

Nikaragua Los Altiplanos, Java Lavado BIO - Micro Lot
Kawa uprawiana w środku rezerwatu przyrody może być opisana tylko jako prawdziwy specjał. Nicaragua Los Altiplanos - Java Lavado BIO urzeknie Wasze kubki smakowe gładkim body, łagodną kwasowością i nutami suszonych owoców, przypraw, orzechów i marcepanu. Właściciel gospodarstwa, Ricardo Cuadra Fajardo, doskonale pielęgnuje zarówno kawowce, jak i cały teren przylegający do plantacji. A wyniki są oczywiste.
Skład
Arabika BIO 100%Pianka i aromat kawy
Nikaragua Los Altiplanos - Java Lavado BIO należy do prawdziwych przysmaków. Nie tylko jest uprawiana metodami ekologicznymi, ale ma również piękne gładkie ciało i łagodną do średniej kwasowość. W smaku rozpoznacie suszone owoce, orzechy laskowe i marcepan. Ci, którzy naprawdę starannie smakują, odnajdą w filiżance również śladowe ilości słodkich rodzynek, goździków i drzewa cedrowego.
Ta arabika będzie doskonała przygotowana zarówno na filtrze, jak i w ekspresie automatycznym, kawiarce czy French press. Zdecydowanie przetestujcie wiele metod przygotowania. Nikaragua Los Altiplanos - Java Lavado BIO za każdym razem zachwyci Was nieco innymi smakami.
Pochodzenie kawy
Region Jinotega w Nikaragui znajduje się w północnej części kraju. Wśród podróżników i przyrodników zasłynęła z pięknego krajobrazu, charakteryzującego się częstymi mgłami i bogatymi chmurami. Nic dziwnego, że Jinotega zyskała przydomek Ciudad de la Brumas, czyli Miasto Mgieł. Otacza ją kilka pasm górskich, poprzetykanych siecią dużych i mniejszych potoków, a jezioro Apanas, wpisane na listę UNESCO jako teren podmokły o znaczeniu międzynarodowym, jest poszukiwanym obiektem pożądania.
Jeśli chodzi o kawę, Jinotega jest jednym z ważniejszych producentów nie tylko w Nikaragui, ale także w okolicach. Rolnicy uprawiają kawowce głównie na wysokości 800-1500 metrów nad poziomem morza, zwykle na tarasach, które pomagają zatrzymać wilgoć i ograniczyć erozję gleby. Panujący tam klimat jest wyjątkowo korzystny dla roślin – dni są ciepłe i słoneczne, noce chłodne. W regionie występują obfite opady, a gleba dostarcza kawowcom odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych.
W przypadku Nikaragui Los Altiplanos - Java Lavado BIO, musimy wspomnieć o szczególnej historii farmy. Została założona w latach trzydziestych XX wieku przez Szkota imieniem Potter. Kilkadziesiąt lat później ten człowiek postanowił wrócić do ojczyzny i sprzedał gospodarstwo. Zostało skonfiskowane przez państwo w latach 80. I dopiero na początku XXI wieku plantacje wróciły w ręce prywatne. Finca Los Altiplanos odwiedził Ricardo Cuadra Fajardo, zakochał się w nim od pierwszego wejrzenia i kupił.
Powodem było z pewnością jego położenie – farma znajduje się w środku rezerwatu przyrody Datanlí El Diablo, a krzewy kawowca rosną w cieniu masywnych drzew pierwotnego lasu. Konkretnie chodzi o wspaniałe okazy tzw. guawy (Inga edulis), drzew dorastających do 30 metrów wysokości, które tworzą symbiotyczne związki z bakteriami i grzybami wiążącymi azot w glebie. Jest to bardzo ważne dla zdrowego wzrostu roślin kawy.
Finca Los Altiplanos zatrudnia około 25 osób, podczas żniw ich liczba wzrasta do dwustu. Oprócz kawy w gospodarstwie uprawia się również bananowce i zboża.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA POCOS DE CALDAS BIO - kawa ziarnista

Kuba Turquino Lavado - kawa ziarnista
