Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PORTORIKO 360 RESERVA - kawa ziarnista

Kod: 1361
Ocena: doskonały, 1 recenzje

Ten, kto szuka idealnej kawy, właśnie ją znalazł. Hacienda San Pedro produkuje bogate ziarna, miękkie, aksamitne w smaku o półsłodkim aromacie. Znajdziecie w nich delikatne akcenty czekolady i przypraw korzennych. Tak jak ciekawy jest jej smak, są też ciekawe historie ludzi, dzięki którym ta kawa powstaje. Ich pracowitość, staranne podejście do uprawy i zbioru to gwarancja najwyższej wyjątkowości. A uwaga - rocznie wyhodują zaledwie 1000 worków!

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Puerto Rico
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Hacienda San Pedro
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1200m
Smak
Smak:
Czekolada, przyprawy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Portoryko 360 Reserva to arabica najwyższej jakości. Ma bogaty, lekko karmelowy zapach i smakuje miękko, aksamitnie, a jednocześnie bardzo kolorowo. W podtonach zapachu i smaku można rozpoznać delikatne niuanse czekolady oraz aromatyczne przyprawy, takie jak szałwia i rozmaryn. Ziarna tej kawy doskonale nadają się do przygotowywania espresso. Powstały napój zaskoczy swoim wielowarstwowym smakiem i lekkim, spójnym kremem.

Pochodzenie kawy

Portoryko można znaleźć na Morzu Karaibskim i chociaż jego obywatele są obywatelami USA, Portoryko nie jest jednym z jej stanów. Na uwagę zasługuje również fakt, że w Portoryko porozumisz się raczej po hiszpańsku, chociaż językiem urzędowym jest angielski. Górzysta wyspa Wielkich Antyl jest również interesująca z wielu innych powodów - w tym urozmaicona przyroda z wieloma rzadkimi gatunkami zwierząt i roślin, wodospadami, lasami tropikalnymi i pięknymi plażami. Oczywiście także kawą, którą Portorykańczycy uprawiają od 1736 roku. W jej rozszerzeniu brał udział, pod koniec XIX wieku, hiszpański chłopiec, który w wieku lat trzynastu przybył do Portoryko najwyraźniej wraz z rodzicami. Nazywał się Emeterio Atienza, był bardzo pracowity i szybko stał się prekursorem jednej z najbardziej prestiżowych plantacji w kraju. Z szacunkiem dla natury, dobrym sercem i ciepłym nastawieniem do miejscowej ludności, Don Emeterio kupił farmę w okolicy Jauyuya Coabey w 1930 roku i ochrzcił ją imieniem Hacienda San Pedro. Teraz prowadzi ją już czwarte pokolenie. Pod batutą wnuka Roberta Atienzy powstaje jedna z najlepszych kaw na świecie.

Krąży plotka, że Roberto nadzoruje cały proces produkcji kawy tak dokładnie, i z taką miłością, że kiedy ziarna są poddawane suszeniu, spędza noc obok bębnów. Podobnie jak dziadek, czeka na najodpowiedniejszy moment, kiedy należy kawę wyjąć i zakończyć suszenie. Czy podoba Ci się historia portorykańskiej kawy z Hacienda San Pedro? Podczas wizyty w tym kraju nie zapomnij odwiedzić muzeum wraz z kawiarnią, które gospodarstwo samo prowadzi. Wycieczki są dostępne w soboty i niedziele. Podróżni mają dodatkową możliwość zakwaterowania w gospodarstwie. Na koniec należy wyjaśnić nazwę tej kawy. 360 Reserva to firma założona przez właścicieli haciendy, tzn. Roberto Atienza, jego żonę Albę, córkę Rebeccę i jej męża Etienne.

Wraz z eksporterami najlepszej jakości ziarn kawy z Portoryko, tj. Jaime Fortuno i Susan Seitzer, dążą do reprezentowania unikalnego profilu smaku kawy, wprowadzania programów ochronnych przeciw erozji, angażują się do innowacyjnych projektów a szczególną uwagę poświęcają przetwarzaniu ziaren kawy. Ich opatentowana technologia „360 Reserva wet processing” nadaje ziarnu wyjątkowy, charakterystyczny smak i silniejsze ciało.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

7. 2.

Ocena: doskonały
Doskonała kawa, polecam
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »