Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KAKAO PANAMA (20/22)

Kod: 1376

Mieszkańcy Panamy sprzedawali kakao już podczas kolonizacji hiszpańskiej, komercyjnie zaczęli uprawiać drzewa kakaowe około 1920 r. Tradycyjne narody wykorzystywały ziarna w rytuałach, jako produkt kosmetyczny i do leczenia. Jak to jest dzisiaj? Kraj na granicy Ameryki Środkowej i Południowej zbiera około 900 ton ziarna kakaowego rocznie. Kakao panamskie rośnie w cieniu lasów deszczowych, a czekolada z niego wytwarzana zyskuje doskonałą reputację.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
119,4 zł /1000 g 11,9 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Panama
Smak
Smak:
Średnio gorzka czekolada

Skład

100% Kakao

Smak

Proszek kakaowy Panama (20/22) ma cynamonowo-brązowy kolor, przyjemnie silny aromat i smak czysty, kakaow, szlachetnie gorzki. Jest bardzo przydatne do przygotowywania napojów z różnymi rodzajami mleka. Dzięki doskonałej jakości nadaje się również do pieczenia tortów, ciast, ciasteczek i tym podobnych.

Pochodzenie

Wilgoć, zimno w górach, ciepło w oceanach. Wulkaniczne pasmo górskie Cordillera de Talamanca, plaże na Atlantyku i Pacyfiku, Tuira, Bayano, Chucunaque, park narodowy Coiba, Darién, La Amistad…Amistad… Panama jest krajem barwnym i pachnącym i zdecydowanie wartym odwiedzenia. Dla tych, którzy nie będą mieć tyle szczęścia, do egzotycznego kraju mogą się przenieść z filiżanką  pysznego kakao. Kakao z ziaren kakowca właściwego (Theobroma cacao), które dorastało na plantacjach panamskich.

Panama w światowym rankinkigu jest na 30 miejscu prodprodukcji kakao. Większość drzew kakaowych jest uprawiana w rejonie Boscas del Toro na północy kraju. Dla lokalnych rolników kakao jest głównym źródłem dochodów. Łączą się w spółdzielnie, które gwarantują warunki jakości i uczciwe ceny zakupu.

Krzewy kakaowe są uprawiane w cieniu okoliczych drzew, a owoce zazwyczaj zbierane są dwa razy w roku. Około 30 centymetrów długości, żółte do czerwono-fioletowych strąków zawierają dziesiątki nasion - ziarna kakaowego. Należy je usunąć z białego miąższu, wlać do zbiorników fermentacyjnych i pozostawić do fermentacji na kilka dni.

Podczas fermentacji resztki miąższu rozpuszczą się, a ziarna są wolne od goryczy i garbników. Wreszcie pracownicy suszą ziarna w specjalnych suszarkach, ale częściej w bezpośrednim świetle słonecznym. W obu przypadkach muszą często grabić je, aby zapobiec pleśni.

Tak przygotowane ziarna kakaowe trafiają do zakładów przetwórczych. Tam są czyszczone maszynowo, obrane i zgniatane. Następuje prażenie i mielenie. Z powstałej masy kakaowej  oddziela się masło kakaowe i proszek, który nstępnie zostaje zmielony i mieszany. Podróż od drzewa kakaowego do kakao nie jest wcale krótka. Na jej końcu, ale jest czysto naturalny produkt o wysokiej zawartości cennych składników odżywczych.

Proszek kakaowy Panama jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. 

Spożycie tego produktu może być niebezpieczne dla osób cierpiących na alergię na kakao. Produkt może zawierać śladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 C.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania pysznego kakao. Można przygotować przy użyciu klasycznego mleka, mleka sojowego lub ryżowego. Świetnie nadaje się również do wypieku deserów.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna: 1428kJ / 343 kcal
Tłuszcze: 11 g
z tego nasycone: 0,5 g
Sacharydy: 23 g
z tego cukry: 0.5 g
Białka: 22,5 g
Sól: 0.05 g
Błonnik: 31 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao

Najbardziej jakościowe ziarna kakaowca, profesjonalne wykonanie i unikalny profil smakowy. Kakao Plein Arome polubisz od pierwszej łyżeczki. Jest idealne do przyrządzania napojów, deserów i wyrobów piekarskich. Czysty proszek kakaowy jasnobrązowego koloru i z uroczym zapachem napewno będziesz chciał mieć pod ręką przy twoich sztuczkach kulinarnych. I z pewnością możesz zrobić zakład, że nie tylko twoje świąteczne ciasteczka, ale i niedzielne ciasto będzie perfekcyjne. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
203,0 zł /1000 g 20,3 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024

PERU (10/12) - kakao
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU (10/12) - kakao

Chociaż Peru nie jest jednym z największych na świecie producentów kakao, bez wątpienia nie stoi z boku. Produkcja 71.000 ton, które dodaje do światowego rynku świadczy, że warto zwrócić na niego uwagę. Jako jeden z nielicznych krajów produkuje kakao bardzo delikatne i aromatyczne. Kakaowce rosną niemal wszędzie u wybrzeży i obszarów lasów deszczowych w Amazonii.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
144,0 zł /1000 g 14,4 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)

Mieszkańcy Ekwadoru tak bardzo lubią swoje kakao, że uważają je za symbol swojego kraju. A mają ku temu ważne powody. Ekwadorskie krzewy kawowca rosną w wyjątkowym ekosystemie dorzecza Amazonki, co przekłada się na unikalny smak ich owoców, a ponadto zapewniają małym społecznościom godne życie. Czym Was oczarują? Delikatnym zapachem i zaskakująco intensywnym smakiem. Proszek kakaowy z Ekwadoru wyniesie każdy napój lub potrawę na boskie manu. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
152,8 zł /1000 g 15,3 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »