

PERU EL EDEN - ANAEROBIC NATURAL
Dla peruwiańskiej kawy typowa jest zrównoważona kwasowość i wyraźny owocowy smak z subtelnymi nutami czekolady i orzechów. Peru El Eden – Anaerobic Natural dodaje do nich jeszcze kwiaty i karmel. Jej wyjątkowość jest odzwierciedleniem nie tylko wspaniałego miejsca, z którego pochodzi, ale także sposobu, w jaki powstała. Nowoczesna metoda fermentacji beztlenowej bowiem wydobywa z ziaren kawy prawdziwe maksimum.
Skład
Arabica 100%Pianka i aromat kawy
Peru El Eden – Anaerobic Natural można określić jako kawę o średniej kwasowości, o średnio okrągłej bazie i posmakach owoców pestkowych, jabłek i karmelu. Jej aromat jest przyjemnie kwiatowy.
Peruwiańska arabika nadaje się do przygotowania w french pressie, dripperze, jak również w ekspresie kolbowym. Przygotowanie jej metodą cold brew nie błędzie błędem, wręcz przeciwnie, otrzymacie kawę z mocnymi owocowymi i kwiatowymi nutami.
Pochodzenie kawy
Kluczowym dla smaku Peru El Eden – Anaerobic Natura jest, jakim sposobem była przetwarzana. Zacznijmy więc od wyjaśnienia metody przetwarzania poprzez fermentację beztlenową. Chodzi o stosunkowo nową technologię, która zaczęła zyskiwać na znaczeniu około 2010 roku. Coraz większą popularnością cieszy się wśród producentów kawy w Kolumbii, Kostaryce, Gwatemali, Hondurasie, Salwadorze, Brazylii oraz Etiopii. Każdy plantator tworzy procedurę w zależności od tego, jaki rezultat chce osiągnąć. Dlatego testuje się coraz więcej i więcej odmian kawy, ich kombinacje, długość fermentacji itp.
Sam proces polega na hermetycznym zamknięciu obranych owoców kawowca w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Dzięki temu, że ziarna kawy są zawsze pokryte słodkim, śluzowatym miąższem, naturalny proces fermentacji rozpoczyna się bardzo szybko. W jego trakcie zawartość tlenu w zbiorniku maleje, a zawartość dwutlenku węgla wzrasta, co ma wpływ na warunki ciśnieniowe w jego wewnętrzu. Jednocześnie rośnie temperatura materiału, zmienia się poziom cukru oraz pH. Wszystkie te parametry muszą być monitorowane przez plantatorów, aby wychwycić moment, w którym poprzez fermentację z miąższu zacznie wytwarzać się alkohol. Nie wolno do tego dopuścić, bo wtedy cała partia zostałaby uznana za bezużyteczną.
Ziarna poddawane są fermentacji beztlenowej przez około 18-23 godzin, po czym są wysypywane z pojemników na maty lub płyty betonowe i suszą się na bezpośrednim słońcu. W ten sposób nie tylko zatrzymuje się fermentację, ale także stabilizuje smak i aromat kawy.
Celem takiego postępowania jest uzyskanie kawy o nowych, atrakcyjnych smakach. Fermentacja beztlenowa bowiem jest w stanie „przenieść” na ziarno wszystkie niuanse smakowe zawarte w całej jagodzie kawy. Daje to niezwykle bogactwo smakowe i harmonijność.
Tak jak opisana metoda jest stosunkowo nowa, tak samo jest z grupą rolników, którzy nazywają siebie „El Eden”. Gospodarują oni na obrzeżach doliny w prowincji Jean. Obfitujące w deszcze i ciepłe wyżyny stwarzają warunki do zakładania plantacji kawy na wysokości około 1600 m n.p.m. Krzewy kawowca są zazwyczaj uprawiane metodami ekologicznymi, bez użycia pestycydów i herbicydów, a ich owoce zazwyczaj są zbierane ręcznie przez pracowników. Ze względu na wysoką jakość i specyficzne walory smakowe kawa z regionu Jaen jest poszukiwana przez koneserów i miłośników kawy na całym świecie.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę zmielić.
- Na 1 kawę użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA CERRADO BLACK DIAMOND – kawa ziarnista

Jemen Mocha Grade A GrainPro Microlot - kawa ziarnista
