Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

MEXICO CHAPAS SWISS WATER DECAF BIO - KAWA ZIARNISTA

Kod: 1515

Jedyną rzeczą, której w niej brakuje jest kofeina. Meksykańska doskonałość spełnia najwyższe wymagania smakoszy i miłośników kaw. Góry dały tej kawie smak soczystych owoców, gorzkiej czekolady i delikatnego tytoniu a lokalna ludność zadbała o idealną obróbkę każdego ziarenka. Od Was już tylko zależy, w jaki sposób delektować się jakością Chiapas, dajcie się ponieść fantazji. W spokoju i nawet wieczorem. Tam, gdzie nie ma kofeiny, śpi się długo i słodko.

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
208,1 zł /1000 g 20,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 13. 12. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Meksyk
Różnorodność
Różnorodność:
Caturra
Region
Region:
Chiapas
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1800m
Smak
Smak:
Czekolada, Orzech
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Mexico Chiapas Decafe jest różnorodna smakowo, bogata i pełna. Wyczujecie w niej zarówno owoce tropikalne, jaki i orzechy oraz czekoladę, a także przyjemną nutkę tytoniu. Brak kofeiny nie ma żadnego wpływu na smak i aromat tej kawy. Ponieważ mamy do czynienia z arabiką, należy więc oczekiwać cienkiej, delikatnej i spójnej pianki.

Pochodzenie kawy

Meksykański stan Chiapas jest regionem o pięknej przyrodzie odwiedzanym przez rzesze turystów, z którego wywodzi się starożytna kultura Majów. Znajduje się w południowo-wschodniej części Meksyku, graniczy ze stanami Oaxaca, Veracruz i Tabasco. Jego wybrzeże jest obmywane przez wody Oceanu Spokojnego, a wzgórza są bardzo często zatopione we mgle. Panuje tutaj wilgotny, tropikalny klimat, ze średnimi opadami około 3 000 mm w ciągu roku. Lokalne pasma górskie charakteryzują się wysoką wilgotnością i łagodnym klimatem, co sprzyja uprawie wielu roślin, w tym krzewów kawowca.

Odmiana Caturra należy do najpopularniejszych. Rośliny są mniejsze, bardziej zwarte, dające wysokie plony, jednak mało odporne na rdzę kawową i choroby grzybicze. Caturra jest naturalną mutacją odmiany Bourbon, sprowadzonej do Brazylii na początku XX wieku. Dzięki mutacji jednego z genów krzewy kawowca Caturra są mniejsze, dlatego można je gęściej sadzić a tym samym osiągnąć większą wydajność z hektara. Krzewy kawowca tej odmiany owocują w trzecim roku, a w Meksyku ich jagody zbierane są od stycznia do marca. Jest to jedna z najbardziej znaczących ekonomicznie odmian kawy w Ameryce Środkowej.

Jest ona przetwarzana metodą mokrą. Oznacza to, że owoce krzewów kawowca są na początku wsypywane do zbiorników z wodą, gdzie dochodzi do oddzielenia jagód dojrzałych od niedojrzałych. Dojrzałe są przeciskane przez tarki, które pozbawiają je skórki. Następnie kawa przesypywana jest do beczek z wodą, w których fermentuje przez kilka godzin. W trakcie naturalnego procesu rozpuszcza się miąższ otaczający ziarenka kawy. Te na koniec są suszone bezpośrednio na słońcu lub w suszarkach.

Ponieważ Mexico Chiapas Decafe nie zawiera kofeiny, przyjrzyjmy się w jaki sposób została jej pozbawiona. Metoda Mountain Water Decaf jest bowiem interesująca i pokazuje, że ziarna kawy mogą utracić kofeinę, jednocześnie zachowując walory smakowe i oryginalny aromat. W całym procesie główną rolę odgrywają woda i filtry węglowe. Pracownicy najpierw zamaczają zielone ziarenka kawy w wodzie, doskonale czystej, wypływającej ze zboczy góry Pico de Orizaba (najwyższa góra Meksyku - 5636 m n.p.m.), która jest jednym z trzech szczytów w tym kraju zaśnieżonych przez cały rok. W ten sposób wyodrębniane są oleje i kofeina. Pozostają one w wodzie, którą przepuszcza się przez filtry węglowe. Wynikiem jest woda pozbawiona kofeiny, jednak pełna naturalnego smaku kawy. Ziarenka są ponownie zanurzane w wodzie, aby przyjąć z powrotem wszystkie substancje smakowe oraz wspaniały zapach i aromat. W ten sposób można pozbawić kawę do 99,9 % kofeiny beż użycia środków chemicznych.

Bezkofeinową kawę ziarnistą można zaparzać dokładnie tak samo jak koleinową, z wykorzystaniem filtra, w ekspresach itd. Mogą ją bez obaw pić osoby cierpiące na zaburzenia snu, nadaje się do przygotowywania zarówno po południu, jak i wieczorem. Jest zalecana kobietom w ciąży oraz karmiącym.

 

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1. Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.

2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista

Brazylijską kawę na pewno już próbowaliśćie. Może pochodziła z tradycyjnego regionu Sul de Minas. A może tym razem napić się tej bezkofeinowej? Delikatna szwajcarska metoda pozbawiła kawę popularnego alkaloidu, ale pozostawiła jej naturalnie pyszny smak i aromat. Wasz kubek będzie pełen czekolady i orzechów, słodki, zrównoważony i pachnący. Możecie sobie na niego powzolić tyle razy, ile chcecie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
170,2 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 13. 12. 2022

PERU GRADE 1 SWISS WATER DECAFE BIO - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU GRADE 1 SWISS WATER DECAFE BIO - kawa ziarnista

Może należycie do osób, które kochają kawę, ale powinny ograniczyć jejilość. W takim przypadku polecamy bezkofeinową arabikę plantacyjną ztradycyjnego regionu w Peru. Dzięki specjalnej, opatentowanejszwajcarskiej metodzie utraciła swoje pobudzające działanie, alezachowała wspaniały smak i doskonały aromat. Odnajdziecie w niejjedwabiste nutki czekolady, orzechów i czerwonych owoców. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
213,6 zł /1000 g 21,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 13. 12. 2022

HONDURAS SHG BIO SWISS WATER DECAF - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

HONDURAS SHG BIO SWISS WATER DECAF - kawa ziarnista

Plantacyjna kawa bezkofeinowa zaspokoi potrzeby każdego. Możecie pozwolić sobie na tyle filiżanek ile chcecie bez popularnego symulatora. Gwarantowana jakość BIO, wspaniały, głęboki smak. W przypadku Honduras SHG czekają na Was nuty słodkiej czekolady i karmelu, zrównoważone świeżością czerwonej porzeczki. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
215,1 zł /1000 g 21,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 13. 12. 2022
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »