Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

MANU BLEND - kakao

Kod: 979

Manu jest władcą. Twórca i pierwszy człowiek. Przynajmniej w mitologii indyjskiej. Dla miłośników plantacyjnego kakao będzie odtąd również synonimem wysokiej jakości, doskonałego smaku i niesamowitych właściwości. Specjalna mieszanka wybranych proszków kakaowych zawiera od 10 do 12 procent masła kakaowego. Poznać w niej można zapach lasów deszczowych i dotyk gorącego słońca. Rozpoznamy tak uczciwą i ciężką pracę rolników. Przecież "Manus" oznacza " ręka". 

Dostarczymy do Wtorku, 25. 9. 2018
DPD Dostarczymy do 25. 9. 2018 11,0 zł
Duże opakowanie:
84,8 zł brutto
46,5 zł brutto
27,5 zł brutto
Małe opakowanie:
15,7 zł brutto
10,2 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
UE
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Skład

100% Kakao

Smak

Kakao w proszku Manu Blend rozeznacie według średnio brązowego koloru. Smak jest bardziej delikatny i gładki. Kakao w proszku nadaje się do wytwarzania napojów, a także do pieczenia.

Pochodzenie

O kakao, wiemy całkiem sporo. Ludzie spożywają go już kilka tysięcy lat, został on poddany wielu badaniom naukowym, a zapotrzebowanie na niego wzrasta. Nie jest dlatego zaskakujące, że kakao jest jednym z najbardziej popularnych żywności. W 2010 roku konsumpcja na całym świecie dała 3,6 mln ton ziarna kakaowego. Podejrzewa się, że produkcja kakao wzrośnie 2,2 procent rocznie.

Jest zatem oczywiste, że na super żywność czy pokarm bogów jak nazywa się również kakao, będzie duże zainteresowanie. Zwłaszcza, jeżeli surowiec jest wysokiej jakości. Dlatego zdecydowaliśmy się namieszać własną unikalną mieszankę z kakao. Manu Blend zawiera czyste 100 procentowe naturalne kakao.

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) hoduje się w tropikalnych regionach o klimacie wilgotnym i gorącym. Kakaowce wyglądają jak nasze wiśnie. Ale dla celów zbioru strąków kakaowca były one utrzymywane na wysokości 3-8 metrów. Rolnicy wyróżniają trzy podstawowe odmiany kakaowca: Forastero, Criollo i Trinitario. Ich nasiona mają inny wygląd, smak i zapach. Również wymagania siedliskowe kakaowców są różne, w tym odporność na choroby i owadów.

Drzewa kwitną prawie przez cały rok, ale najwięcej kwiatów mają dwa razy w roku Ponieważ mogą go zapylać tylko specjalne muszki ochotkowate, przemienią się w owoc tylko w podziale około 1 na 100 drzew. Rezultatem są owalne, wzdłużnie rowkowane strąki żółtego, czerwonego lub fioletowego koloru. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża, gdzie wewnątrz znajduje się od 20 do 60 nasion, czyli ziaren kakaowych, które są pogrążone w białym i słodkawym miąższu. Po wydobyciu ziaren zachodzi wstępna fermentacja przez kilka dni i następnie suszy się je, zazwyczaj w miejscu nasłonecznionym.

Ale praca rolników tutaj nie kończy. Podczas suszenia ziarna często trzeba zgrabiać, by nie zaczęły pleśnieć. Na niektórych plantacjach ziarna doczyszczają się tak, że miejscowe kobiety na nich "tańczą" boso. Pozbywa się dzięki temu suchych skórek, ziarna pięknie zabłyszczą i zostaną ochronione przed atakami chorób.

Zdecydowana większość producentów ziarna kakaowego na świecie to drobni rolnicy. Łączą się w spółdzielnie, aby zapewnić sobie odpowiednią cenę zakupu i dbać o swoje socjalne zabezpieczenie. Gdy ziarna są sprzedane na giełdzie natychmiast podróżują do fabryk do produkcji kakao. Najpierw trzeba uprażyć nasiona i następnie formować do masy kakaowej, z której należy oddzielić masło kakaowe i suchą masę - kakao. W celu uzyskania jeszcze delikatniejszego efektu kakao zostaje zmielone na proszek kakaowy.

Kakao zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Warto wspomnieć, magnez, żelazo, wapń i cynk oraz witaminy A i E. Jest udowodnione, że spożywanie wysoko jakościowego kakao poprawia nastrój, wspiera dobre samopoczucie, relaksuje i ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Proszek kakaowy Manu Blend nadaje się dla wegetarian i wegan.

Spożycie tego produktu u osób cierpiących na alergię na kakao może spowodować reakcję zdrowotną. Produkt może zawieraćśladowe ilości orzechów. Przechowywać w 12-20 C.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania smacznego kakao. Można przygotować z klasycznym mlekiem, mlekiem sojowym lub ryżowym. Doskonale nadaje się również do pieczenia deserów.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna:1215 kJ / 300 kcal
Tłuszcze:10,5 g
z tego nasycone:6,4 g
Sacharydy:10,1 g
z tego cukry:0,7 g
Białka:22,5 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CZEKOLADA W PASTYLKACH ARRIBA EKWADOR MLECZNA 39%
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH ARRIBA EKWADOR MLECZNA 39%

Skąd macie te ziarna? De Rio Arriba! – taka rozmowa pomiędzy szwajcarskim producentem czekolady przechodzący się na górnym biegu rzeki Guawy między ekwadorskimi plantatorami kakao z pewnością się odbyła. Przynajmniej według legendy.Lokalne drzewa rodzące nasiona o nadzwyczajnych właściwości dostał przydomek Arriba. Od tego czasu, czekolada z Ekwadoru odmiany kakaowca Forastero  Arriba jest uważana za najlepszą na świecie. Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Wtorku, 25. 9. 2018
Duże opakowanie:
107,2 zł brutto
57,7 zł brutto
33,8 zł brutto
Małe opakowanie:
18,8 zł brutto
12,0 zł brutto

EXTRA BRUT (22/24) – kakao
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

EXTRA BRUT (22/24) – kakao

Proszek kakaowy Extra Brut jest naprawdę oryginalnym przysmakiem. Mieszankę wykonaną z najlepszego kakao docenią fani czekolady, cukiernicy i także matki małych dzieci. U pierwszych gwarantuje doskonały smak, drugim zapewnia przestrzeń dla niekończącej się kreatywności, a trzecim do pomocy w przygotowaniu wieczornej kolacji. Dobre kakao nigdy się nie znudzi.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Wtorku, 25. 9. 2018
Duże opakowanie:
88,3 zł brutto
48,2 zł brutto
28,5 zł brutto
Małe opakowanie:
16,2 zł brutto
10,5 zł brutto

PERU (20/22) - kakao
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU (20/22) - kakao

Chociaż Peru nie jest jednym z największych na świecie producentów kakao, bez wątpienia nie stoi z boku. Produkcja 71.000 ton, które dodaje do światowego rynku świadczy, że warto zwrócić na niego uwagę. Jako jeden z nielicznych krajów produkuje kakao bardzo delikatne i aromatyczne. Kakaowce rosną niemal wszędzie u wybrzeży i obszarów lasów deszczowych w Amazonii.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Wtorku, 25. 9. 2018
Duże opakowanie:
84,8 zł brutto
46,5 zł brutto
27,5 zł brutto
Małe opakowanie:
15,7 zł brutto
10,2 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za pierwszy zakup »