

JEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot
Kawa z Bliskiego Wschodu na pewno nie zaginie wśród słynnych kolegów. Jemeńska produkcja ma bardzo zrównoważony smak, ze śladami czekolady, kakao, papai i ananasa. Kawy są uprawiane przez jemeńskich rolników przez ponad 600 lat,a metody przetwarzania kawy nie przeszły wielkich zmian w tym czasie. Dzięki temu możemy cieszyć się dzikim, wyrazistym smakiem kawy, dostępnym tylko w ograniczonych ilościach.
Skład
Arabica 100%PIANKA I SMAK
Yemen Asrar Haraz BIO przyniesie Ci zrównoważony i pełny smak, który odzwierciedla czekoladę, kakao i owoce tropikalne. Doświadczony smakosz kawy rozpozna papaję i ananas,a także rozróżni ziarna.Jest to kawa średnio kwaśna o słodkim i owocowym aromacie.
Ponieważ jest to w 100% arabica,pianka jest delikatna i zwarta.
POCHODZENIE KAWY
Yemen Asrar Haraz to mikro-góra z Jemenu, Jabal Haraz,klimat i warunki glebowe sprawiają, że kawa z tego regionu smakuje wyjątkowo. Obszar Zachodniego Jemenu jest i był strategicznie ważny dla mieszkańców. Góry pokryte obronnymi wioskami były w stanie zapewnić wieśniakom co najmniej trochę bezpieczeństwa i miejsca na uprawę prosy, soczewicy i kawy. Imponująca architektura niektórych fortec zapiera dech w piersiach turystów z całego świata.
Jemen to nie tylko kraj o pięknej, naturalnej scenerii. To także region niepokojów, buntu, rewolucji i wojny plemiennej. Niezmiernie biedny kraj dotknięty głodem zmaga się z przedłużającym się kryzysem politycznym.
Ale wróćmy do kawy. Po raz pierwszy była odkryta i uprawiana na terytorium obecnej Etiopii,ale aż piękny miejski port Mocha (Moka) nadał pachnącym owocom nazwę. Do tej pory toczą się waśnie o to, skąd pochodzi kawa. Niektóre źródła twierdzą, że kawa została odkryta w Etiopii, ale dojrzewała w Jemenie.Był to właśnie ten przystaw,z którego kawa wypłynęła w świat. Jemen swoją wyjątkową i wspaniałą kawę chronił,a holenderskim handlowcą zajęło dużo czasu nim wysadzili nowe krzewy kawowe poza Jemenem,czyli na Javie. Połączenie Mocha i Javy stworzyło później jedną z najstarszych i najbardziej znanych mieszanek kawowych - Mocha Java.
Jak już wspomniano, kawa w Jemenie jest uprawiana przez drobnych rolników. Niedostępne obszary i sytuacje społeczne uniemożliwiają im stosowanie nawozów sztucznych.Ale nie tylko to wpływa na jakość BIO tej kawy,także miłość i szacunek dla czystej natury.Dojrzałe ziarna kawy są zbierane i przetwarzane wyłącznie ręcznie. Rolnicy nawet mówią: "Musisz martwić się o kawę, tak jak troszczysz się o dziecko". Dojrzałe owoce suszy się na słońcu,rozkładając je na wielkich tarasach.Tak zwane suche przetwarzanie kawy znajduje odzwierciedlenie w wyjątkowym smaku każdego kubka.
Jemen eksportuje tylko 12 ton kawy rocznie.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

15. 6.
25. 3.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

NEPAL MOUNT EVEREST SUPREME BIO – KAWA ZIARNISTA
