Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

INDONESIE SULAWESI SULOTCO ESTATE BIO - kawa ziarnista

Kod: 1414
Ocena: doskonały, 2 recenzje

Indonezja jest trzecim największym producentem kawy na świecie. Na niekończące się plantacje krzewów kawowca natkniecie się w trakcie włóczęgi po wyspach Jawa, Sumatra i Sulawesi. Właśnie na jego górzystym południu rozciąga się okręg Toraja. Sadzenie krzewów kawowca, uprawa i zbiory wymagają od lokalnych plantatorów dużego poświęcenia. Dlatego w tym miejscu rodzi się pełna arabika, o smaku czekoladowo-owocowym, w jakości BIO. Popularna wszędzie, ale najbardziej w Japonii.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
190,6 zł /1000 g 19,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Java / Indonezja
Różnorodność
Różnorodność:
Catimor
Region
Region:
Toraja
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1100 - 1800 m
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Indonesie Sulawesi Sulotco Estate BIO wyróżnia się pełną bazą z delikatnym smakiem słodkich winogron wzbogaconym nutką czekoladowo-ziołową. Ma przede wszystkim kwiatowy aromat z przyjemnie odczuwalnym posmakiem karmelu.

Pochodzenie kawy

Krzewy kawowca przywieźli do Indonezji holenderscy kolonizatorzy w XVII wieku. Początkowo plantacje były zakładane na wyspie Jakarta, a później także ja Jawie i Sulawesi. Na przełomie XIX wieku krzewy dosięgła epidemia rdzy kawowej, podobnie jak na Sri Lance i w Malezji. Choroba grzybicza przetrzebiła większość plantacji i praktycznie unicestwiła cały indonezyjski przemysł kolonialny. Holendrzy nie poddali się i sprowadzili na wyspy krzewy kawowca odmiany Liberia, które jednak nie potrafiły zaaklimatyzować się w lokalnych warunkach. W związku z tym postanowili wymienić krzewy arabiki na bardziej odporną robustę. Ta do dziś stanowi 90 procent produkcji kawy w Indonezji. Obecnie upraw doglądają w większości drobni plantatorzy. Po wielkim kawowym kryzysie wielu właścicieli plantacji kolonialnych wyemigrowało. Niemniej jednak państwo z południowo-wschodniej Azji i Oceanii słynie z najwyższej jakości arabiki. Okazało się również, ze klimat wysokogórski, jej gleba wulkaniczna i umiarkowane temperatury doskonale odpowiadają arabice gurmańskiej. Południe wyspy Sulawesi zapewnia tej kawie dokładnie to, co potrzebuje. Wysokość 1500 metrów nad poziomem morza, temperatury 16-20 °C i minerały gleby wulkanicznej. Ze względu na ukształtowanie terenu i jego trudną dostępność zminimalizowane jest ryzyko kontaktu z innymi odmianami krzewów, co praktycznie eliminuje możliwość zarażania się od nich jakimikolwiek chorobami. Krzewy kawowca w górskim okręgu Toraja są uprawiane bez użycia nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Ich dojrzałe owoce plantatorzy zbierają i sortują ręcznie, co zapewnia najwyższą jakość ziarenek. Obszar górski nie pozwala na masowy zbiór (ani wielkoobszarowe wysadzanie krzewów), dlatego plony kształtują się w okolicach 300 kilogramów na hektar. Na Sulawesi owoce kawowca są obrabiane metodą przemywania, czyli z wykorzystaniem wody. Zielone ziarenka kawy po wstępnym usunięciu miąższu poddawane są fermentacji przez 24-48 godzin w wannach fermentacyjnych. Na uwagę zasługuje nie tylko kawa, ale także ludzie mieszkający w okręgu Toraja. Są znani ze swoich bardzo rozbudowanych ceremonii pogrzebowych, trwających kilka dni, w których często uczestniczą setki mieszkańców i turystów.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze ok. 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

30. 9.

Ocena: doskonały
Kolejna kawa którą spróbowałam i nie żałuję! jak zawsze wysokiej jakości!

12. 8.

Ocena: doskonały
Byłem bardzo podekscytowany kawą Sulawesi Sulotco Estate Bio. Jest doskonała, ma bardzo kremową strukturę i cudownie pachnie. Dla mnie jedna z moich ulubionych z obszaru Indonezji i Jawy :-)

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista

Prowincję słynącą z produkcji cytrusów i kawy odnajdziecie w centralnej części Peru. Pierwsi Europejczycy przybyli do Chanchamayo w połowie XVII wieku i założyli tam osadę. Obecnie kawę z wysokich Andów do Europy dostarcza się w dużych ilościach. Popularność zyskuje głównie ze względu na swój czekoladowy smak, zwieńczony kroplą soku cytrusowego, niską kwasowość i jakość BIO. Skosztujcie jednej z najlepszych peruwiańskich kaw!   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

BRAZYLIA POCOS DE CALDAS BIO - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA POCOS DE CALDAS BIO - kawa ziarnista

Być może nie ma kraju, w którym kawa miałaby tak uprzywilejowaną pozycję. Brazylia uważa ją za tradycyjny napój; kawa serwowana jest na spotkaniu biznesowym, w restauracji lub na plaży. Mocna, gorąca i słodka. Jeśli jednak przygotujecie ją z ziaren regionu Minas Gerais, dowiecie się, jak dosłownie kawa może być „kolorowa”. Będziecie cieszyć się tonami miodu, czekolady, winogron i kwiatów. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
202,3 zł /1000 g 20,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023

Kongo Ngula BIO - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kongo Ngula BIO - kawa ziarnista

Dla miłośników wysokogórskiej kawy, dla fanów ekologicznych upraw, dla koneserów napojów o atrakcyjnych smakach i niezwykłych aromatach - dla Was i Waszych przyjaciół wypalamy najwyższej jakości ziarna z regionu Kivu w Kongo. Dostarczy Wam doznań słodkich jak miód i gorzkich jak grejpfrut. Skosztujcie kawy z krainy minerałów, baobabów i goryli górskich. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
164,0 zł /1000 g 16,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »