Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU EL EDEN - ANAEROBIC NATURAL

Kod: 1907

Dla peruwiańskiej kawy typowa jest zrównoważona kwasowość i wyraźny owocowy smak z subtelnymi nutami czekolady i orzechów. Peru El Eden – Anaerobic Natural dodaje do nich jeszcze kwiaty i karmel. Jej wyjątkowość jest odzwierciedleniem nie tylko wspaniałego miejsca, z którego pochodzi, ale także sposobu, w jaki powstała. Nowoczesna metoda fermentacji beztlenowej bowiem wydobywa z ziaren kawy prawdziwe maksimum.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Red Bourbon
Region
Region:
Jaen
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1620-1920m
Smak
Smak:
Karmel, Kwiaty, Jabłko, Owoce z pestką
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Anaerobní fermentace

Skład

Arabica 100%

Pianka i aromat kawy

Peru El Eden – Anaerobic Natural można określić jako kawę o średniej kwasowości, o średnio okrągłej bazie i posmakach owoców pestkowych, jabłek i karmelu. Jej aromat jest przyjemnie kwiatowy.

Peruwiańska arabika nadaje się do przygotowania w french pressie, dripperze, jak również w ekspresie kolbowym. Przygotowanie jej metodą cold brew nie błędzie błędem, wręcz przeciwnie, otrzymacie kawę z mocnymi owocowymi i kwiatowymi nutami.

Pochodzenie kawy

Kluczowym dla smaku Peru El Eden – Anaerobic Natura jest, jakim sposobem była przetwarzana. Zacznijmy więc od wyjaśnienia metody przetwarzania poprzez fermentację beztlenową. Chodzi o stosunkowo nową technologię, która zaczęła zyskiwać na znaczeniu około 2010 roku. Coraz większą popularnością cieszy się wśród producentów kawy w Kolumbii, Kostaryce, Gwatemali, Hondurasie, Salwadorze, Brazylii oraz Etiopii. Każdy plantator tworzy procedurę w zależności od tego, jaki rezultat chce osiągnąć. Dlatego testuje się coraz więcej i więcej odmian kawy, ich kombinacje, długość fermentacji itp.

Sam proces polega na hermetycznym zamknięciu obranych owoców kawowca w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Dzięki temu, że ziarna kawy są zawsze pokryte słodkim, śluzowatym miąższem, naturalny proces fermentacji rozpoczyna się bardzo szybko. W jego trakcie zawartość tlenu w zbiorniku maleje, a zawartość dwutlenku węgla wzrasta, co ma wpływ na warunki ciśnieniowe w jego wewnętrzu. Jednocześnie rośnie temperatura materiału, zmienia się poziom cukru oraz pH. Wszystkie te parametry muszą być monitorowane przez plantatorów, aby wychwycić moment, w którym poprzez fermentację z miąższu zacznie wytwarzać się alkohol. Nie wolno do tego dopuścić, bo wtedy cała partia zostałaby uznana za bezużyteczną.

Ziarna poddawane są fermentacji beztlenowej przez około 18-23 godzin, po czym są wysypywane z pojemników na maty lub płyty betonowe i suszą się na bezpośrednim słońcu. W ten sposób nie tylko zatrzymuje się fermentację, ale także stabilizuje smak i aromat kawy.

Celem takiego postępowania jest uzyskanie kawy o nowych, atrakcyjnych smakach. Fermentacja beztlenowa bowiem jest w stanie „przenieść” na ziarno wszystkie niuanse smakowe zawarte w całej jagodzie kawy. Daje to niezwykle bogactwo smakowe i harmonijność.

Tak jak opisana metoda jest stosunkowo nowa, tak samo jest z grupą rolników, którzy nazywają siebie „El Eden”. Gospodarują oni na obrzeżach doliny w prowincji Jean. Obfitujące w deszcze i ciepłe wyżyny stwarzają warunki do zakładania plantacji kawy na wysokości około 1600 m n.p.m. Krzewy kawowca są zazwyczaj uprawiane metodami ekologicznymi, bez użycia pestycydów i herbicydów, a ich owoce zazwyczaj są zbierane ręcznie przez pracowników. Ze względu na wysoką jakość i specyficzne walory smakowe kawa z regionu Jaen jest poszukiwana przez koneserów i miłośników kawy na całym świecie.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę zmielić.
  2. Na 1 kawę użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »