO 360 RESERVA - kawa ziarnista
Ten, kto szuka idealnej kawy, właśnie ją znalazł. Hacienda San Pedro produkuje bogate ziarna, miękkie, aksamitne w smaku o półsłodkim aromacie. Znajdziecie w nich delikatne akcenty czekolady i przypraw korzennych. Tak jak ciekawy jest jej smak, są też ciekawe historie ludzi, dzięki którym ta kawa powstaje. Ich pracowitość, staranne podejście do uprawy i zbioru to gwarancja najwyższej wyjątkowości. A uwaga - rocznie wyhodują zaledwie 1000 worków!
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Portoryko 360 Reserva to arabica najwyższej jakości. Ma bogaty, lekko karmelowy zapach i smakuje miękko, aksamitnie, a jednocześnie bardzo kolorowo. W podtonach zapachu i smaku można rozpoznać delikatne niuanse czekolady oraz aromatyczne przyprawy, takie jak szałwia i rozmaryn. Ziarna tej kawy doskonale nadają się do przygotowywania espresso. Powstały napój zaskoczy swoim wielowarstwowym smakiem i lekkim, spójnym kremem.
Pochodzenie kawy
Portoryko można znaleźć na Morzu Karaibskim i chociaż jego obywatele są obywatelami USA, Portoryko nie jest jednym z jej stanów. Na uwagę zasługuje również fakt, że w Portoryko porozumisz się raczej po hiszpańsku, chociaż językiem urzędowym jest angielski. Górzysta wyspa Wielkich Antyl jest również interesująca z wielu innych powodów - w tym urozmaicona przyroda z wieloma rzadkimi gatunkami zwierząt i roślin, wodospadami, lasami tropikalnymi i pięknymi plażami. Oczywiście także kawą, którą Portorykańczycy uprawiają od 1736 roku. W jej rozszerzeniu brał udział, pod koniec XIX wieku, hiszpański chłopiec, który w wieku lat trzynastu przybył do Portoryko najwyraźniej wraz z rodzicami. Nazywał się Emeterio Atienza, był bardzo pracowity i szybko stał się prekursorem jednej z najbardziej prestiżowych plantacji w kraju. Z szacunkiem dla natury, dobrym sercem i ciepłym nastawieniem do miejscowej ludności, Don Emeterio kupił farmę w okolicy Jauyuya Coabey w 1930 roku i ochrzcił ją imieniem Hacienda San Pedro. Teraz prowadzi ją już czwarte pokolenie. Pod batutą wnuka Roberta Atienzy powstaje jedna z najlepszych kaw na świecie.
Krąży plotka, że Roberto nadzoruje cały proces produkcji kawy tak dokładnie, i z taką miłością, że kiedy ziarna są poddawane suszeniu, spędza noc obok bębnów. Podobnie jak dziadek, czeka na najodpowiedniejszy moment, kiedy należy kawę wyjąć i zakończyć suszenie. Czy podoba Ci się historia portorykańskiej kawy z Hacienda San Pedro? Podczas wizyty w tym kraju nie zapomnij odwiedzić muzeum wraz z kawiarnią, które gospodarstwo samo prowadzi. Wycieczki są dostępne w soboty i niedziele. Podróżni mają dodatkową możliwość zakwaterowania w gospodarstwie. Na koniec należy wyjaśnić nazwę tej kawy. 360 Reserva to firma założona przez właścicieli haciendy, tzn. Roberto Atienza, jego żonę Albę, córkę Rebeccę i jej męża Etienne.
Wraz z eksporterami najlepszej jakości ziarn kawy z Portoryko, tj. Jaime Fortuno i Susan Seitzer, dążą do reprezentowania unikalnego profilu smaku kawy, wprowadzania programów ochronnych przeciw erozji, angażują się do innowacyjnych projektów a szczególną uwagę poświęcają przetwarzaniu ziaren kawy. Ich opatentowana technologia „360 Reserva wet processing” nadaje ziarnu wyjątkowy, charakterystyczny smak i silniejsze ciało.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C
Potrzebujesz porady?
7. 2.