Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU CAMPO VERDE BIO - ziarna kakaowca nieprażone

Kod: 981
Ocena: bardzo dobra, 2 recenzje

Jest to kakao z historią. Nie zmyślamy! Jeśli chcesz spróbować owocu pracy 15 peruwiańskich farmerek, które w swojej pracy wykorzystują nie tylko umiejętność i wytrzymałość, ale także serce, to nie wahaj się ani chwilę. Gospodarstwo Campoverde daje światu ziarna kakaowca najwyższej jakości. W ich smaku można znaleźć gorzką czekoladę, ale także owoce, orzechy i odrobinę korzennego anyżu. Są intrygujące - jak miejsce, z którego się wywodzą. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
201,6 zł /1000 g 20,2 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Region
Region:
Uyacali
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce

Skład

100% Ziarna kakaowca

Smak

Ziarna kakaowca Peru Campoverde kuszą lekkim ciałem z łagodną kwasowością. Gorycz jest średnia aż łagodna, ale nuty migdałów, owoców i drewna łatwo rozpozna każdy Manuak.

Pochodzenie

Imię i charakter nadają temu rejonu rzeka. Ucayali (Ukajali) river, dziś uważana jest za źródlaną rzekę Amazonki, która biegnie przez region o tej samej nazwie jak rzeka. Jest ona otoczona amazońskimi lasami deszczowymi. I właśnie w nich można odnaleźć pochodzenie drzewa kakaowców i początek ich popularności. Podłużne nasiona wykorzystywali już Inkowie – kakao dla nich miało istotne znaczenie religijne i kulturowe. Ucayali leży w środkowej części Peru. Dzięki wspaniałej przyrodzie zachęca do odwiedzenia dzikich wodospadów oraz spokojnych jezior i lasów z bogatą florą i fauną. Na uwagę jednak zasługuje przede wszystkim ze względu na wysoko jakościowe kakao. Za zbiorem kakaowca właściwego (Theobroma cacao), konkretnie lokalnego gatunku Peruvian i Chunco stoi wyjątkowa grupa 15 kobiet. Miejscowe farmerki Cooperativa Campoverde poprzez współpracę z innymi 315 rolników produkują nie tylko wspaniałe kakao, ale także własną czekoladę. Na rynku peruwiańskim dostarczane są pod marką Situlli.

Kakaowce, które pochodzą z Ameryki Południowej, nie są niskimi krzewami. Chodzi o drzewo wysokości do 8 metrów. Ich owoce zawierają około 2centymetrowe nasiona. Właśnie te są w centrum zainteresowania dla farmerek. Zbierane są 3-4 razy w roku. Po otwarciu nasiona zostaną usunięte (zazwyczaj 4-14 z jednej strąki), pozbawiane są białego miąższu, a następnie poddawane są procesowi fermentacji zazwyczaj do tygodnia. Ziarna są suszone albo w słońcu lub suszarni. Mniejsze gospodarstwa je nadal czyszczą– rozkładają je na ziemi i na boso chodzą po ziarnach usuwając dzięki temu ich łuski.

Na całym świecie każdego roku produkuje się około 4,6 mln ton ziarna kakaowca. Sprzedawane są w postaci surowej czy jako masło kakaowe lub kakao w proszku. Roczne zużycie czystego kakao to ponad 3 mln ton. Największymi odbiorcami ziaren jest Holandia, USA i Malezja, Belgia i Luksemburg. Uwaga - aby wyprodukować 1 kilogram czekolady potrzebne jest około 300-600 ziaren kakaowców!

Popularność kakao jest ukryta nie tylko we wyśmienitym smaku, ale również w wyjątkowym wpływie na zdrowie. Spożywanie szczególnie czystych ziaren kakaowca wprowadza do organizmu dużą ilość przeciwutleniaczy i cennych witamin oraz minerałów. Ziarno zawiera także pobudzające kofeiny i teobrominy. Ich spożywaniem można wspierać organizm w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych i poprawić wytrzymałość psychiczną.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Można spożywać jak orzechy. 
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w pół-otwartej torebce ( ziarna muszą oddychać ).

 

Smak i nuty:
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g ziaren kakao
Wartość energetyczna: 520 kcal
Tłuszcze: 52 %
Białka: 14 g
Sacharydy: 20 g
Teobromina: 1,3 g
Kofeina: 0,1 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

28. 2.

Ocena: bardzo dobra
Jednym słowem REWELACJA!!! Chipsy i paluszki przed tv zamieniłam na ziarna kakowca :)

20. 1.

Ocena: bardzo dobra
Ziarna kakowca maja naprawdę intrygujący smak, mi bardzo przypadły do gustu.

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ROZDROBNIONE ZIARNA KAKAOWCA BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROZDROBNIONE ZIARNA KAKAOWCA BIO

Można wesoło chrupać! Kawałki surowych ziaren kakaowca pomogą poprawić nastrój i poziom przeciwutleniaczy we krwi. Ile razy zjedliście tabliczkę czekolady, a później przez tydzień tego żeście żałowali ... W przypadku rozdrobnionych ziaren kakaowca możecie być pewni, że nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie –będziecie zachwyceni stuprocentowym czekoladowym smakiem oraz przypływem pozytywnej energii.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
167,8 zł /1000 g 16,8 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO BIO PERU 81%
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO BIO PERU 81%

Istnieją dwa rodzaje konsumentów czekolady. Niektórzy spożywają dowolny rodzaj w dowolnej ilości, a inni szukają przysmaków, specjalności i wyjątkowych doznań. Niezależnie od tego, czy należysz do jednej czy do drugiej grupy, nie przegap peruwiańskiej, 81 procentowej organicznej czekolady Grand Cru Bagua Nativo. W pierwszym przypadku będziesz cieszyć się ekskluzywnym doświadczeniem smakowym, w drugim, będziesz wiedzieć, że w ustach rozpływa ci się autentyczny produkt… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
151,2 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021

WENEZUELA SUR DEL LAGO SUPERIOR - ziarna kakaowca nieprażone
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

WENEZUELA SUR DEL LAGO SUPERIOR - ziarna kakaowca nieprażone

Ziarna kakaowca są dobrze znane z tego, że zawierają poprawiające nastrój teobrominy i pobudzającą kofeinę. Ponadto wiadomo, że są świetne gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Zafundujcie sobie korzyści płynące z kakao w jego najbardziej naturalnej postaci. Ziarna z regionu Sur del Lago w Wenezueli wykazują przyjemną owocową goryczkę, są maślane o kwiatowym aromacie. Konsumujcie je przed telewizorem, w aucie, lub w drodze  na ważne spotkanie. Uspokoją i zachęcą równocześnie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
151,2 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 25. 10. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »