

PERU SANTA CRUZ HONEY - Micro Lot
To kawa dla tych, którzy kochają historie. Dla tych, którzy poszukują przygód wzdłuż brzegów rzek i zboczy wzgórz. Dla tych, którzy szukają wyjątkowości i potrafią z niej doskonale skorzystać. To jest kawa dla ciebie! Dorastała na wschodnich zboczach Andów. Nasiona zostały posadzone przez ludzi z farmy Florence Vegy Hurtago, a potem przez świat podróżują, by znaleźć się na twoim biurku, dla twojej radości.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
100% Peru Santa Cruz należy do tych, których nie zapomnisz. Smak gorzkiej czekolady zwieńczonej orzechami i jagodami pozostaje na podniebieniu przez długi czas. Kawa jest klasyfikowana jako słodka, średnio-intensywna. Nadaje się do przygotowywania kawy po turecku lub espresso. Pianka jest miękka, lekka.
Pochodzenie kawy
Z opisu jasno wynika, że mamy zaszczyt spróbować kawy o dobrze określonym miejscu "urodzenia". Dlatego nie będzie trudno opisać miejsce pochodzenia kawy.
Wyobraź sobie Peru, trzecie co do wielkości państwo Ameryki Południowej. Jego zachodnia granica jest obmywana przez Ocean Spokojny.
Andy to góry zapierające dech w piersiach, często dzikie i wciąż sejsmicznie aktywne. Cały kraj dzieli się na kilka obszarów o różnym klimacie. Dlatego w Peru można poczuć zarówno mroźne noce, jak i gorące i wilgotne dni.
Ale przejdźmy do opisu plantacji kawy ... Pani Florence Vegy Hurtago zarządza około 5 hektarami ziemi. Jej farma leży na zalesionych stokach w dolinie Tambo (Río Tambo). Rzeka ta płynie ze wschodnich zboczy Andów a jej długość to około 159 kilometrów. Tworzy się u zbiegu rzek Ene i Perena w mieście Puerto Prado i znika w pobliżu Atalya, gdzie łączy się z rzeką Urubamba i staje się częścią strumienia Ucayali. Dlaczego jesteśmy tak jej oddani? Ponieważ woda od niej pochodząca jest niezbędna do wzrostu i przetwarzania kawy. Oczywiście, razem z ziemią bogatą w minerały i pracą lokalnych robotników.
Na farmie Madam Hurtado w cieniu wysokich drzew rosną drzewa kawowe odmian arabica, catuai, caturra i pache. Dlatego dojrzewają nieco później. Z drugiej strony ich nasiona są bardziej aromatyczne. Kawa Peru Santa Cruz jest zbierana ręcznie. Po zerwaniu z czerwonych owoców przypominających wiśnie usuwa się skórkę i luźne ziarna, nadal pokryte kleistym miąższem, a rolnicy obracają je aż do całkowitego wysuszenia. Zwykle używają "łóżek" pokrytych oddychającą tkaniną. Taki sposób produkcji kawy oszczędza zapotrzebowanie na wodę (zwykła obróbka na mokro zużywa setki litrów wody), a także tworzy kawę o wyjątkowym miodowym posmaku. Tak zwana Honey Coffee zdobywa wiele nagród w licznych konkursach degustatorów kawy.
Pozostaje wyjaśnić, dlaczego ta kawa nazywa się Santa Cruz. To proste - farma, która je produkuje, jest częścią spółdzielni Santa Cruz. Zapewnia to zarówno najwyższą jakość procesów uprawy i produkcji, jak i uczciwe ceny zakupu. Spółdzielnia część zysku przeznacza na edukację lokalnych dzieci, budowę infrastruktury oraz zapewnienie opieki medycznej.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

























Potrzebujesz porady?

11. 7.