

MANU BLEND - kakao
Manu jest władcą. Twórca i pierwszy człowiek. Przynajmniej w mitologii indyjskiej. Dla miłośników plantacyjnego kakao będzie odtąd również synonimem wysokiej jakości, doskonałego smaku i niesamowitych właściwości. Specjalna mieszanka wybranych proszków kakaowych zawiera od 10 do 12 procent masła kakaowego. Poznać w niej można zapach lasów deszczowych i dotyk gorącego słońca. Rozpoznamy tak uczciwą i ciężką pracę rolników. Przecież "Manus" oznacza " ręka".
Skład
100% KakaoSmak
Kakao w proszku Manu Blend rozeznacie według średnio brązowego koloru. Smak jest bardziej delikatny i gładki. Kakao w proszku nadaje się do wytwarzania napojów, a także do pieczenia.
Pochodzenie
O kakao, wiemy całkiem sporo. Ludzie spożywają go już kilka tysięcy lat, został on poddany wielu badaniom naukowym, a zapotrzebowanie na niego wzrasta. Nie jest dlatego zaskakujące, że kakao jest jednym z najbardziej popularnych żywności. W 2010 roku konsumpcja na całym świecie dała 3,6 mln ton ziarna kakaowego. Podejrzewa się, że produkcja kakao wzrośnie 2,2 procent rocznie.
Jest zatem oczywiste, że na super żywność czy pokarm bogów jak nazywa się również kakao, będzie duże zainteresowanie. Zwłaszcza, jeżeli surowiec jest wysokiej jakości. Dlatego zdecydowaliśmy się namieszać własną unikalną mieszankę z kakao. Manu Blend zawiera czyste 100 procentowe naturalne kakao.
Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) hoduje się w tropikalnych regionach o klimacie wilgotnym i gorącym. Kakaowce wyglądają jak nasze wiśnie. Ale dla celów zbioru strąków kakaowca były one utrzymywane na wysokości 3-8 metrów. Rolnicy wyróżniają trzy podstawowe odmiany kakaowca: Forastero, Criollo i Trinitario. Ich nasiona mają inny wygląd, smak i zapach. Również wymagania siedliskowe kakaowców są różne, w tym odporność na choroby i owadów.
Drzewa kwitną prawie przez cały rok, ale najwięcej kwiatów mają dwa razy w roku Ponieważ mogą go zapylać tylko specjalne muszki ochotkowate, przemienią się w owoc tylko w podziale około 1 na 100 drzew. Rezultatem są owalne, wzdłużnie rowkowane strąki żółtego, czerwonego lub fioletowego koloru. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża, gdzie wewnątrz znajduje się od 20 do 60 nasion, czyli ziaren kakaowych, które są pogrążone w białym i słodkawym miąższu. Po wydobyciu ziaren zachodzi wstępna fermentacja przez kilka dni i następnie suszy się je, zazwyczaj w miejscu nasłonecznionym.
Ale praca rolników tutaj nie kończy. Podczas suszenia ziarna często trzeba zgrabiać, by nie zaczęły pleśnieć. Na niektórych plantacjach ziarna doczyszczają się tak, że miejscowe kobiety na nich "tańczą" boso. Pozbywa się dzięki temu suchych skórek, ziarna pięknie zabłyszczą i zostaną ochronione przed atakami chorób.
Zdecydowana większość producentów ziarna kakaowego na świecie to drobni rolnicy. Łączą się w spółdzielnie, aby zapewnić sobie odpowiednią cenę zakupu i dbać o swoje socjalne zabezpieczenie. Gdy ziarna są sprzedane na giełdzie natychmiast podróżują do fabryk do produkcji kakao. Najpierw trzeba uprażyć nasiona i następnie formować do masy kakaowej, z której należy oddzielić masło kakaowe i suchą masę - kakao. W celu uzyskania jeszcze delikatniejszego efektu kakao zostaje zmielone na proszek kakaowy.
Kakao zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Warto wspomnieć, magnez, żelazo, wapń i cynk oraz witaminy A i E. Jest udowodnione, że spożywanie wysoko jakościowego kakao poprawia nastrój, wspiera dobre samopoczucie, relaksuje i ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Proszek kakaowy Manu Blend nadaje się dla wegetarian i wegan.
Spożycie tego produktu u osób cierpiących na alergię na kakao może spowodować reakcję zdrowotną. Produkt może zawieraćśladowe ilości orzechów. Przechowywać w 12-20 ⁰C.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Nadaje się do przygotowania smacznego kakao. Można przygotować z klasycznym mlekiem, mlekiem sojowym lub ryżowym. Doskonale nadaje się również do pieczenia deserów.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1215 kJ / 300 kcal |
Tłuszcze: | 10,5 g |
z tego nasycone: | 6,4 g |
Sacharydy: | 10,1 g |
z tego cukry: | 0,7 g |
Białka: | 22,5 g |
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PERU (10/12) - kakao

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)
