Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU (20/22) - kakao

Kod: 1069
Ocena: doskonały, 1 recenzje

Chociaż Peru nie jest jednym z największych na świecie producentów kakao, bez wątpienia nie stoi z boku. Produkcja 71.000 ton, które dodaje do światowego rynku świadczy, że warto zwrócić na niego uwagę. Jako jeden z nielicznych krajów produkuje kakao bardzo delikatne i aromatyczne. Kakaowce rosną niemal wszędzie u wybrzeży i obszarów lasów deszczowych w Amazonii. 

Dostarczymy do Czwartku, 28. 3. 2019
DPD Dostarczymy do 28. 3. 2019 11,0 zł
Paczkomat Dostarczymy do 28. 3. 2019 10,0 zł
Duże opakowanie:
91,2 zł brutto
49,7 zł brutto
29,2 zł brutto
Małe opakowanie:
15,7 zł brutto
10,2 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Skład

100% Kakao

Smak

Proszek kakaowy - Peru smakuje naprawdę bardzo delikatnie i pysznie. Ma głęboki czerwony kolor i od 20 do 22 procent masła kakaowego.

Pochodzenie

Jak już wspomniano, kakaowce właściwie (Theobroma cacao) uprawiane są w Peru w bardzo wielu miejscach. Najbardziej produktywne obszary to Tumbes, Piura San Martin, Amazonas, Ukajali, Cajamarca, Huanuco, Junin i Cusco. Niewielkimi plantacjami opiekują się całe rodziny, dochód ze sprzedaży ziarna kakaowego jest zazwyczaj jedynym dochodem, z którego żyją. W związku z tym, łączą się w spółdzielnie. Zapewniają one rolnikom odpowiednią cenę zakupu, a część zysków inwestowana jest w programy społeczne, trafia do miejscowych szkół czy do opieki zdrowotnej.

Drzewo kakaowca to wiecznie zielone drzewo tropikalne. W warunkach naturalnych rośnie do 6-10 m, lecz na plantacjach jest utrzymywany na wysokości 3-8 metrów. Różowe kwiaty wyrastają w pączkach bezpośrednio z pnia i konarów co roku może ich być kilka tysięcy. Ponieważ mogą go zapylać tylko specjalne muszki ochotkowate, przemienią się w owoc tylko w podziale około 1 na 100. Kiedy tak się stanie to po upływie 6 miesięcy na pniu pojawią się 30 centymetrowe żółte, czerwone lub fioletowe owoce. Wewnątrz znajduje się od 20 do 60 nasion, czyli ziaren kakaowych.

Owoce zbierane są przez rolników maczetą lub specjalnym nożem z długą nasadą. Pracownicy plantacji zbierają strąki, dokładając wszelkich starań, aby nie zniszczyć gałęzi. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża, którym wykonuje się precyzyjne cięcie bez dotykania ziaren. Następnie ziarna te pozostawione są w celu fermentacji od 1 do 6 dni, która odbywa się w korytach lub na ziemi. Istota fermentacji polega na naturalnym usuwaniu pozostałości miazgi, która normalnie przylega do ziaren. Ziarna dzięki temu równocześnie pozbawiają się gorzkości i taniny.

Następnie zbiór musi być suszony na słońcu lub w specjalnych suszarniach. Zawartość wody w ziarnach zostanie zmniejszona z 55 do 6 procent.

Po przetransportowaniu fermentowanych ziaren kakaowych do fabryk powinno nastąpić ponowne oczyszczanie, pozbawienie kamieni, kawałków drzewa lub włókna z worków jutowych. Następnie ziarna są obrane, kruszone i prażone. Po przejściu przez młyn powstaje masa kakaowa, która formuje się w temperaturze 80-90 ° C. Takim sposobem jest oddzielone masło kakaowe. Pozostałe są dalej rozdrabiane i mieszane, z nich jest później wytworzony proszek kakaowy.

Dietetycy mówią o kakao jako o super potrawie. Nic dziwnego. Zawiera najwięcej antyoksydantów z jakiejkolwiek żywności w ogóle. Jest także bogate w witaminy A i E, jak równieżżelazo, wapń, magnez i cynk. Przyczynia się do psychicznego i fizycznego spokoju, regeneruje i jest przypisywany jako naturalny lek przeciwdepresyjny.

Proszek kakaowy Peru jest odpowiedni dla wegetarianów i wegan.

Spożycie tego produktu u osób cierpiących na alergię na kakao może spowodować reakcję zdrowotną. Produkt może zawieraćśladowe skorupy orzechów. Przechowywać w 12-20 C.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania smacznego kakao. Można przygotować z klasycznym mlekiem, mlekiem sojowym lub ryżowym. Doskonale nadaje się również do pieczenia deserów.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna:1548 kJ / 370 kcal
Tłuszcze:21 g
z tego nasycone:12.6 g
Sacharydy:8.4 g
z tego cukry:0.4 g
Białka:19.4 g
Sól:0.04 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

18. 7.

Ocena: doskonały
Super kakao, jestem maksymalnie zadowolona. Dziękuję za szybką dostawę i prezencik w postaci próbki.

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


INDIE MONSOON MALABAR AA kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDIE MONSOON MALABAR AA kawa ziarnista

Najbardziej popularna, najbardziej ciekawa i najbardziej jakościowa. Kawa plantacyjna Monsoon Malabar AA zasłużyła na pierwsze miejsce wśród wszystkich kaw indyjskich. Unikatowy proces obróbki, którego wynikiem są piękne żółte ziarenka w smaku, w których możemy rozpoznać dym i ziemie, dodaje jej oryginalności. Zachęcamy do skosztowania kawy, która poddawana była wpływom wiatrów i deszczy monsunowych.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 28. 3. 2019
Duże opakowanie:
100,5 zł brutto
54,3 zł brutto
31,7 zł brutto
Małe opakowanie:
17,0 zł brutto
10,8 zł brutto
Zemleć:

15% ZNIŻKA
KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 28. 3. 2019
Duże opakowanie:
98,7 zł brutto
53,5 zł brutto
31,2 zł brutto
Małe opakowanie:
16,7 zł brutto
10,7 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »