Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU (20/22) - kakao

Kod: 1069
Ocena: doskonały, 1 recenzje

Chociaż Peru nie jest jednym z największych na świecie producentów kakao, bez wątpienia nie stoi z boku. Produkcja 71.000 ton, które dodaje do światowego rynku świadczy, że warto zwrócić na niego uwagę. Jako jeden z nielicznych krajów produkuje kakao bardzo delikatne i aromatyczne. Kakaowce rosną niemal wszędzie u wybrzeży i obszarów lasów deszczowych w Amazonii. 

Dostarczymy do Czwartku, 24. 5. 2018
DPD Dostarczymy do 24. 5. 2018 11,0 zł
Duże opakowanie:
84,8 zł brutto
46,5 zł brutto
27,5 zł brutto
Małe opakowanie:
15,7 zł brutto
10,2 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Skład

100% Kakao

Smak

Proszek kakaowy - Peru smakuje naprawdę bardzo delikatnie i pysznie. Ma głęboki czerwony kolor i od 20 do 22 procent masła kakaowego.

Pochodzenie

Jak już wspomniano, kakaowce właściwie (Theobroma cacao) uprawiane są w Peru w bardzo wielu miejscach. Najbardziej produktywne obszary to Tumbes, Piura San Martin, Amazonas, Ukajali, Cajamarca, Huanuco, Junin i Cusco. Niewielkimi plantacjami opiekują się całe rodziny, dochód ze sprzedaży ziarna kakaowego jest zazwyczaj jedynym dochodem, z którego żyją. W związku z tym, łączą się w spółdzielnie. Zapewniają one rolnikom odpowiednią cenę zakupu, a część zysków inwestowana jest w programy społeczne, trafia do miejscowych szkół czy do opieki zdrowotnej.

Drzewo kakaowca to wiecznie zielone drzewo tropikalne. W warunkach naturalnych rośnie do 6-10 m, lecz na plantacjach jest utrzymywany na wysokości 3-8 metrów. Różowe kwiaty wyrastają w pączkach bezpośrednio z pnia i konarów co roku może ich być kilka tysięcy. Ponieważ mogą go zapylać tylko specjalne muszki ochotkowate, przemienią się w owoc tylko w podziale około 1 na 100. Kiedy tak się stanie to po upływie 6 miesięcy na pniu pojawią się 30 centymetrowe żółte, czerwone lub fioletowe owoce. Wewnątrz znajduje się od 20 do 60 nasion, czyli ziaren kakaowych.

Owoce zbierane są przez rolników maczetą lub specjalnym nożem z długą nasadą. Pracownicy plantacji zbierają strąki, dokładając wszelkich starań, aby nie zniszczyć gałęzi. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża, którym wykonuje się precyzyjne cięcie bez dotykania ziaren. Następnie ziarna te pozostawione są w celu fermentacji od 1 do 6 dni, która odbywa się w korytach lub na ziemi. Istota fermentacji polega na naturalnym usuwaniu pozostałości miazgi, która normalnie przylega do ziaren. Ziarna dzięki temu równocześnie pozbawiają się gorzkości i taniny.

Następnie zbiór musi być suszony na słońcu lub w specjalnych suszarniach. Zawartość wody w ziarnach zostanie zmniejszona z 55 do 6 procent.

Po przetransportowaniu fermentowanych ziaren kakaowych do fabryk powinno nastąpić ponowne oczyszczanie, pozbawienie kamieni, kawałków drzewa lub włókna z worków jutowych. Następnie ziarna są obrane, kruszone i prażone. Po przejściu przez młyn powstaje masa kakaowa, która formuje się w temperaturze 80-90 ° C. Takim sposobem jest oddzielone masło kakaowe. Pozostałe są dalej rozdrabiane i mieszane, z nich jest później wytworzony proszek kakaowy.

Dietetycy mówią o kakao jako o super potrawie. Nic dziwnego. Zawiera najwięcej antyoksydantów z jakiejkolwiek żywności w ogóle. Jest także bogate w witaminy A i E, jak równieżżelazo, wapń, magnez i cynk. Przyczynia się do psychicznego i fizycznego spokoju, regeneruje i jest przypisywany jako naturalny lek przeciwdepresyjny.

Proszek kakaowy Peru jest odpowiedni dla wegetarianów i wegan.

Spożycie tego produktu u osób cierpiących na alergię na kakao może spowodować reakcję zdrowotną. Produkt może zawieraćśladowe skorupy orzechów. Przechowywać w 12-20 C.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania smacznego kakao. Można przygotować z klasycznym mlekiem, mlekiem sojowym lub ryżowym. Doskonale nadaje się również do pieczenia deserów.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna:1548 kJ / 370 kcal
Tłuszcze:21 g
z tego nasycone:12.6 g
Sacharydy:8.4 g
z tego cukry:0.4 g
Białka:19.4 g
Sól:0.04 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

18. 7.

Ocena: doskonały
Super kakao, jestem maksymalnie zadowolona. Dziękuję za szybką dostawę i prezencik w postaci próbki.

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


Zielona kawa BRAZYLIA SANTOS
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

Zielona kawa BRAZYLIA SANTOS

Zielona kawa na rynku z preparatami odchudzającymi pojawiła się dopiero w roku 2012. Dziś przeżywa absolutny rozkwit a popyt na nią rośnie na całym świecie. Ekstrakt z zielonej kawy w postaci kapsułek lub nalewek wypełniają półki w aptece. My uważamy jednak, że działa najlepiej to, co jest najbardziej naturalne. A są to zielone ziarna kawy.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Czwartku, 24. 5. 2018
Duże opakowanie:
66,5 zł brutto
37,3 zł brutto
22,3 zł brutto
Małe opakowanie:
13,0 zł brutto
8,7 zł brutto
Zemleć:

PERU CAMPO VERDE - ziarna kakaowca nieprażone
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU CAMPO VERDE - ziarna kakaowca nieprażone

Jest to kakao z historią. Nie zmyślamy! Jeśli chcesz spróbować owocu pracy 15 peruwiańskich farmerek, które w swojej pracy wykorzystują nie tylko umiejętność i wytrzymałość, ale także serce, to nie wahaj się ani chwilę. Gospodarstwo Campoverde daje światu ziarna kakaowca najwyższej jakości. W ich smaku można znaleźć gorzką czekoladę, ale także owoce, orzechy i odrobinę korzennego anyżu. Są intrygujące - jak miejsce, z którego się wywodzą.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Czwartku, 24. 5. 2018
Duże opakowanie:
61,2 zł brutto
34,7 zł brutto
20,8 zł brutto
Małe opakowanie:
12,3 zł brutto
8,3 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| Zniżka za pierwszy zakup »