Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KOSTARIKA CATUAI HONEY - Micro Lot

Kod: 1409

Hacienda Sonora jest położona w centralnej dolinie Kostaryki. Prawie 50 lat temu Alberto Guardia zaczął uprawiać krzewy kawowca u podnóża wulkanu Poás. Dzisiaj jego kawa może poszczycić się doskonałą reputacją. Jej produkcją obecnie zajmuje się syn Alberta, a biorąc pod uwagę opinie najlepszych światowych baristów, eksportuje kawę najwyższej klasy światowej. Wy także możecie rozkoszować się posmakiem czereśni, czekolady i orzeszków. Jednocześnie doświadczycie aksamitnej pianki, dzięki której microlot nazwano „czerwonym złotem”.

 

Aktualnie niedostępny
DPD 11,0 zł
Paczkomat 10,0 zł
Duże opakowanie:
146,3 zł brutto
77,3 zł brutto
44,1 zł brutto
Małe opakowanie:
21,7 zł brutto
13,6 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kostaryka
Różnorodność
Różnorodność:
Red Catuai
Region
Region:
Centra Valley
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1200 - 1300m
Smak
Smak:
Czekolada, orzech laskowy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Honey

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Kostarika Red Catuai Honey wyróżnia się owocowym, słodkim, delikatnym smakiem, w którym pojawiają się nutki czekolady i orzechów laskowych. Kwasowość wina, i szczypta przypraw dodają jej oryginalności. Pianka jest delikatna, aksamitna.

Pochodzenie kawy

Ten, kto chciałby odwiedzić plantacje Hacienda Sonora, musiałby wybrać się do Kostaryki. Przenosząc się do regionu Central Valley, jednego z najczęściej odwiedzanych parków narodowych w tym kraju. Symbolem tej okolicy i jednocześnie wielką atrakcją turystyczną jest ciągle jeszcze czynny wulkan Poás. Spojrzeć bezpośrednio w jego krater można tylko wtedy, gdy pozwala na to geotermalna aktywność wulkanu. Zdarza się, że para wodna nagromadzona w zagłębieniach krateru wydostaje się na zewnątrz i uruchamia wtedy gejzery wody unoszące się na wysokość 250 metrów. Dlatego droga do jeziora, kawiarni i ścieżki bywają czasami zamknięte. Największy aktywny wulkan na świecie dał znać o sobie w 2017 roku. Jednak ostatnia erupcja z wyciekiem lawy jest datowana na rok 1954.

W związku z tym dziś bez obaw możemy odwiedzić plantację krzewów kawowca, która rozsławiła nie tylko rodzinę Alberta Guardia, ale i całą Kostarykę. Plantacja usytuowana jest u podnóża wspomnianego wcześniej wulkanu, rozciąga się na powierzchni 100 hektarów. Na większości jej obszaru w cieniu uprawia się krzewy kawowca, 10 hektarów przeznaczono na uprawę trzciny cukrowej a na 25 hektarach pozostawiono pierwotną dziką przyrodę. Firmę Hacienda La Sonora założył końcem XX wieku Alberto Gwardia, obecnie (po zakończeniu studiów na wydziale budownictwa w Kalifornii) biznesem opiekuje się jego syn Diego. Właśnie on dostrzegł świetlaną przyszłość w dziedzinie microlot’ów. Ziarenka kawy zbierane z dokładnie określonej lokalizacji są uważane za najlepszy sposób poznania cech danej plantacji.

Na smak kawy oczywiście oprócz gleby wulkanicznej i cienia pierwotnego pralasu wpływ maja także ręce robotników i plantatorów. To, w jaki sposób przetwarzane są zbiory ma ogromny wpływ na jakość produkowanej kawy. Jeżeli chodzi o pracowników zatrudnionych w Hacienda Sonora, to możecie polegać na bezwzględnie profesjonalnym podejściu do obowiązków połączonym ze specyficzną technologią produkcji. Obróbka kawy przez tak zwane półprzemywanie (honey lub miodowa) jest typową w Ameryce Środkowej. W urządzeniu z tarkami zdziera się z jagód wierzchnią warstwę miąższu. Tutaj podobieństwo do zwykłej obróbki mokrej kończy się. Ziarenka kawy zatopione w słodkiej pulpie są suszone a następnie pozbawiane resztek miąższu. Półprzemywanie uwydatnia w kawie zarówno kwasowość, słodycz, jaki i ziemistość.

Microloty pochodzące z Sonora są czyste gatunkowo i smakowo. Podobnie jak otoczenie, w którym rosną, sposób uprawy i produkcji. Dlatego możemy mieć pewność, że filiżanka kawy od rodziny Guardia zapewni każdemu jej miłośnikowi niesamowite wrażenia smakowe.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1.Ziarenka mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.

2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista

Naprawdę nie piłeś jeszcze kawy z Kostaryki? Musisz szybko to zmienić! Gleby wulkaniczne kraju Ameryki Środkowej dają kawie pełny, szlachetny smak. W przypadku kawy San Rafael z regionu Tarrazu wrażenie jest wzmocnione przez aksamitne słodkie nutki karmelu. Zaufaj ekspertom, na Costa Rica rośnie 400 milionów drzew kawowych! Nie będziesz zawiedziony. Więcej na szczegółach produktu
Aktualnie niedostępny
Duże opakowanie:
113,6 zł brutto
60,9 zł brutto
35,2 zł brutto
Małe opakowanie:
17,7 zł brutto
11,3 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 28. 2. 2020
Duże opakowanie:
127,4 zł brutto
67,8 zł brutto
38,9 zł brutto
Małe opakowanie:
19,4 zł brutto
12,3 zł brutto
Zemleć:

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot

Rodzina jest fundamentem … dobrej plantacji. Kiedy pół wieku temu Moises Meza posadził pierwsze drzewa kawowe w obszarze Leon Cortes, wiedział, że robi dobrze. Dziś tą wyjątkową kawę hodują w cieniu drzew jego synowie Javier i Gabriel. Na ich Micro Lots tzw. mikropartię niecierpliwie czekają koneserzy kawy na całym świecie. Ta ostatnia ma delikatny, mleczno czekoladowy smak odświeżony tonami wiśni. Ta najlepsza kawa z Kostaryki i Was zachwyci. Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 28. 2. 2020
Duże opakowanie:
202,2 zł brutto
105,2 zł brutto
59,6 zł brutto
Małe opakowanie:
28,6 zł brutto
17,5 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »