Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

INDONESIE WAHANA ESTATE - Micro Lot

Kod: 1404
Ocena: doskonały, 2 recenzje

 

Wybierzcie się z nami na północ Sumatry, wyspy przez którą przechodzi równik, pokrytej lasami deszczowymi i zamieszkałej przez dziką zwierzynę. Po przepłynięciu kilku jezior, mijamy dymiące wulkany, przebijamy się przez dżunglę i na koniec docieramy do plantacji Wahana Estate. Od roku 2016 kawę uprawiają tu mieszkańcy okolicznej wioski Sidikalang. Ich kawa wyróżnia się smakiem ziołowo-słodkawo-czekoladowym. Drugiej takiej nie znajdziecie.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Java / Indonezja
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Lake Mungkur
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1100 - 1300m
Smak
Smak:
Czekolada, Przyprawy, Słodki
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Indonesie Wahana Estate wyróżnia się pełną bazą i naprawdę wyjątkowym smakiem. Znajdziecie w niej słodki cedr, zioła, czekoladę i ugruntowaną, bardzo atrakcyjną ziemistość. Ziarenka kawy są produkowane tak zwaną metodą mokrą, dlatego w ich smaku można też rozpoznać przyjemną owocową słodkość.

Pochodzenie kawy

Sumatra leży w zachodniej części archipelagu Wielkich Wysp Sundajskich. Chodzi o szóstą największą wyspę na świecie. Jej zachodnia część jest pokryta górami i pagórkami, na wschodzie spotkamy rejony nizinne i wiele obszarów pokrytych bagnami. W przewodnikach turystycznych Sumatra opisywana jest jako kraina niezwykle piękna, dzika, pełna kolorów i różnorodnych zapachów. Życie wszystkich jej mieszkańców utrudniają częste trzęsienia ziemi, erupcje i tsunami, a jednak odnoszą się oni do jej przyrody z niezwykłym szacunkiem i miłością.

Lokalni plantatorzy uprawiają krzewy kawowca także w południowo-zachodniej części wyspy, jednak ich większość rośnie na północy. Zazwyczaj są to odmiany Typica, Caturra, Bourbon. Wszystkie charakteryzują się ziemistością i ziołowym smakiem harmonizującym z łagodną kwasowością i delikatnością. Właśnie takie cechy ma kawa z Wahana Estate, która dodatkowo jest słodkawo gorzka, czekoladowa i specyficznie wyrazista. Ziarenka zbierane są z 250-hektarowej plantacji poprzeplatanej 100 hektarami pierwotnego lasu. Właściciele starają się w ten sposób dbać o lokalne gatunki roślin i zwierząt, jednocześnie umożliwiając dojrzewającej kawie absorbowanie tysięcy okolicznych zapachów.

Ponieważ zbiory z Wahana Estate są jednorodne (nie dodaje się do nich żadnych innych ziaren) oraz potwierdzono, że pochodzą z jednego miejsca, są one określane przez handlowców jako micro lot. Tak zwana kawa z rodowodem pozwala koneserom i miłośnikom nowych smaków uzyskać wyraźny obraz konkretnej plantacji oraz panujących na niej warunków. W tym przypadku gleba wulkaniczna ma znaczący wpływ na własności sensoryczne krzewów kawowca rosnących w cieniu drzew, nawożonych wyłącznie organicznie, których owoce są zbierane wyłącznie ręcznie i ze starannością przetwarzane.

Owoce krzewów kawowca są tutaj zbierane od września do maja. Przetwarzane są przez przemywanie, czyli sposobem mokrym. Dojrzałe owoce kawowca są wsypywane do maszyny z tarkami, gdzie pozbawiane są skórek. Następnie są przenoszone do zbiorników z wodą, gdzie poddawane są fermentacji przez kilka godzin a nawet dni. W ten sposób rozpuszczane są resztki miąższu otaczającego nasiona i pozostają same ziarenka kawy. Później wystarczy zielone ziarenka kawy rozsypać na betonowych płytach, lub wysuszyć w suszarce. Konieczne jest regularne ich przewracanie, aby wysychały równomiernie i nie pleśniały.

Podsumowując, sprzedaż kawy (i przetwarzanie produktów z pobliskich plantacji) częściowo dotuje lokalną społeczność plantatorów i ich pracowników. Wahana Estate ma własny program społeczny, który zapewnia bezpłatną opiekę zdrowotną i wspiera plantatorów w ich działalności.

 



Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze cca 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

4. 2.

Ocena: doskonały
Smak tej kawki mnie bardzo zdziwil, bo czuje sie wyjatkowo mocny smak czekolady. Wspaniale i mocno smakuje , ale nie atakuje żołądka.

13. 8.

Ocena: doskonały
Absolutnie znakomita kawa o smaku czekoladowym i niskiej kwasowości. Jest tak pyszna, że zakochałam się w niej zaraz po pierwszej filiżance. Nigdy nie piłam lepszej kawy. Naprawdę doskonała !!!

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
170,4 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023

DOMINIKANA AA JUNCALITO kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

DOMINIKANA AA JUNCALITO kawa ziarnista

Jeśli Dominikana jest dla ciebie synonimem wymarzonych wakacji, dopisz do niej również luksusową kawę. Piękny kraj na Karaibach jest następnym celem w naszej wyprawie za plantacyjną kawą. Wyobraźmy sobie długą białą plażę, krystalicznie morze i pyszne espresso. Czego chcieć więcej.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

KOLUMBIA EXCELSO NARINO - Micro Lot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA EXCELSO NARINO - Micro Lot

Jaka będzie kawa pochodząca z surowych gór Kolumbii? Wypróbujcie microlot Narino. Poczujecie ekskluzywną piankę, bogactwo czekolady, trzcinową słodycz a na zakończenie owocową świeżość. Wyjątkowy smak i aromat są dziełem surowych warunków połączonych z glebą wulkaniczną i troskliwym obchodzeniem się z kawowymi jagodami. Drobni plantatorzy potrafią zadbać o swoją kawę po mistrzowsku. Przekonajcie się o tym sami. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
176,4 zł /1000 g 17,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »