

KENIA KAINAMAUI AA - Micro Lot
Ponad trzy czwarte kawy kenijskiej uprawiają drobni rolnicy. Dlatego zbiory każdej plantacji są niepowtarzalne. Zwolennicy wyjątkowych smaków i specjalnych zapachów mają w czym wybierać. W przypadku arabiki z gospodarstwa Kainamui dostaną kawę pełnowartościową, o bardzo przyjemnej kwasowości owoców cytrusowych i delikatnie czekoladowym wykończeniu. Mikrolot u podnóża góry Kenia jest jednym z najpopularniejszych kaw tego pięknego afrykańskiego kraju.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Arabica Kenia Kainamui AA urzeknie miłośników kawy nie tylko wysoką jakością ziarna, ale i doskonałym smakiem i delikatną pianką. W kubku łatwo rozpoznacie soczyste owoce - głównie cytrusy, ale także maliny i winogrona. W czasie degustacji odkryjecie i lekką nutę czekolady.
Pochodzenie kawy
Prawie w środku Kenii, w górach, na terytorium plemienia Kikuju uprawia się specialną odmianę kaw odpornych na suszę. Najbardziej popularna arabica z Keni jest zbierana w fazie pełnej dojrzałości i przetwarzana przez tak zwane przemywanie. Zanim ujawnimy tajemnice jej produkcji, zatrzymajmy się na chwilę w kraju gdzie się urodziła.
Kirinyaga jest jednym z regionów Kenii. Znajduje się w centralnej części kraju, ma powierzchnię 1205,4 km2. Około pół miliona ludzi żyje w pagórkowatym krajobrazie, a większość z nich utrzymuje się z rolnictwa. Zwykle uprawiają herbatę, kawę, ryż, kukurydzę, fasolę lub banany. Nazwa Kirinyaga w tłumaczeniu to "biały grzebień", ponieważ gdziekolwiek spojrzeć, widać zawsze ośnieżone szczyty Góry Kenia (Mount Kenia). Miejscowy klimat jest wyjątkowo wilgotny. Roczne temperatury wynoszą od 12 do 26 ° C, pora deszczowa nadchodzi dwukrotnie - od marca do maja i od października do grudnia.
Farma Kainamui znajduje się w pobliżu miasta Ngariama, na wysokości 1460 metrów. Przetwarza średnio 550 000 kilogramów kawy rocznie. Na jej wyjątkowo delikatny smak ma wpływ czerwona wulkaniczna gleba, w której rosną drzewa kawowe oraz bliskość drzew eukaliptusowych i makadamowych.
Kainamiu skupia 1800 rolników. Podobno każdy z nich zarządza około 200 krzewami kawy. Członkostwo w Kainamui zapewnia im nie tylko uczciwe ceny i terminowe wypłaty zysków, ale także programy rozwojowe i edukacyjne.
Kawa Kainamui AA przechodzi po zbiorach tak zwanym przemywaniem. Czerwone kawowe czereśnie są pozbawione łusek i miąższu w dużych pojemnikach wypełnionych wodą, zarówno poprzez wytłaczanie przez specjalne płyty, jak i późniejszą fermentację. Tak przetworzona kawa uzyskuje piękne nuty owocowe.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista
