Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU CAMPO VERDE BIO - ziarna kakaowca nieprażone

Kod: 981
Ocena: bardzo dobra, 2 recenzje

Jest to kakao z historią. Nie zmyślamy! Jeśli chcesz spróbować owocu pracy 15 peruwiańskich farmerek, które w swojej pracy wykorzystują nie tylko umiejętność i wytrzymałość, ale także serce, to nie wahaj się ani chwilę. Gospodarstwo Campoverde daje światu ziarna kakaowca najwyższej jakości. W ich smaku można znaleźć gorzką czekoladę, ale także owoce, orzechy i odrobinę korzennego anyżu. Są intrygujące - jak miejsce, z którego się wywodzą. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Region
Region:
Uyacali
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce

Skład

100% Ziarna kakaowca

Smak

Ziarna kakaowca Peru Campoverde kuszą lekkim ciałem z łagodną kwasowością. Gorycz jest średnia aż łagodna, ale nuty migdałów, owoców i drewna łatwo rozpozna każdy Manuak.

Pochodzenie

Imię i charakter nadają temu rejonu rzeka. Ucayali (Ukajali) river, dziś uważana jest za źródlaną rzekę Amazonki, która biegnie przez region o tej samej nazwie jak rzeka. Jest ona otoczona amazońskimi lasami deszczowymi. I właśnie w nich można odnaleźć pochodzenie drzewa kakaowców i początek ich popularności. Podłużne nasiona wykorzystywali już Inkowie – kakao dla nich miało istotne znaczenie religijne i kulturowe. Ucayali leży w środkowej części Peru. Dzięki wspaniałej przyrodzie zachęca do odwiedzenia dzikich wodospadów oraz spokojnych jezior i lasów z bogatą florą i fauną. Na uwagę jednak zasługuje przede wszystkim ze względu na wysoko jakościowe kakao. Za zbiorem kakaowca właściwego (Theobroma cacao), konkretnie lokalnego gatunku Peruvian i Chunco stoi wyjątkowa grupa 15 kobiet. Miejscowe farmerki Cooperativa Campoverde poprzez współpracę z innymi 315 rolników produkują nie tylko wspaniałe kakao, ale także własną czekoladę. Na rynku peruwiańskim dostarczane są pod marką Situlli.

Kakaowce, które pochodzą z Ameryki Południowej, nie są niskimi krzewami. Chodzi o drzewo wysokości do 8 metrów. Ich owoce zawierają około 2centymetrowe nasiona. Właśnie te są w centrum zainteresowania dla farmerek. Zbierane są 3-4 razy w roku. Po otwarciu nasiona zostaną usunięte (zazwyczaj 4-14 z jednej strąki), pozbawiane są białego miąższu, a następnie poddawane są procesowi fermentacji zazwyczaj do tygodnia. Ziarna są suszone albo w słońcu lub suszarni. Mniejsze gospodarstwa je nadal czyszczą– rozkładają je na ziemi i na boso chodzą po ziarnach usuwając dzięki temu ich łuski.

Na całym świecie każdego roku produkuje się około 4,6 mln ton ziarna kakaowca. Sprzedawane są w postaci surowej czy jako masło kakaowe lub kakao w proszku. Roczne zużycie czystego kakao to ponad 3 mln ton. Największymi odbiorcami ziaren jest Holandia, USA i Malezja, Belgia i Luksemburg. Uwaga - aby wyprodukować 1 kilogram czekolady potrzebne jest około 300-600 ziaren kakaowców!

Popularność kakao jest ukryta nie tylko we wyśmienitym smaku, ale również w wyjątkowym wpływie na zdrowie. Spożywanie szczególnie czystych ziaren kakaowca wprowadza do organizmu dużą ilość przeciwutleniaczy i cennych witamin oraz minerałów. Ziarno zawiera także pobudzające kofeiny i teobrominy. Ich spożywaniem można wspierać organizm w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych i poprawić wytrzymałość psychiczną.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Można spożywać jak orzechy. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w pół-otwartej torebce (ziarna muszą oddychać).

Smak i nuty:
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g ziaren kakao
Wartość energetyczna: 520 kcal
Tłuszcze: 52 %
Białka: 14 g
Sacharydy: 20 g
Teobromina: 1,3 g
Kofeina: 0,1 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

28. 2.

Ocena: bardzo dobra
Jednym słowem REWELACJA!!! Chipsy i paluszki przed tv zamieniłam na ziarna kakowca :)

20. 1.

Ocena: bardzo dobra
Ziarna kakowca maja naprawdę intrygujący smak, mi bardzo przypadły do gustu.

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
167,5 zł /1000 g 16,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 8. 2. 2023

ROZDROBNIONE ZIARNA KAKAOWCA BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROZDROBNIONE ZIARNA KAKAOWCA BIO

Można wesoło chrupać! Kawałki surowych ziaren kakaowca pomogą poprawić nastrój i poziom przeciwutleniaczy we krwi. Ile razy zjedliście tabliczkę czekolady, a później przez tydzień tego żeście żałowali ... W przypadku rozdrobnionych ziaren kakaowca możecie być pewni, że nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie –będziecie zachwyceni stuprocentowym czekoladowym smakiem oraz przypływem pozytywnej energii.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
197,4 zł /1000 g 19,7 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 8. 2. 2023

WENEZUELA SUR DEL LAGO SUPERIOR - ziarna kakaowca nieprażone
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

WENEZUELA SUR DEL LAGO SUPERIOR - ziarna kakaowca nieprażone

Ziarna kakaowca są dobrze znane z tego, że zawierają poprawiające nastrój teobrominy i pobudzającą kofeinę. Ponadto wiadomo, że są świetne gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Zafundujcie sobie korzyści płynące z kakao w jego najbardziej naturalnej postaci. Ziarna z regionu Sur del Lago w Wenezueli wykazują przyjemną owocową goryczkę, są maślane o kwiatowym aromacie. Konsumujcie je przed telewizorem, w aucie, lub w drodze  na ważne spotkanie. Uspokoją i zachęcą równocześnie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
177,7 zł /1000 g 17,8 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 8. 2. 2023

Przeglądaliście


CHINA KEEMUN CONGU - czarna herbata
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

CHINA KEEMUN CONGU - czarna herbata

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
282,8 zł /1000 g 28,3 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 8. 2. 2023

TRADYCYJNA AJURWEDYJSKA MIESZANKA Z IMBIREM
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

TRADYCYJNA AJURWEDYJSKA MIESZANKA Z IMBIREM

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
190,6 zł /1000 g 19,1 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 8. 2. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »