Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

INDONESIE WAHANA ESTATE - Micro Lot

Kod: 1404

 

Wybierzcie się z nami na północ Sumatry, wyspy przez którą przechodzi równik, pokrytej lasami deszczowymi i zamieszkałej przez dziką zwierzynę. Po przepłynięciu kilku jezior, mijamy dymiące wulkany, przebijamy się przez dżunglę i na koniec docieramy do plantacji Wahana Estate. Od roku 2016 kawę uprawiają tu mieszkańcy okolicznej wioski Sidikalang. Ich kawa wyróżnia się smakiem ziołowo-słodkawo-czekoladowym. Drugiej takiej nie znajdziecie.

Aktualnie niedostępny
DPD 11,0 zł
Inpost - kurier 11,0 zł
Paczkomat 10,0 zł
Duże opakowanie:
108,7 zł brutto
58,5 zł brutto
34,0 zł brutto
Małe opakowanie:
18,0 zł brutto
11,5 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Java / Indonezja
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Lake Mungkur
Wysokość nad poziomem morza
Wysokość nad poziomem morza:
1100 - 1300m
Smak
Smak:
pikantny, słodkawy gorzki
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Indonesie Wahana Estate wyróżnia się pełną bazą i naprawdę wyjątkowym smakiem. Znajdziecie w niej słodki cedr, zioła, czekoladę i ugruntowaną, bardzo atrakcyjną ziemistość. Ziarenka kawy są produkowane tak zwaną metodą mokrą, dlatego w ich smaku można też rozpoznać przyjemną owocową słodkość.

Pochodzenie kawy

Sumatra leży w zachodniej części archipelagu Wielkich Wysp Sundajskich. Chodzi o szóstą największą wyspę na świecie. Jej zachodnia część jest pokryta górami i pagórkami, na wschodzie spotkamy rejony nizinne i wiele obszarów pokrytych bagnami. W przewodnikach turystycznych Sumatra opisywana jest jako kraina niezwykle piękna, dzika, pełna kolorów i różnorodnych zapachów. Życie wszystkich jej mieszkańców utrudniają częste trzęsienia ziemi, erupcje i tsunami, a jednak odnoszą się oni do jej przyrody z niezwykłym szacunkiem i miłością.

Lokalni plantatorzy uprawiają krzewy kawowca także w południowo-zachodniej części wyspy, jednak ich większość rośnie na północy. Zazwyczaj są to odmiany Typica, Caturra, Bourbon. Wszystkie charakteryzują się ziemistością i ziołowym smakiem harmonizującym z łagodną kwasowością i delikatnością. Właśnie takie cechy ma kawa z Wahana Estate, która dodatkowo jest słodkawo gorzka, czekoladowa i specyficznie wyrazista. Ziarenka zbierane są z 250-hektarowej plantacji poprzeplatanej 100 hektarami pierwotnego lasu. Właściciele starają się w ten sposób dbać o lokalne gatunki roślin i zwierząt, jednocześnie umożliwiając dojrzewającej kawie absorbowanie tysięcy okolicznych zapachów.

Ponieważ zbiory z Wahana Estate są jednorodne (nie dodaje się do nich żadnych innych ziaren) oraz potwierdzono, że pochodzą z jednego miejsca, są one określane przez handlowców jako micro lot. Tak zwana kawa z rodowodem pozwala koneserom i miłośnikom nowych smaków uzyskać wyraźny obraz konkretnej plantacji oraz panujących na niej warunków. W tym przypadku gleba wulkaniczna ma znaczący wpływ na własności sensoryczne krzewów kawowca rosnących w cieniu drzew, nawożonych wyłącznie organicznie, których owoce są zbierane wyłącznie ręcznie i ze starannością przetwarzane.

Owoce krzewów kawowca są tutaj zbierane od września do maja. Przetwarzane są przez przemywanie, czyli sposobem mokrym. Dojrzałe owoce kawowca są wsypywane do maszyny z tarkami, gdzie pozbawiane są skórek. Następnie są przenoszone do zbiorników z wodą, gdzie poddawane są fermentacji przez kilka godzin a nawet dni. W ten sposób rozpuszczane są resztki miąższu otaczającego nasiona i pozostają same ziarenka kawy. Później wystarczy zielone ziarenka kawy rozsypać na betonowych płytach, lub wysuszyć w suszarce. Konieczne jest regularne ich przewracanie, aby wysychały równomiernie i nie pleśniały.

Podsumowując, sprzedaż kawy (i przetwarzanie produktów z pobliskich plantacji) częściowo dotuje lokalną społeczność plantatorów i ich pracowników. Wahana Estate ma własny program społeczny, który zapewnia bezpłatną opiekę zdrowotną i wspiera plantatorów w ich działalności.

 



Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze cca 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 24. 5. 2019
Duże opakowanie:
117,5 zł brutto
62,8 zł brutto
36,5 zł brutto
Małe opakowanie:
19,2 zł brutto
12,2 zł brutto
Zemleć:

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN kawa ziarnista BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN kawa ziarnista BIO

 Kiedy trzymasz w ręce filiżankę aromatycznej kawy, pomyśl o tych wszystkich, którzy pracują na tym, byś mógł spróbować tego smakołyku. Pomyśl o rolnikach i ich rodzinach, zbieraczach kawy, robotnikach, kierowcach, handlowcach z dalekiej Ameryki Południowej wędrowały przez kilka tygodni do nas ziarna kawy. Dorastała na zboczach Andów, w regionie Pedregal słynącego z żyznej gleby. Jej intensywność jest pełna o zrównoważonym smaku i delikatnym aromacie.  Więcej na szczegółach produktu
Aktualnie niedostępny
Duże opakowanie:
126,2 zł brutto
67,2 zł brutto
38,8 zł brutto
Małe opakowanie:
20,3 zł brutto
12,8 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

EKWADOR ALTURA BIO – kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

EKWADOR ALTURA BIO – kawa ziarnista

W Ekwadorze można podziwiać kolonialną architekturę, dziką dżunglę lub długie plaże. Kawa tego równikowego kraju jest równie interesująca. Możecie znaleźć w niej świeżość owocu i słodycz karmelu, możecie zrobić z niej doskonałe espresso i fantastyczny zimny napar tzw. cold brew coffe. Przetwarzanie na mokro ziaren kawy jest obietnicą lekkiego ciała z przyjemna kwaskowatością. Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 24. 5. 2019
Duże opakowanie:
111,3 zł brutto
59,7 zł brutto
34,7 zł brutto
Małe opakowanie:
18,3 zł brutto
11,7 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »