

MEXICO CHAPAS SWISS WATER DECAF BIO - KAWA ZIARNISTA
Jedyną rzeczą, której w niej brakuje jest kofeina. Meksykańska doskonałość spełnia najwyższe wymagania smakoszy i miłośników kaw. Góry dały tej kawie smak soczystych owoców, gorzkiej czekolady i delikatnego tytoniu a lokalna ludność zadbała o idealną obróbkę każdego ziarenka. Od Was już tylko zależy, w jaki sposób delektować się jakością Chiapas, dajcie się ponieść fantazji. W spokoju i nawet wieczorem. Tam, gdzie nie ma kofeiny, śpi się długo i słodko.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Mexico Chiapas Decafe jest różnorodna smakowo, bogata i pełna. Wyczujecie w niej zarówno owoce tropikalne, jaki i orzechy oraz czekoladę, a także przyjemną nutkę tytoniu. Brak kofeiny nie ma żadnego wpływu na smak i aromat tej kawy. Ponieważ mamy do czynienia z arabiką, należy więc oczekiwać cienkiej, delikatnej i spójnej pianki.
Pochodzenie kawy
Meksykański stan Chiapas jest regionem o pięknej przyrodzie odwiedzanym przez rzesze turystów, z którego wywodzi się starożytna kultura Majów. Znajduje się w południowo-wschodniej części Meksyku, graniczy ze stanami Oaxaca, Veracruz i Tabasco. Jego wybrzeże jest obmywane przez wody Oceanu Spokojnego, a wzgórza są bardzo często zatopione we mgle. Panuje tutaj wilgotny, tropikalny klimat, ze średnimi opadami około 3 000 mm w ciągu roku. Lokalne pasma górskie charakteryzują się wysoką wilgotnością i łagodnym klimatem, co sprzyja uprawie wielu roślin, w tym krzewów kawowca.
Odmiana Caturra należy do najpopularniejszych. Rośliny są mniejsze, bardziej zwarte, dające wysokie plony, jednak mało odporne na rdzę kawową i choroby grzybicze. Caturra jest naturalną mutacją odmiany Bourbon, sprowadzonej do Brazylii na początku XX wieku. Dzięki mutacji jednego z genów krzewy kawowca Caturra są mniejsze, dlatego można je gęściej sadzić a tym samym osiągnąć większą wydajność z hektara. Krzewy kawowca tej odmiany owocują w trzecim roku, a w Meksyku ich jagody zbierane są od stycznia do marca. Jest to jedna z najbardziej znaczących ekonomicznie odmian kawy w Ameryce Środkowej.
Jest ona przetwarzana metodą mokrą. Oznacza to, że owoce krzewów kawowca są na początku wsypywane do zbiorników z wodą, gdzie dochodzi do oddzielenia jagód dojrzałych od niedojrzałych. Dojrzałe są przeciskane przez tarki, które pozbawiają je skórki. Następnie kawa przesypywana jest do beczek z wodą, w których fermentuje przez kilka godzin. W trakcie naturalnego procesu rozpuszcza się miąższ otaczający ziarenka kawy. Te na koniec są suszone bezpośrednio na słońcu lub w suszarkach.
Ponieważ Mexico Chiapas Decafe nie zawiera kofeiny, przyjrzyjmy się w jaki sposób została jej pozbawiona. Metoda Mountain Water Decaf jest bowiem interesująca i pokazuje, że ziarna kawy mogą utracić kofeinę, jednocześnie zachowując walory smakowe i oryginalny aromat. W całym procesie główną rolę odgrywają woda i filtry węglowe. Pracownicy najpierw zamaczają zielone ziarenka kawy w wodzie, doskonale czystej, wypływającej ze zboczy góry Pico de Orizaba (najwyższa góra Meksyku - 5636 m n.p.m.), która jest jednym z trzech szczytów w tym kraju zaśnieżonych przez cały rok. W ten sposób wyodrębniane są oleje i kofeina. Pozostają one w wodzie, którą przepuszcza się przez filtry węglowe. Wynikiem jest woda pozbawiona kofeiny, jednak pełna naturalnego smaku kawy. Ziarenka są ponownie zanurzane w wodzie, aby przyjąć z powrotem wszystkie substancje smakowe oraz wspaniały zapach i aromat. W ten sposób można pozbawić kawę do 99,9 % kofeiny beż użycia środków chemicznych.
Bezkofeinową kawę ziarnistą można zaparzać dokładnie tak samo jak koleinową, z wykorzystaniem filtra, w ekspresach itd. Mogą ją bez obaw pić osoby cierpiące na zaburzenia snu, nadaje się do przygotowywania zarówno po południu, jak i wieczorem. Jest zalecana kobietom w ciąży oraz karmiącym.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.
3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista

KOLUMBIA EXCELSO SWISS WATER DECAFE - kawa ziarnista bezkofeinowa
