Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

INDONZJA JAVA BLAWAN ESTATE - MICRO LOT

Kod: 1638

Dla kawy z „wyspy przypraw” typowymi są wielowarstwowość smaku i żywość.
Zazwyczaj wybijają się w niej nutki owoców i właśnie przypraw, które
rolnicy uprawiają w sąsiedztwie plantacji kawy. Podobnie jak w przypadku
mikrolotu Indonezja Java Blawan Estate z regionu Ijen, której charakter
kształtuje obecność zespołu kilku wulkanów. Specyficzne warunki glebowe,
położenie na większych wysokościach oraz mikroklimat płaskowyżu wpisują
się w smak i aromat każdego ziarenka kawy.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
209,8 zł /1000 g 21,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 4. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Java / Indonezja
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Ijen
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
900 - 1500m
Smak
Smak:
Czekolada, Cynamon, Winogrona
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Indonezja Java Blawan Estate charakteryzuje się doskonałą bazą z delikatną kwaskowatością, aromat jest czekoladowo-korzenny ze śladami tytoniu. W smaku rozpoznacie cynamon, czekoladę, winogrona i mandarynki, wszystko wyjątkowo zbalansowane, harmonijne z przyjemnym posmakiem. Jeśli chodzi o piankę, to po przygotowaniu espresso możemy spodziewać się delikatnej, zwartej, jasnej jej formy.

Pochodzenie kawy

Kiedy w 1696 roku niderlandzki gubernator pracujący w Indiach przesłał swojemu przyjacielowi mieszkającemu w Dżakarcie sadzonki krzewów kawowca, nie mógł się spodziewać, że rozwinie on branżę, która zapewni Indonezji miejsce w pierwszej piątce producentów kawy na świecie. Jednak żeby być precyzyjnym, chcieliśmy dodać, że pierwsza partia krzewów kawowca skończyła nie najlepiej - plantację zmyła powódź. Druga próba podjęta w 1699 roku zakończyła się już sukcesem i właśnie dzięki temu Indonezja po raz pierwszy była w stanie wyeksportować kawę do Europy. Stało się to w 1711 roku na Jawie.

Idealne warunki do uprawy krzewów kawowca panują na wschodnich krańcach Jawy, w okolicach formacji wulkanicznej Ijen. Wulkany są obecnie nieczynne, a najwyższy z nich ma wysokość 2 769 metrów nad poziomem morza. Oczywiście przyciągają uwagę turystów, którzy najczęściej kierują się w stronę błękitnych płomieni bijących ze szczelin krateru. Jest to niezwykłe widowisko, prawie pięciometrowy słup ognia motywuje wiele osób do odbycia dwugodzinnej wędrówki. Godne uwagi jest także jezioro w kraterze, uważane za najkwaśniejsze na świecie.

Interesującym jest również fakt, że w przeciwieństwie do innych krajów „kawowych”, na Jawie kawę uprawia się głównie na dużych plantacjach kontrolowanych przez rząd. Jednak państwowe plantacje stawiają sobie za cel produkowanie kawy o wysokiej jakości a część ziemi przeznaczają pod uprawę mikrolotów - kawy o udokumentowanym pochodzeniu. Dokładnie taka jest Indonezja Java Blawan Estate z Ijen.

Sezon zbiorów w Indonezji przypada na miesiące od maja do września, najczęstszym sposobem przetwarzania owoców kawy jest przemywanie i suszenie w bezpośrednim słońcu. Jagody pozbawia się skórki przepuszczając je przez specjalne tarki. Miąższ otaczający ziarenka kawy rozpuszcza się w zbiornikach z wodą w procesie fermentacji. Końcowe „pranie” pozbawia ziarenka wszystkich pozostałości, aby były przygotowane do suszenia. Przed zapakowaniem pracownicy selekcjonują kawę usuwając z niej wybrakowane ziarenka.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju
kawy.

Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g)
świeżo zmielonej kawy.
Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 4. 4. 2024

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista

Superstar AA przygotuje wam bardzo intensywną przygodę kofeinową. Ta 100% Arabica z Kenii to gwarancja wyraźnego aromatu, przyjemnej kwasowości i owocowej harmonii. Jedwabną miękkość pokochasz tuż po pierwszym łyku. Po drugim przekonasz się, że wybrałeś najlepszą. Trzecia degustacja kawy wzniesie cię wysoko nad ziemią.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
216,0 zł /1000 g 21,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 4. 4. 2024

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ kawa ziarnista

Naprawdę nie piłeś jeszcze kawy z Kostaryki? Musisz szybko to zmienić! Gleby wulkaniczne kraju Ameryki Środkowej dają kawie pełny, szlachetny smak. W przypadku kawy San Rafael z regionu Tarrazu wrażenie jest wzmocnione przez aksamitne słodkie nutki karmelu. Zaufaj ekspertom, na Costa Rica rośnie 400 milionów drzew kawowych! Nie będziesz zawiedziony. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
179,2 zł /1000 g 17,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 4. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »