

HONDURAS GEISHA SANTA BARBARA TRINIDAD - Micro Lot
W jej zapachu rozpoznacie jaśmin i owoce tropikalne. Kto przygotuje Gejszę, będzie miał bardzo aromatyczne i kwiatowe doznania. Rolnicy z Trynidadu dbają o to z pasją i minimalnym wpływem na środowisko. Cieszcie się luksusem. Gejsza ze wzgórz Hondurasu to kawa na szczególne chwile, królowa pośród wszystkich.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Honduras Geisha Santa Barbara Trinidad SHG należy do kaw wyjątkowo zbalansowanych z pełnym ciałem. W zapachu rozpoznacie słodycz jaśminowych kwiatów, smak cytrusów i nugatu. Spodziewajcie się delikatnej i lekkiej pianki.
Pochodzenie kawy
Kawa Geisha to ekskluzywna i najdroższa odmianę kawy na świecie. Jest nagradzana medalami na wszystkich zawodach i jest na nią popyt we wszystkich luksusowych kawiarniach. Sama odmiana pochodzi z wioski Gesha w zachodniej Etiopii. Wygląda trochę nietypowo - krzewy kawowniku są tak wysokie, że trzeba je zbierać stojąc na drabinie. System korzeniowy jest bardzo płytki. Roślina wymaga większej wysokości, tylko łagodnego promieniowania słonecznego i określonej wilgotności. Jej owoce są wydłużone. Dzięki kombinacji czynników klimatycznych Geisha ma niepowtarzalny smak i na aukcjach łamie jeden rekord za drugim.
Z etiopskich lasów kawa ta dotarła na cały świat poprzez Kenię, Tanzanię, Kostarykę i Panamę. W Hondurasie uprawia ją rodzina José Salomona Fajardo i Adriana Bueso. Mieszkają w północno-zachodniej części kraju, w miejscowości Santa Barbara. Jej mieszkańcy mówią, że mają żydowskich przodków, na przykład nazwali po byłym ambasadorze Izraela Szimona Agura miejscową ulicę i ośrodek sportowy o nazwie Plaza Jeruzalem, ponieważ został zbudowany przy wsparciu finansowym Izraela.
Kawa jest uprawiana w Trynidadzie na wysokości 1350-1400 metrów. Gospodarstwo Finca Jerusalén skupia kilku drobnych producentów ze wsi Montecristo, El Guijo i Carretal. Kawowe wiśnie są zbierane ręcznie i przetwarzane w tradycyjny sposób, z poszanowaniem dziedzictwa rodzinnego i ochrony przyrody. Z czerwonych jagód mechanicznie usuwana jest skórka, potem ziarna pozostawia się do fermentacji przez 12-16 godzin, a następnie rolnicy myją je ręcznie. Geisha musi być suszona w wilgotności 11-12 procent, zwykle suszy się ją na betonowych płytach na około 3 cm warstwie. Tam musi być w regularnych odstępach czasu, co najmniej raz na godzinę przemieszana. Przed zapakowaniem kawy i dostraceniem jej na giełde, kawa ponownie musi przejść przez sorotowanie.
Podsumowując, być może jedyna uwaga o Micro Lot. Nazywa się tak kawę selektywną z "rodowodem", z dokładnie identyfikowalną plantacją, plantatorem i przetwórcą.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND ziarnista kawa

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE kawa ziarnista
