

INDONESIE WAHANA ESTATE - Micro Lot
Wybierzcie się z nami na północ Sumatry, wyspy przez którą przechodzi równik, pokrytej lasami deszczowymi i zamieszkałej przez dziką zwierzynę. Po przepłynięciu kilku jezior, mijamy dymiące wulkany, przebijamy się przez dżunglę i na koniec docieramy do plantacji Wahana Estate. Od roku 2016 kawę uprawiają tu mieszkańcy okolicznej wioski Sidikalang. Ich kawa wyróżnia się smakiem ziołowo-słodkawo-czekoladowym. Drugiej takiej nie znajdziecie.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa Indonesie Wahana Estate wyróżnia się pełną bazą i naprawdę wyjątkowym smakiem. Znajdziecie w niej słodki cedr, zioła, czekoladę i ugruntowaną, bardzo atrakcyjną ziemistość. Ziarenka kawy są produkowane tak zwaną metodą mokrą, dlatego w ich smaku można też rozpoznać przyjemną owocową słodkość.
Pochodzenie kawy
Sumatra leży w zachodniej części archipelagu Wielkich Wysp Sundajskich. Chodzi o szóstą największą wyspę na świecie. Jej zachodnia część jest pokryta górami i pagórkami, na wschodzie spotkamy rejony nizinne i wiele obszarów pokrytych bagnami. W przewodnikach turystycznych Sumatra opisywana jest jako kraina niezwykle piękna, dzika, pełna kolorów i różnorodnych zapachów. Życie wszystkich jej mieszkańców utrudniają częste trzęsienia ziemi, erupcje i tsunami, a jednak odnoszą się oni do jej przyrody z niezwykłym szacunkiem i miłością.
Lokalni plantatorzy uprawiają krzewy kawowca także w południowo-zachodniej części wyspy, jednak ich większość rośnie na północy. Zazwyczaj są to odmiany Typica, Caturra, Bourbon. Wszystkie charakteryzują się ziemistością i ziołowym smakiem harmonizującym z łagodną kwasowością i delikatnością. Właśnie takie cechy ma kawa z Wahana Estate, która dodatkowo jest słodkawo gorzka, czekoladowa i specyficznie wyrazista. Ziarenka zbierane są z 250-hektarowej plantacji poprzeplatanej 100 hektarami pierwotnego lasu. Właściciele starają się w ten sposób dbać o lokalne gatunki roślin i zwierząt, jednocześnie umożliwiając dojrzewającej kawie absorbowanie tysięcy okolicznych zapachów.
Ponieważ zbiory z Wahana Estate są jednorodne (nie dodaje się do nich żadnych innych ziaren) oraz potwierdzono, że pochodzą z jednego miejsca, są one określane przez handlowców jako micro lot. Tak zwana kawa z rodowodem pozwala koneserom i miłośnikom nowych smaków uzyskać wyraźny obraz konkretnej plantacji oraz panujących na niej warunków. W tym przypadku gleba wulkaniczna ma znaczący wpływ na własności sensoryczne krzewów kawowca rosnących w cieniu drzew, nawożonych wyłącznie organicznie, których owoce są zbierane wyłącznie ręcznie i ze starannością przetwarzane.
Owoce krzewów kawowca są tutaj zbierane od września do maja. Przetwarzane są przez przemywanie, czyli sposobem mokrym. Dojrzałe owoce kawowca są wsypywane do maszyny z tarkami, gdzie pozbawiane są skórek. Następnie są przenoszone do zbiorników z wodą, gdzie poddawane są fermentacji przez kilka godzin a nawet dni. W ten sposób rozpuszczane są resztki miąższu otaczającego nasiona i pozostają same ziarenka kawy. Później wystarczy zielone ziarenka kawy rozsypać na betonowych płytach, lub wysuszyć w suszarce. Konieczne jest regularne ich przewracanie, aby wysychały równomiernie i nie pleśniały.
Podsumowując, sprzedaż kawy (i przetwarzanie produktów z pobliskich plantacji) częściowo dotuje lokalną społeczność plantatorów i ich pracowników. Wahana Estate ma własny program społeczny, który zapewnia bezpłatną opiekę zdrowotną i wspiera plantatorów w ich działalności.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze cca 95°C.

























Potrzebujesz porady?

4. 2.
13. 8.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

DOMINIKANA AA JUNCALITO kawa ziarnista
