

KOSTARIKA CATUAI HONEY - Micro Lot
Hacienda Sonora jest położona w centralnej dolinie Kostaryki. Prawie 50 lat temu Alberto Guardia zaczął uprawiać krzewy kawowca u podnóża wulkanu Poás. Dzisiaj jego kawa może poszczycić się doskonałą reputacją. Jej produkcją obecnie zajmuje się syn Alberta, a biorąc pod uwagę opinie najlepszych światowych baristów, eksportuje kawę najwyższej klasy światowej. Wy także możecie rozkoszować się posmakiem czereśni, czekolady i orzeszków. Jednocześnie doświadczycie aksamitnej pianki, dzięki której microlot nazwano „czerwonym złotem”.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa Kostarika Red Catuai Honey wyróżnia się owocowym, słodkim, delikatnym smakiem, w którym pojawiają się nutki czekolady i orzechów laskowych. Kwasowość wina, i szczypta przypraw dodają jej oryginalności. Pianka jest delikatna, aksamitna.
Pochodzenie kawy
Ten, kto chciałby odwiedzić plantacje Hacienda Sonora, musiałby wybrać się do Kostaryki. Przenosząc się do regionu Central Valley, jednego z najczęściej odwiedzanych parków narodowych w tym kraju. Symbolem tej okolicy i jednocześnie wielką atrakcją turystyczną jest ciągle jeszcze czynny wulkan Poás. Spojrzeć bezpośrednio w jego krater można tylko wtedy, gdy pozwala na to geotermalna aktywność wulkanu. Zdarza się, że para wodna nagromadzona w zagłębieniach krateru wydostaje się na zewnątrz i uruchamia wtedy gejzery wody unoszące się na wysokość 250 metrów. Dlatego droga do jeziora, kawiarni i ścieżki bywają czasami zamknięte. Największy aktywny wulkan na świecie dał znać o sobie w 2017 roku. Jednak ostatnia erupcja z wyciekiem lawy jest datowana na rok 1954.
W związku z tym dziś bez obaw możemy odwiedzić plantację krzewów kawowca, która rozsławiła nie tylko rodzinę Alberta Guardia, ale i całą Kostarykę. Plantacja usytuowana jest u podnóża wspomnianego wcześniej wulkanu, rozciąga się na powierzchni 100 hektarów. Na większości jej obszaru w cieniu uprawia się krzewy kawowca, 10 hektarów przeznaczono na uprawę trzciny cukrowej a na 25 hektarach pozostawiono pierwotną dziką przyrodę. Firmę Hacienda La Sonora założył końcem XX wieku Alberto Gwardia, obecnie (po zakończeniu studiów na wydziale budownictwa w Kalifornii) biznesem opiekuje się jego syn Diego. Właśnie on dostrzegł świetlaną przyszłość w dziedzinie microlot’ów. Ziarenka kawy zbierane z dokładnie określonej lokalizacji są uważane za najlepszy sposób poznania cech danej plantacji.
Na smak kawy oczywiście oprócz gleby wulkanicznej i cienia pierwotnego pralasu wpływ maja także ręce robotników i plantatorów. To, w jaki sposób przetwarzane są zbiory ma ogromny wpływ na jakość produkowanej kawy. Jeżeli chodzi o pracowników zatrudnionych w Hacienda Sonora, to możecie polegać na bezwzględnie profesjonalnym podejściu do obowiązków połączonym ze specyficzną technologią produkcji. Obróbka kawy przez tak zwane półprzemywanie (honey lub miodowa) jest typową w Ameryce Środkowej. W urządzeniu z tarkami zdziera się z jagód wierzchnią warstwę miąższu. Tutaj podobieństwo do zwykłej obróbki mokrej kończy się. Ziarenka kawy zatopione w słodkiej pulpie są suszone a następnie pozbawiane resztek miąższu. Półprzemywanie uwydatnia w kawie zarówno kwasowość, słodycz, jaki i ziemistość.
Microloty pochodzące z Sonora są czyste gatunkowo i smakowo. Podobnie jak otoczenie, w którym rosną, sposób uprawy i produkcji. Dlatego możemy mieć pewność, że filiżanka kawy od rodziny Guardia zapewni każdemu jej miłośnikowi niesamowite wrażenia smakowe.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1.Ziarenka mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.
3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
