Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU TUNKI BIO – kawa ziarnista

Kod: 1650

Tunki jest przepięknie ubarwionym ptakiem żyjącym w lasach wysokich Andów. Dlatego nie ma się czemu dziwić, że rolnicy z peruwiańskiej doliny Tambopata nazwali jego imieniem plantacyjną arabikę. Podobnie jak przyjemność sprawia widok tunki, tak radość podniebieniu sprawia smak kawy o tej samej nazwie. Słodycz czekolady mlecznej, w którą obfituje, dopełnia powiew limonki. Kawa ta jest lekka jak ptasie piórko i powabna jak ptasi śpiew.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Tambopata
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1700m
Smak
Smak:
Mleczna czekolada, Melasa
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabika BIO 100%

Pianka i smak kawy 

Kawa ziarnista Peru Tunki BIO nie wyprze się słodyczy, kompleksowości i harmonii południowoamerykańskich kaw. Dzięki średniemu poziomowi palenia szczególnie wybijają się nutki mlecznej czekolady i melasy, które czule podkreśla kropla soku limonkowego. Pianka jest jasna, zwarta i delikatna.

Pochodzenie kawy

Peru to Ameryka Południowa, Tambopata to jedno z najbardziej dzikich miejsc w całej Amazonii. Jeśli kiedykolwiek wybierzecie się do Peru, zdecydowanie odwiedźcie tą okolicę. Reserva National Tambopata, rezerwat przyrody założony dekretem prezydenta w Alberta Fujimori we wrześniu 2000 roku, dosłownie Was urzeknie. Nienaruszony ludzką działalnością krajobraz Parku Narodowego Yosemite pokrywają lasy deszczowe, poprzecinane wieloma meandrującymi rzekami i zamieszkane przez setki tysięcy gatunków roślin i zwierząt. Jeziora, dzikie drapieżniki, kolorowe ptactwo, rzadkie rośliny… wszystko to znajdziecie w ...A w sąsiedztwie, jakżeby inaczej, także plantacje krzewów kawowca. Farmy są zazwyczaj położone na wysokości około 1 700 nad poziomem morza, w związku z czym korzystają z zalet górskiego klimatu i żyznej gleby. Właścicielom i pracownikom plantacji dotarcie do krzewów jest jednak bardzo trudne - często czeka ich stosunkowo trudna wędrówka zarówno na plantację, jak i ze zbiorami do przetwórni.

Jest oczywistym, że w takich warunkach krzewy rosną w maksymalnie naturalnych warunkach bez używania nawozów sztucznych i pestycydów. Jednak wszystkie wyrzeczenia wynagradza doskonały wynik ich wysiłków: plantacyjna arabika o niezapominalnym smaku. Dla lokalnych rolników, głównie członków rdzennych plemion Keczua i Aymara, przynależność do spółdzielni daje same korzyści. Każda z rodzin gospodaruje na małej farmie o powierzchni w granicach 2 hektarów. Gdy farmerzy działają wspólnie, mogą kawę szybciej zebrać, przetwarzać i wprowadzać na rynek zachowując jej najwyższą jakość. Jak się pewnie domyślacie, kawa w wysokich Andach jest zbierana wyłącznie ręcznie.

Po dostarczeniu przez pracowników zebranych jagód do przetwórni, mechanicznie za pomocą tarek usuwa się z nich skórkę i pozostawia fermentować przez kilka godzin. W ostatniej fazie procesu obrane zielone ziarna kawy suszy się w bezpośrednim słońcu rozłożone na tarasach, pakuje się i odnosi lub odwozido sprzedawców. Efektem jest kawa o najwyższych parametrach, za którą odbiorcy nie wahają się zapłacić wyższej ceny. Dlatego też plantatorom udaje się utrzymać roczne dochody na przyzwoitym poziomie, niezależnie od wahań cen kawy na świecie.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1.Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
2.Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo
zmielonej kawy.
3.Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »