Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

INDONESIE SULAWESI SULOTCO ESTATE BIO - kawa ziarnista

Kod: 1414

Indonezja jest trzecim największym producentem kawy na świecie. Na niekończące się plantacje krzewów kawowca natkniecie się w trakcie włóczęgi po wyspach Jawa, Sumatra i Sulawesi. Właśnie na jego górzystym południu rozciąga się okręg Toraja. Sadzenie krzewów kawowca, uprawa i zbiory wymagają od lokalnych plantatorów dużego poświęcenia. Dlatego w tym miejscu rodzi się pełna arabika, o smaku czekoladowo-owocowym, w jakości BIO. Popularna wszędzie, ale najbardziej w Japonii.

Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 8. 6. 2020
DPD Dostarczymy do 8. 6. 2020 11,0 zł
Paczkomat Dostarczymy do 8. 6. 2020 10,0 zł
GLS Dostarczymy do 8. 6. 2020 11,0 zł
Duże opakowanie:
128,6 zł brutto
68,5 zł brutto
39,2 zł brutto
Małe opakowanie:
19,5 zł brutto
12,3 zł brutto
Zemleć:
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Java / Indonezja
Różnorodność
Różnorodność:
Catimor
Region
Region:
Toraja
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1100 - 1800 m
Smak
Smak:
Czekolada, owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Indonesie Sulawesi Sulotco Estate BIO wyróżnia się pełną bazą z delikatnym smakiem słodkich winogron wzbogaconym nutką czekoladowo-ziołową. Ma przede wszystkim kwiatowy aromat z przyjemnie odczuwalnym posmakiem karmelu.

Pochodzenie kawy

Krzewy kawowca przywieźli do Indonezji holenderscy kolonizatorzy w XVII wieku. Początkowo plantacje były zakładane na wyspie Jakarta, a później także ja Jawie i Sulawesi. Na przełomie XIX wieku krzewy dosięgła epidemia rdzy kawowej, podobnie jak na Sri Lance i w Malezji. Choroba grzybicza przetrzebiła większość plantacji i praktycznie unicestwiła cały indonezyjski przemysł kolonialny. Holendrzy nie poddali się i sprowadzili na wyspy krzewy kawowca odmiany Liberia, które jednak nie potrafiły zaaklimatyzować się w lokalnych warunkach. W związku z tym postanowili wymienić krzewy arabiki na bardziej odporną robustę. Ta do dziś stanowi 90 procent produkcji kawy w Indonezji. Obecnie upraw doglądają w większości drobni plantatorzy. Po wielkim kawowym kryzysie wielu właścicieli plantacji kolonialnych wyemigrowało. Niemniej jednak państwo z południowo-wschodniej Azji i Oceanii słynie z najwyższej jakości arabiki. Okazało się również, ze klimat wysokogórski, jej gleba wulkaniczna i umiarkowane temperatury doskonale odpowiadają arabice gurmańskiej. Południe wyspy Sulawesi zapewnia tej kawie dokładnie to, co potrzebuje. Wysokość 1500 metrów nad poziomem morza, temperatury 16-20 °C i minerały gleby wulkanicznej. Ze względu na ukształtowanie terenu i jego trudną dostępność zminimalizowane jest ryzyko kontaktu z innymi odmianami krzewów, co praktycznie eliminuje możliwość zarażania się od nich jakimikolwiek chorobami. Krzewy kawowca w górskim okręgu Toraja są uprawiane bez użycia nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Ich dojrzałe owoce plantatorzy zbierają i sortują ręcznie, co zapewnia najwyższą jakość ziarenek. Obszar górski nie pozwala na masowy zbiór (ani wielkoobszarowe wysadzanie krzewów), dlatego plony kształtują się w okolicach 300 kilogramów na hektar. Na Sulawesi owoce kawowca są obrabiane metodą przemywania, czyli z wykorzystaniem wody. Zielone ziarenka kawy po wstępnym usunięciu miąższu poddawane są fermentacji przez 24-48 godzin w wannach fermentacyjnych. Na uwagę zasługuje nie tylko kawa, ale także ludzie mieszkający w okręgu Toraja. Są znani ze swoich bardzo rozbudowanych ceremonii pogrzebowych, trwających kilka dni, w których często uczestniczą setki mieszkańców i turystów.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze ok. 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


INDONESIE WAHANA ESTATE - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDONESIE WAHANA ESTATE - Micro Lot

  Wybierzcie się z nami na północ Sumatry, wyspy przez którą przechodzi równik, pokrytej lasami deszczowymi i zamieszkałej przez dziką zwierzynę. Po przepłynięciu kilku jezior, mijamy dymiące wulkany, przebijamy się przez dżunglę i na koniec docieramy do plantacji Wahana Estate. Od roku 2016 kawę uprawiają tu mieszkańcy okolicznej wioski Sidikalang. Ich kawa wyróżnia się smakiem ziołowo-słodkawo-czekoladowym. Drugiej takiej nie znajdziecie. Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 8. 6. 2020
Duże opakowanie:
122,4 zł brutto
65,3 zł brutto
37,5 zł brutto
Małe opakowanie:
18,9 zł brutto
12,0 zł brutto
Zemleć:

EL SALVADOR BIO SHG EP Finca Las Nube – Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

EL SALVADOR BIO SHG EP Finca Las Nube – Micro Lot

Co to jest Las Nubes? Ogromna plantacja położona wysoko w górach. W roku 2005 została zniszczona przez erupcję wulkanu Ilamatepec, jednak po kilku latach udało się ją wskrzesić. Było to dobre posunięcie, ponieważ w innym przypadku nie wiedzielibyśmy, jak fantastycznie smakuje kawa z zachodniej części Salwadoru. Na szczęście nie pozbawiono nas tej możliwości. Ten, kto jej skosztuje, potwierdzi, że jest słodka, miodowo czekoladowa jak również lekko owocowa. Krótko mówiąc,… Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 8. 6. 2020
Duże opakowanie:
105,6 zł brutto
56,9 zł brutto
32,8 zł brutto
Małe opakowanie:
16,7 zł brutto
10,8 zł brutto
Zemleć:

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista

Prowincję słynącą z produkcji cytrusów i kawy odnajdziecie w centralnej części Peru. Pierwsi Europejczycy przybyli do Chanchamayo w połowie XVII wieku i założyli tam osadę. Obecnie kawę z wysokich Andów do Europy dostarcza się w dużych ilościach. Popularność zyskuje głównie ze względu na swój czekoladowy smak, zwieńczony kroplą soku cytrusowego, niską kwasowość i jakość BIO. Skosztujcie jednej z najlepszych peruwiańskich kaw!   Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 8. 6. 2020
Duże opakowanie:
104,2 zł brutto
56,2 zł brutto
32,5 zł brutto
Małe opakowanie:
16,5 zł brutto
10,6 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »