

KOLUMBIA MARAGOGYPE GIGANTE FINCA EL BOTÓN - kawa ziarnista
Góry, zieleń, rzeki, tradycje. Niezwykle duże ziarna kawy z kolumbijskiej północy wchłonęły to, co najlepsze ma do zaoferowania region Antioquia. Dlatego przygotowują kawę o słodkiej, czekoladowej konsystencji, ze śladami brzoskwini i subtelną kwasowością. Im większa kawa, tym mniejsze zbiory. Jednak odmiana Maragogype jest zdecydowanie warta spróbowania. Szczególnie ten pochodzący z gospodarstwa El Botón prowadzonego przez rodzinę Herrán.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kolumbia Maragogype gigante Finca El Botón to jedna z bardziej słodkich kaw, jej kwasowość jest jedynie subtelna, szczególnie w nutach suszonych owoców i soczystych brzoskwiń. Pięknie komponuje się z nimi smak czekolady, który sprawia, że kawa jest harmonijna i kompleksowa.
Pochodzenie kawy
Kawa, o której teraz czytasz, pochodzi z północno-zachodniej części Kolumbii, kraju Ameryki Południowej o drugiej największej bioróżnorodności na świecie. Nic więc dziwnego, że tamtejsze plantacje kawy produkują ziarna o wyjątkowym smaku i aromacie. Ale po kolei.
Region Antioquia jest jednym z największych regionów kawowych w kraju. Jest on określony przez pasma górskie Cordillera Occidental i Cordillera Central, które tworzą unikalny, wilgotny mikroklimat. Obfita wilgotność jest spowodowana kilkoma rzekami spływającymi z gór do doliny. Wszechobecna zieleń doskonale ukrywa plantacje kawy, z których jedna z najsłynniejszych prowadzona jest przez trzecie pokolenie rodziny Herrán. I to właśnie ona nas interesuje.
Hacienda El Botón uprawia około 200 hektarów ziemi i zajmuje się uprawą drzew kawowca Maragogype od momentu powstania firmy w 1931 roku. Jest to odmiana Arabiki, która prawdopodobnie powstała jako spontaniczna mutacja odmiany Typica w regionie Maragogipe w Brazylii. Tak zwana kawa "słonich fasoli " wyróżnia się naprawdę dużymi ziarnami i stosunkowo niską wydajnością. Jest to jednak rarytas w świecie miłośników kawy, a jeśli jest zbierany z tradycyjnej farmy, jest również poszukiwanym przysmakiem.
Gospodarstwo rodziny Herrán korzysta z doskonałych warunków glebowych i temperaturowych regionu Antioquia, a także z cienia dojrzałych drzew, w których rosną kawowce. Rodzina zbiera dojrzałe owoce kawowca wyłącznie ręcznie (od września do stycznia), aby uniknąć zrywania niedojrzałych lub półdojrzałych owoców. Przetwarzają kawę poprzez jej mycie, tj. użycie wody, w której kawa fermentuje przez kilka godzin. Dzięki temu uzyskuje się owocową, świeżą i słodką linię w aromacie i smaku. Ziarna kawy są następnie suszone w piecach w celu uzyskania jednorodnej wilgotności.
Warto również wiedzieć, że sposób, w jaki Herranos uprawiają kawę, pozwolił im uzyskać certyfikat Rainforest. Hacienda El Botón posiada również własną szkółkę kawy, co gwarantuje, że wszystkie jej zbiory są prawdziwą kawą z unikalnej odmiany Maragogype.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND ziarnista kawa
