Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KOLUMBIA HUILA ROJAS ESTATE GEISHA - Micro Lot

Kod: 1679

Ich wspólnotę i ciężką pracę podziwiają wszyscy sąsiedzi, a kawę wszyscy koneserzy. Rodzina pana Eliécera Rojas, który zarządza farmą w południowo-zachodniej części Kolumbii jest stawiana innym plantatorom za wzór. Ich Geisha „z rodowodem” wyróżnia się wyjątkowym profilem smakowym, w którym wybijają się tony jabłek, limonki papai i migdałów. Aromat jest typowo kwiecisty, słodki. Ta ekskluzywna odmiana bez wątpienia zainteresuje również Was.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kolumbia
Różnorodność
Różnorodność:
Geisha
Region
Region:
Huila
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1450 - 1650m
Smak
Smak:
Migdałowy, Jabłko, Limonka, Papaja
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy 

Kawa ziarnista Kolumbia Huila Rojas Estate Geisha jest w swojej istocie absolutnie luksusowa. Odmiana Geisha jest znana ze słodkiego smaku wzbogaconego nutkami owoców i kwiatów. Wszystko to jest zawarte w tej kawie - możecie oczekiwać wyśmienitej kombinacji jabłek, papai i limonki dopełnionej s słodko-gorzkimi migdałami. Kwiatowy, słodkawy aromat wspaniale wieńczy całkowity efekt. Ponieważ mamy do czynienia z arabiką, możecie oczekiwać lekkiej, spójnej i jasnej pianki.

Pochodzenie kawy

Kiedy na początku tekstu napisaliśmy, że jest to kawa „z rodowodem”, absolutnie byliśmy o tym przekonani. Tak zwane mikroloty to odmiany uprawiane w jednym konkretnym miejscu, nie mieszane ze zbiorami z różnych terminów i plantacji. W przypadku mikrolotów zawsze dokładnie wiecie, gdzie dokładnie wyrosły, dlatego możecie delektować się wyjątkowym smakiem wywodzącym się konkretnego kawałka gruntu. Przetwarzane są oddzielnie od innych odmian kaw rosnących na danej plantacji, aby nie osłabiały ich wyjątkowych właściwości. Właśnie dlatego mikroloty są bardzo poszukiwane, jednak dostępne tylko w ograniczonych ilościach.

Plantacja El Bolsón, którą opiekują się Eliécer i Elvia Rojas wraz z pięcioma córkami i czterema synami znajduje się z zachodniej części Kolumbii. Region Huila jest górzysty, obejmuje swym terenem m.in. trzecią najwyższą górę w kraju – wulkan Nevado de Huila. W okolicy znajduje się największa rzeka Kolumbii, Magdalena, na której postawiono zaporę Betania. Plantacje krzewów kawowca założono na wysokości 1 450 do 1 650 metrów nad poziomem morza i zajmują powierzchnię 26 hektarów. Jednak plantatorzy uprawiają odmianę Geisha tylko na 2 procentach powierzchni - łącznie 9000 roślin.

Zatrzymajmy się na chwilkę przy Geishy. Chodzi o oryginalną odmianę kawowca pochodzącą z etiopskiego regionu Gesha. Roślina osiąga wysokość do 5 metrów i zapewnia wyjątkowej jakości zbiory na wysokościach powyżej 1400 metrów. Nie przepada za bezpośrednim słońcem, które uszkadza jej listki. Geisha słynie z wyjątkowego profilu smakowego, a co się z tym wiąże, wysokiej ekskluzywności i ceny sprzedaży.

Mikrolot Kolumbia Huila Rojas Estate Geisha zebrano w okresie od października do listopada. W tym regionie drugi raz w roku owoce krzewów kawowca zbiera się w kwietniu i maju. Ponieważ chodzi o unikalną kawę, członkowie rodziny Rojas zebrali czerwone owoce wyłącznie ręcznie, aby już na tym etapie odrzucić niedojrzałe lub uszkodzone jagody. Następnie wsypali je do młynów, w których za pomącą strumienia wody i tarek pozbawiono je skórki i części miąższu. Uwolnione w ten sposób ziarenka dotarły do beczek z wodą, gdzie fermentowały przez kilka godzin. Dzięki temu w naturalny sposób pozbawiono je pozostałości miąższu. Tak zwaną przemytą kawę plantatorzy wysuszyli w bezpośrednim słońcu.

Farma El Bolsón jest członkiem grupy Cadefihuila, jak również stowarzyszenia Guacacallo Association. Wspólnym celem wszystkich członków jest dopracowanie procesów uprawy i produkcji tak, aby uzyskana kawa była jak najbardziej wartościowa.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »