Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KOSTARIKA CATUAI HONEY - Micro Lot

Kod: 1409

Hacienda Sonora jest położona w centralnej dolinie Kostaryki. Prawie 50 lat temu Alberto Guardia zaczął uprawiać krzewy kawowca u podnóża wulkanu Poás. Dzisiaj jego kawa może poszczycić się doskonałą reputacją. Jej produkcją obecnie zajmuje się syn Alberta, a biorąc pod uwagę opinie najlepszych światowych baristów, eksportuje kawę najwyższej klasy światowej. Wy także możecie rozkoszować się posmakiem czereśni, czekolady i orzeszków. Jednocześnie doświadczycie aksamitnej pianki, dzięki której microlot nazwano „czerwonym złotem”.

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
149,3 zł /1000 g 14,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 29. 9. 2020
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kostaryka
Różnorodność
Różnorodność:
Red Catuai
Region
Region:
Centra Valley
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1200 - 1300m
Smak
Smak:
Czekolada, orzech laskowy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Honey

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Kostarika Red Catuai Honey wyróżnia się owocowym, słodkim, delikatnym smakiem, w którym pojawiają się nutki czekolady i orzechów laskowych. Kwasowość wina, i szczypta przypraw dodają jej oryginalności. Pianka jest delikatna, aksamitna.

Pochodzenie kawy

Ten, kto chciałby odwiedzić plantacje Hacienda Sonora, musiałby wybrać się do Kostaryki. Przenosząc się do regionu Central Valley, jednego z najczęściej odwiedzanych parków narodowych w tym kraju. Symbolem tej okolicy i jednocześnie wielką atrakcją turystyczną jest ciągle jeszcze czynny wulkan Poás. Spojrzeć bezpośrednio w jego krater można tylko wtedy, gdy pozwala na to geotermalna aktywność wulkanu. Zdarza się, że para wodna nagromadzona w zagłębieniach krateru wydostaje się na zewnątrz i uruchamia wtedy gejzery wody unoszące się na wysokość 250 metrów. Dlatego droga do jeziora, kawiarni i ścieżki bywają czasami zamknięte. Największy aktywny wulkan na świecie dał znać o sobie w 2017 roku. Jednak ostatnia erupcja z wyciekiem lawy jest datowana na rok 1954.

W związku z tym dziś bez obaw możemy odwiedzić plantację krzewów kawowca, która rozsławiła nie tylko rodzinę Alberta Guardia, ale i całą Kostarykę. Plantacja usytuowana jest u podnóża wspomnianego wcześniej wulkanu, rozciąga się na powierzchni 100 hektarów. Na większości jej obszaru w cieniu uprawia się krzewy kawowca, 10 hektarów przeznaczono na uprawę trzciny cukrowej a na 25 hektarach pozostawiono pierwotną dziką przyrodę. Firmę Hacienda La Sonora założył końcem XX wieku Alberto Gwardia, obecnie (po zakończeniu studiów na wydziale budownictwa w Kalifornii) biznesem opiekuje się jego syn Diego. Właśnie on dostrzegł świetlaną przyszłość w dziedzinie microlot’ów. Ziarenka kawy zbierane z dokładnie określonej lokalizacji są uważane za najlepszy sposób poznania cech danej plantacji.

Na smak kawy oczywiście oprócz gleby wulkanicznej i cienia pierwotnego pralasu wpływ maja także ręce robotników i plantatorów. To, w jaki sposób przetwarzane są zbiory ma ogromny wpływ na jakość produkowanej kawy. Jeżeli chodzi o pracowników zatrudnionych w Hacienda Sonora, to możecie polegać na bezwzględnie profesjonalnym podejściu do obowiązków połączonym ze specyficzną technologią produkcji. Obróbka kawy przez tak zwane półprzemywanie (honey lub miodowa) jest typową w Ameryce Środkowej. W urządzeniu z tarkami zdziera się z jagód wierzchnią warstwę miąższu. Tutaj podobieństwo do zwykłej obróbki mokrej kończy się. Ziarenka kawy zatopione w słodkiej pulpie są suszone a następnie pozbawiane resztek miąższu. Półprzemywanie uwydatnia w kawie zarówno kwasowość, słodycz, jaki i ziemistość.

Microloty pochodzące z Sonora są czyste gatunkowo i smakowo. Podobnie jak otoczenie, w którym rosną, sposób uprawy i produkcji. Dlatego możemy mieć pewność, że filiżanka kawy od rodziny Guardia zapewni każdemu jej miłośnikowi niesamowite wrażenia smakowe.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1.Ziarenka mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.

2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista

Naprawdę nie piłeś jeszcze kawy z Kostaryki? Musisz szybko to zmienić! Gleby wulkaniczne kraju Ameryki Środkowej dają kawie pełny, szlachetny smak. W przypadku kawy San Rafael z regionu Tarrazu wrażenie jest wzmocnione przez aksamitne słodkie nutki karmelu. Zaufaj ekspertom, na Costa Rica rośnie 400 milionów drzew kawowych! Nie będziesz zawiedziony. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
116,0 zł /1000 g 11,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 29. 9. 2020

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot

Rodzina jest fundamentem … dobrej plantacji. Kiedy pół wieku temu Moises Meza posadził pierwsze drzewa kawowe w obszarze Leon Cortes, wiedział, że robi dobrze. Dziś tą wyjątkową kawę hodują w cieniu drzew jego synowie Javier i Gabriel. Na ich Micro Lots tzw. mikropartię niecierpliwie czekają koneserzy kawy na całym świecie. Ta ostatnia ma delikatny, mleczno czekoladowy smak odświeżony tonami wiśni. Ta najlepsza kawa z Kostaryki i Was zachwyci. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
206,4 zł /1000 g 20,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 29. 9. 2020

15% ZNIŻKA
PERU SANTA CRUZ HONEY - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU SANTA CRUZ HONEY - Micro Lot

To kawa dla tych, którzy kochają historie. Dla tych, którzy poszukują przygód wzdłuż brzegów rzek i zboczy wzgórz. Dla tych, którzy szukają wyjątkowości i potrafią z niej doskonale skorzystać. To jest kawa dla ciebie! Dorastała na wschodnich zboczach Andów. Nasiona zostały posadzone przez ludzi z farmy Florence Vegy Hurtago, a potem przez świat podróżują, by znaleźć się na twoim biurku, dla twojej radości. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
178,8 zł /1000 g 151,9 zł /1000 g 15,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 29. 9. 2020
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »