

NEPAL MOUNT EVEREST SUPREME BIO – KAWA ZIARNISTA
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Nepal Mount Everest przewyższa inne kawy mocą i intensywnym zapachem. Podczas degustacji odkryjecie nuty karmelu, kakao i migdałów możliwe, że odczuwalny będzie również delikatny dotyk górskich ziół. Kawę tą można zaliczyć do średnio kwaśnych. Daje doskonałą, gęstą i zwartą piankę.
Pochodzenie kawy
Kawę uprawia się w Nepalu od kilku stuleci. Krzewy kawowca zostały zdziesiątkowane przez choroby, dlatego zastąpiono je herbacianymi. W związku z tym Nepal obecnie jest uznawany za nowicjusza w dziedzinie produkcji doskonałej kawy, jednak eksperci twierdzą, że jego potencjał z roku na rok rośnie. Pierwsze ziarna kawowca sprowadził w te rejony pustelnik Hira Giri w roku 1938. Przez kilka dziesięcioleci kawowce były uprawiane przez lokalną ludność raczej z ciekawości. Dopiero w latach 80-tych poprzedniego stulecia Nepal rozpoczął komercyjną produkcję kawy. Rządzący państwem sprowadzili ziarna kawowca z Indii oraz powołano Nepal
Coffee Company.
Zadaniem tej organizacji było skupowanie zbiorów kawy od plantatorów, przetwarzanie i sprzedaż na rynku krajowym. Jednak po roku 2002 pojawił się znaczny wzrost zagranicznego popytu na kawę pochodzącą z Nepalu, co spowodowało, że kawa została postrzegana za towar mogący przynosić również korzyści z jego eksportu. Obecnie uprawa kawy jest kultywowana a warunki i stan upraw są nadzorowane przez ministerstwo rolnictwa. Rząd zapewnia plantatorom fachowe i finansowe wsparcie. Kawa jest uprawiana obecnie w czterdziestu regionach. Najbardziej znanymi są Gulmi, Shyangja, Laliptur, Kaski i Nuwakot.
Do kaw himalajskich zaliczane są przede wszystkim owoce odmiany Caturra z plantacji znajdujących się na północ od Kathmandu. Szczególnie w rejonie Nuwakot, gdzie krzewy kawowca zasadzone są na wysokości około 700 metrów nad poziomem morza. Aby zebrane ziarenka miały wyjątkowy smak, dojrzewają one w cieniu. W okresie od stycznia do kwietnia są zrywane i suszone na słońcu. Suszenie kawy metodą sucha wymaga skupienia szczególnej uwagi na całym przebiegu procesu. Kawa nie może pokryć się pleśnią ani być za mocno wysuszona. Mogłaby wtedy utracić najdelikatniejsze walory smakowe. Obecnie w Nepalu kawę uprawia się na 1 800 hektarach, z których zbiera się rocznie prawie 517 ton kawy. Zakłada się, że potencjał Nepalu może zwiększyć się o kolejnych 11 tysięcy hektarów upraw. Większość kawy z Nepalu jest eksportowana do USA i Kanady.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

3. 12.
17. 10.
30. 5.
5. 4.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

JEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot
