Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

NEPAL MOUNT EVEREST SUPREME BIO – KAWA ZIARNISTA

Kod: 1331
Ocena: bardzo dobra, 4 recenzje

Czy wiedzieliście o tym, że kawa rośnie nawet pod Mount Everestem a o tym,
że ma wyjątkowy smak i pachnie cudownie? Jest uznawana za rustykalną, o
łagodnej do średniej kwasowości. Kawa najwyższej jakości, z regionu
Nuwakot, jest uprawiana w cieniu. W takich warunkach owoce kawowca
dojrzewają przez dłuższy okres, dzięki czemu kawa z nich pozyskiwana ma
pełny i wyrazisty smak. Pokosztujcie smaków kawy wyhodowanej w ostatnim
czasie w cieniu wysokich gór. Z całą pewnością będziecie zaskoczeni
doskonałą jakością i niepowtarzalnym smakiem ziarenek nepalskiej kawy.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Nepal
Różnorodność
Różnorodność:
Caturra
Region
Region:
Nuwakot
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
700 m
Smak
Smak:
Karmel, Kakao, Migdałowy
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabika BIO 100%

Pianka i smak kawy

Nepal Mount Everest przewyższa inne kawy mocą i intensywnym zapachem. Podczas degustacji odkryjecie nuty karmelu, kakao i migdałów możliwe, że odczuwalny będzie również delikatny dotyk górskich ziół. Kawę tą można zaliczyć do średnio kwaśnych. Daje doskonałą, gęstą i zwartą piankę.

Pochodzenie kawy

Kawę uprawia się w Nepalu od kilku stuleci. Krzewy kawowca zostały zdziesiątkowane przez choroby, dlatego zastąpiono je herbacianymi. W związku z tym Nepal obecnie jest uznawany za nowicjusza w dziedzinie produkcji doskonałej kawy, jednak eksperci twierdzą, że jego potencjał z roku na rok rośnie. Pierwsze ziarna kawowca sprowadził w te rejony pustelnik Hira Giri w roku 1938. Przez kilka dziesięcioleci kawowce były uprawiane przez lokalną ludność raczej z ciekawości. Dopiero w latach 80-tych poprzedniego stulecia Nepal rozpoczął komercyjną produkcję kawy. Rządzący państwem sprowadzili ziarna kawowca z Indii oraz powołano Nepal
Coffee Company.

Zadaniem tej organizacji było skupowanie zbiorów kawy od plantatorów, przetwarzanie i sprzedaż na rynku krajowym. Jednak po roku 2002 pojawił się znaczny wzrost zagranicznego popytu na kawę pochodzącą z Nepalu, co spowodowało, że kawa została postrzegana za towar mogący przynosić również korzyści z jego eksportu. Obecnie uprawa kawy jest kultywowana a warunki i stan upraw są nadzorowane przez ministerstwo rolnictwa. Rząd zapewnia plantatorom fachowe i finansowe wsparcie. Kawa jest uprawiana obecnie w czterdziestu regionach. Najbardziej znanymi są Gulmi, Shyangja, Laliptur, Kaski i Nuwakot.


Do kaw himalajskich zaliczane są przede wszystkim owoce odmiany Caturra z plantacji znajdujących się na północ od Kathmandu. Szczególnie w rejonie Nuwakot, gdzie krzewy kawowca zasadzone są na wysokości około 700 metrów nad poziomem morza. Aby zebrane ziarenka miały wyjątkowy smak, dojrzewają one w cieniu. W okresie od stycznia do kwietnia są zrywane i suszone na słońcu. Suszenie kawy metodą sucha wymaga skupienia szczególnej uwagi na całym przebiegu procesu. Kawa nie może pokryć się pleśnią ani być za mocno wysuszona. Mogłaby wtedy utracić najdelikatniejsze walory smakowe. Obecnie w Nepalu kawę uprawia się na 1 800 hektarach, z których zbiera się rocznie prawie 517 ton kawy. Zakłada się, że potencjał Nepalu może zwiększyć się o kolejnych 11 tysięcy hektarów upraw. Większość kawy z Nepalu jest eksportowana do USA i Kanady.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

3. 12.

Ocena: doskonały
Bardzo ciekawa kawa, naprawdę czuć w niej karmel. Polecam wszystkim miłośnikom egzotycznych smaków.

17. 10.

Ocena: poniżej średniej
Zamówiona kawa została pozbawiona najlepszych walorów smakowych z powodu zbyt mocnego prażenia.

30. 5.

Ocena: doskonały
To jest to czego szukałem! Kupiłem małe 100g opakowanie i żałuję że nie kupiłem większego bo kawa jest przepyszna, do tego intensywna o niskiej kwasowości. Nigdy nie piłem lepszej kawy,

5. 4.

Ocena: doskonały
Bardzo dobra, intensywna kawa o niskiej kwaskowośći, dla mnie idealna.

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »