

PERU CAMPO VERDE BIO - ziarna kakaowca nieprażone
Jest to kakao z historią. Nie zmyślamy! Jeśli chcesz spróbować owocu pracy 15 peruwiańskich farmerek, które w swojej pracy wykorzystują nie tylko umiejętność i wytrzymałość, ale także serce, to nie wahaj się ani chwilę. Gospodarstwo Campoverde daje światu ziarna kakaowca najwyższej jakości. W ich smaku można znaleźć gorzką czekoladę, ale także owoce, orzechy i odrobinę korzennego anyżu. Są intrygujące - jak miejsce, z którego się wywodzą.
Skład
100% Ziarna kakaowcaSmak
Ziarna kakaowca Peru Campoverde kuszą lekkim ciałem z łagodną kwasowością. Gorycz jest średnia aż łagodna, ale nuty migdałów, owoców i drewna łatwo rozpozna każdy Manuak.
Pochodzenie
Imię i charakter nadają temu rejonu rzeka. Ucayali (Ukajali) river, dziś uważana jest za źródlaną rzekę Amazonki, która biegnie przez region o tej samej nazwie jak rzeka. Jest ona otoczona amazońskimi lasami deszczowymi. I właśnie w nich można odnaleźć pochodzenie drzewa kakaowców i początek ich popularności. Podłużne nasiona wykorzystywali już Inkowie – kakao dla nich miało istotne znaczenie religijne i kulturowe. Ucayali leży w środkowej części Peru. Dzięki wspaniałej przyrodzie zachęca do odwiedzenia dzikich wodospadów oraz spokojnych jezior i lasów z bogatą florą i fauną. Na uwagę jednak zasługuje przede wszystkim ze względu na wysoko jakościowe kakao. Za zbiorem kakaowca właściwego (Theobroma cacao), konkretnie lokalnego gatunku Peruvian i Chunco stoi wyjątkowa grupa 15 kobiet. Miejscowe farmerki Cooperativa Campoverde poprzez współpracę z innymi 315 rolników produkują nie tylko wspaniałe kakao, ale także własną czekoladę. Na rynku peruwiańskim dostarczane są pod marką Situlli.
Kakaowce, które pochodzą z Ameryki Południowej, nie są niskimi krzewami. Chodzi o drzewo wysokości do 8 metrów. Ich owoce zawierają około 2centymetrowe nasiona. Właśnie te są w centrum zainteresowania dla farmerek. Zbierane są 3-4 razy w roku. Po otwarciu nasiona zostaną usunięte (zazwyczaj 4-14 z jednej strąki), pozbawiane są białego miąższu, a następnie poddawane są procesowi fermentacji zazwyczaj do tygodnia. Ziarna są suszone albo w słońcu lub suszarni. Mniejsze gospodarstwa je nadal czyszczą– rozkładają je na ziemi i na boso chodzą po ziarnach usuwając dzięki temu ich łuski.
Na całym świecie każdego roku produkuje się około 4,6 mln ton ziarna kakaowca. Sprzedawane są w postaci surowej czy jako masło kakaowe lub kakao w proszku. Roczne zużycie czystego kakao to ponad 3 mln ton. Największymi odbiorcami ziaren jest Holandia, USA i Malezja, Belgia i Luksemburg. Uwaga - aby wyprodukować 1 kilogram czekolady potrzebne jest około 300-600 ziaren kakaowców!
Popularność kakao jest ukryta nie tylko we wyśmienitym smaku, ale również w wyjątkowym wpływie na zdrowie. Spożywanie szczególnie czystych ziaren kakaowca wprowadza do organizmu dużą ilość przeciwutleniaczy i cennych witamin oraz minerałów. Ziarno zawiera także pobudzające kofeiny i teobrominy. Ich spożywaniem można wspierać organizm w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych i poprawić wytrzymałość psychiczną.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Można spożywać jak orzechy. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w pół-otwartej torebce (ziarna muszą oddychać).





Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 520 kcal |
Tłuszcze: | 52 % |
Białka: | 14 g |
Sacharydy: | 20 g |
Teobromina: | 1,3 g |
Kofeina: | 0,1 g |
28. 2.
20. 1.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

ROZDROBNIONE ZIARNA KAKAOWCA BIO

WENEZUELA SUR DEL LAGO SUPERIOR - ziarna kakaowca nieprażone
Przeglądaliście

