Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

NICARAGUA ROYAL MOMOTAMBO kawa ziarnista

Kod: 842

 Żaden spokojny szelest liści. Żaden gwarantowany wzrost zbiorów. Z drzewami kawowymi w Nikaragui regionie Nueva Segovia nigdy nie wiadomo, jak to z nimi będzie. Rzeczywiście rosną u podnóża wciąż czynnego wulkanu. Momotombo, symbolu tego kraju Ameryki Środkowej, który budzi się kilka razy w roku. Ale jedną zaletę to ma. Kawa z gleby wulkanicznej, jak się urodzi zawsze smakuje fantastycznie! 

Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 24. 5. 2018
DPD Dostarczymy do 24. 5. 2018 11,0 zł
Duże opakowanie:
85,7 zł brutto
47,0 zł brutto
27,8 zł brutto
Małe opakowanie:
15,8 zł brutto
10,2 zł brutto
Zemleć:
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Nicaragua
Region
Region:
Nueva Segovia
Wysokość nad poziomem morza
Wysokość nad poziomem morza:
1200m
Smak
Smak:
Pełny, czekoladowy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i aromat kawy

Nicaragua SHG Royal Momotombo washed łączy w sobie niską kwasowość, aromat czekolady, ślady orzeszków ziemnych i truskawkowy powiew. To zdecydowanie nie jest mało. Dodatkowo kawa upiększy waszą filiżankę delikatną, ale spójną pianką.

Pochodzenie kawy

Nikaragua znajduje się pomiędzy Karaibami i Pacyfikiem, ale o tym wie chyba każdy. Otoczona jest górami i obfituje pięknymi jeziorami, i to jest powszechnie znane. Ale czy wiesz, że jej symbolem jest wulkan Momotombo, na którego zboczach rośnie fantastyczna kawa? Jeśli nie, to po prostu powiemy sobie coś na ten temat ...

Momotombo, wdzięczne miejsce dla wielu turystów, znajduje się w pobliżu miasta Leon, wznoszący się na północnym wybrzeżu jeziora Managua. Krater wulkanu, który wznosi się na wysokości 1 297 m nad poziomem morza w północno-zachodniej Nikaragui, często wyrzuca tlące się od gorąca głazy. Najpotężniejsza erupcja miała miejsce w 1610 roku, kiedy miasto Leon zostało zniszczone. W związku z katastrofalnym wybuchem Momotombo miejscowość przeniesiono na zachód, gdzie znajduje się obecnie.

Drzewa kawowe uprawiają drobni rolnicy bezpośrednio u podnóża wulkanu. Krzewy otrzymują cenne minerały, które są gleby wulkaniczne bogate. Zbiory odbywają się kilka razy w roku, w zależności od tego, jak owoce podobne wiśniom dojrzewają. Członkowie rodziny zrywają je ręcznie tak i następnie przetwarzają kawę. Tzw metoda mokra produkcji ziaren kawowych polega na wlaniu całych owoców do zbiornika wodnego, gdzie są myte oraz oddzielone dojrzałe owoce od niedojrzałych lub uszkodzonych. Następnie są one obrane w specjalnych maszynach i wędrują do zbiorników fermentacyjnych. W czasie 36 godzin dochodzi do fermentacji, a tym samym naturalnymi procesami chemicznymi pozbawione od lepkich warstw i opakowań pergaminowych.

Ziarna zielonej kawy suszą się na słońcu (z ciągłym przesypywaniem) albo w suszarniach. Niezbędne do suszenia kawy jest zapewnienie stałego dostępu do ziarna powietrza, bez którego mogłyby ziarna spleśnieć Po dwóch tygodniach kawa jest sortowana, pakowana i przez 30 do 60 dni odpoczywa.

Skrót SGH (Strictly High Grown) pochodzi od nazwy plantacji położonych na wysokości minimum 1500 metrów nad poziomem morza i wyróżniających się pełnym smakiem.

Dla Nikaragui jest eksport kawy istotnym źródłem finansowania. Większą ekspansję plantacji kawy odnotowano w latach 1850-1870. Od tego czasu produkcja kawy zmniejsza się nieznacznie, w roku 1989 wynosiła około 42000 ton.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę zmielić na odpowiednią grubość.
  2. Na 1 kawę użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Kawę zalać wodą w temperaturze około 95 ° C
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 24. 5. 2018
Duże opakowanie:
70,3 zł brutto
39,3 zł brutto
23,5 zł brutto
Małe opakowanie:
13,7 zł brutto
9,0 zł brutto
Zemleć:

PERU ANDES kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU ANDES kawa ziarnista

Dla tych, którzy zawsze są w pogotowiu, żyją w dużym tempie, ale i dla tych, którzy lubią spędzać czas spokojnie w kawiarni, nigdzie się nie śpiesząc, przynosimy bogate i niepowtarzalne doznania kulinarne. Filiżanka kawy z Ameryki Południowej jest źródłem prawdziwej przyjemności - łączy popularne połączenie słodkiej czekolady i owoców z minimalistycznym orzechowym posmakiem. Niska kwasowość sprawia, że ta 100% Arabica zawiera w sobie przyjemną lekkość.  Więcej na szczegółach produktu
Aktualnie niedostępny
Duże opakowanie:
77,5 zł brutto
42,8 zł brutto
25,5 zł brutto
Małe opakowanie:
14,7 zł brutto
9,5 zł brutto

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 24. 5. 2018
Duże opakowanie:
108,0 zł brutto
58,2 zł brutto
34,0 zł brutto
Małe opakowanie:
19,0 zł brutto
12,0 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| Zniżka za pierwszy zakup »