Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO

Kod: 1329

Wstrząsnąć. Nie mieszać. Lub odwrotnie. Zaletą gorącej czekolady w proszku jest to, że przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile chcecie. Możecie przygotować kaszkę kakaową i zalać ją gorącym mlekiem, lub po prostu nasypać kilka łyżeczek kakao do szklanki. Kto to ma ochotę na coś ekstra słodkiego, doda bitą śmietaną. A kto ma ochotę na coś "mocniejszego" doda rum. Jak Wy będziecie się delektować? 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
116,0 zł /1000 g 11,6 zł /100 g
Dostarczymy do Wtorku, 23. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Republika Dominikany
Smak
Smak:
Mleczna czekolada
BIO
BIO:
Tak

Skład

Kakao w proszku BIO, Organiczny cukier trzcinowy

PIANKA I SMAK CZEKOLADY 

Gorąca czekolada w proszku z 42% kakao i szczyptą cukru trzcinowego smakuje bardzo pysznie, ciepło i miękko.

POCHODZENIE 

Wystarczą dwie rośliny i droga do gorącej czekolady stoi otworem. Oczywiście nie obejdzie się bez często ciężkiej pracy człowieka i maszyn. Jednak mieszanka wysokiej jakości kakao i cukru trzcinowego to ostatecznie prosta kompozycja surowców w najczystszej postaci. Co więcej, gdyż oba pochodzą z upraw ekologicznych.

Kakaowce (Theobroma cacao) to drzewa pochodzące z tropikalnych regionów obu Ameryk i Afryki. Potrzebują żyznej gleby, dużej ilości słońca i ochrony przed wiatrem. Ta wiecznie zielona roślina może dorastać do 10 metrów, ale na plantacjach utrzymuje się ją na wysokości krzewu. Ma długie liście, gałęzie pokryte włoskami i kwitnie na różowo-biało, zwykle w dwóch falach rocznie. Owocem kakaowca jest strąk o długości około 20 centymetrów wypełniony kolcami. W nim znajdują się nasiona - ziarna kakaowca. Mają one około 2 centymetrów długości i są zbierane ręcznie. Ziarna są niejadalne w stanie surowym. Dlatego pozostawia się je do fermentacji (maksymalnie przez tydzień), a następnie suszy. Wstępnie przygotowany produkt trafia do fabryki. Ziarna są prażone, kruszone, mielone i prasowane. Rezultatem jest masło kakaowe i proszek kakaowy.

Nie bez znaczenia jest fakt, że kakao odegrało znaczącą rolę w historii. Aztekowie używali tego ziarna jako waluty, a napój z niego wytwarzany był uważany za święty. Pili go wyłącznie mężczyźni i nazywali cacahuatl, czyli gorzką wodą. Dopiero w XVI wieku ziarna kakaowca dotarły do Europy, najpierw na hiszpański dwór królewski. Dopiero w XVII wieku ich użycie rozprzestrzeniło się na Francję i inne kraje.

Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum) to masywna trawa przypominająca trzcinę. Może osiągać do 6 metrów wysokości. Jej łodygi są podzielone kolankami i zawierają rdzeń o wysokiej zawartości cukru. Trzcina cukrowa jest zbierana ręcznie za pomocą maczet lub maszynowo. W obu przypadkach musi zostać przetworzona w ciągu 24 godzin. Łodygi są miażdżone i wyciskane, a sok wypływa. Jest on odparowywany do momentu pojawienia się jasnobrązowych kryształków, czyli cukru trzcinowego. Ze 100 ton trzciny cukrowej można wyprodukować 9-13 ton cukru. Trzcina cukrowa rośnie w regionach subtropikalnych i tropikalnych.

Kakao w proszku w tej gorącej czekoladzie pochodzi z Dominikany, a cukier trzcinowy z Paragwaju.

Nie jest zalecana dla osób nietolerujących laktozy.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Rozpuszczamy 30 g czekolady w około 150 ml gorącego mleka. Jeśli chcecie, żeby napój był gęstszy i miał bardziej wyrazisty smak wymieszajcie czekoladę w stosunku 33 g czekolady i 66 ml gorącego mleka. Możecie oczywiście poeksperymentować z ilościami składników tak, aby uzyskać jak najbardziej satysfakcjonujący efekt.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna: 1649 kJ / 392 kcal
Tłuszcze: 8,8
z tego nasycone: 5,5
Sacharydy: 63,7
z tego cukry: 58,2
Białka: 7,6
Sól: 0,02
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 23. 4. 2024

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

Sto procent Arabica, sto procent doświadczenie degustacyjne!  Elegancka Kolumbia Supremo Medelin przygotuje niezapomniane spotkanie  egzotycznych owoców i czekolady. Chociaż mocna i aromatyczna, jednak delikatna i harmonizująca. Ekskluzywne i regularne ziarna kawy są palone do ciemnego koloru, tworząc delikatne i atrakcyjne olejki zapachowe. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
154,7 zł /1000 g 15,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 23. 4. 2024

CZEKOLADKI BELGIJSKIE - kawa rozpuszczalna
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADKI BELGIJSKIE - kawa rozpuszczalna

Wielki sukces? Dzień z tych gorszych? Radość ze spaceru? Zmęczenie po pracy? We wszystkich tych sytuacjach, które przynosi życie, może przydać się kawa. Rozpuszczalna, którą można przygotować z prędkością błyskawicy w setkach aromatyzowanych wersji. Czekoladki Belgijskie dodają Waszym chwilom słodkości czekolady, miękkości śmietanki i świeżości owoców. Co jeden łyk, to inna pralina. Pozwólcie się zwabić. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
142,8 zł /1000 g 14,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 23. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »