

GUATEMALA SANTA ROSA LA CABANA - kawa ziarnista
Idealnie zrównoważony smak, doskonałe przetwarzanie. Gwatemalskie zbiory z gospodarstwa La Cabana wyróżniają się świeżością, w której wyraźnie widać czekoladową słodycz. Dlatego też cieszy się dużym zainteresowaniem wśród baristów. Specjalna kawa rosła w otoczeniu drzew bananowych, była zbierana w czasie największej dojrzałości i przetwarzana przez staranne mycie. Czy cieknie Wam już ślinka?
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista z Gwatemali Santa Rosa La Cabana to jedna z kawy, którą bardzo szybko pokochacie. Jest przyjemnie słodka, a jednocześnie orzeźwiająca, znajdziecie w niej czekoladę i odrobinę owoców. Ponieważ jest to arabika, możecie spodziewać się delikatnej, jasnej pianki.
Pochodzenie kawy
Mówi się, że bez kawy Gwatemala nie byłaby tam, gdzie jest dzisiaj. Od ponad stu lat ziarna kawy wnoszą znaczne środki do skarbu państwa Ameryki Środkowej, będąc jedną z głównych pozycji eksportowych i stanowiącą 40 procent dochodów rolnictwa. Nic dziwnego, że dbają o kawę z Gwatemali, zwracając maksymalną uwagę na jej uprawę, zbiór i przetwarzanie. A jeśli na przykład pojedziecie do gospodarstwa La Cabana, będą Was czekać naprawdę magiczne doświadczenia.
Plantacja znajduje się w południowo-wschodniej Gwatemali, w pobliżu miasta Nueva Santa Rosa. Cały region Santa Rosa położony jest na wyżynach wulkanicznych, wznoszących się na wysokość 1845 metrów nad poziomem morza. Niemniej jednak stoki są umiarkowane, z nachyleniem nie większym niż 20 procent. Obszar charakteryzuje się opadami wynoszącymi 1100 - 1350 mm rocznie, a średnia temperatura wynosi około 23 ° C.
Jest więc jasne, że kawowce mają się bardzo dobrze na farmie La Cabana (i w jej okolicach). Wśród najczęściej uprawianych arabik są odmiany Catuai, Caturra i Bourbon. Robusta w Gwatemali jest trudny do znalezienia. Równie oczywiste są sposoby przetwarzania ziaren kawy - typowy dla kawyw Gwatemali jest metoda mokra (Fully Washed). Gospodarstwo Guatemala La Cabana zbiera owoce roślin kawy o najwyższej dojrzałości. Dokładnie wtedy, gdy na ich żółtej skorupce pojawiają się ciemne plamki. Taki okres występuje od grudnia do marca. Jagody zbierane są wyłącznie ręcznie i jeszcze w ten sam dzień, w którym robotnicy wynieśli je z plantacji, mechanicznie pozbawiają je skórki i pozostawiają do ferentacji w zbiornikach fermentacyjnych przez 36–48 godzin. W tym czasie miąższ otaczający ziarno rozpuszcza się i zachodzą pożądane naturalne procesy utleniania enzymów. Zielona kawa jest suszona powoli na betonowych tarasach. W zależności od nasłonecznienia i temperatury powietrza 4-7 dni. Dzięki temu odcienie czekolady mogą się rozwijać, a smak zyskuje równowagę i gładkość.
Oprócz uprawy kawowców właściciele gospodarstwa hodują również 160 000 pszczół, które zapylają kwiaty kawowców i jednocześnie wytwarzają naprawdę wyjątkowy „kawowy” miód. Drzewa bananowe, orzechy makadamia i inne owoce tropikalne rosną wokół plantacji. Utrzymanie różnorodności biologicznej i wykorzystanie naturalnego cyklu przyrody ma zasadnicze znaczenie dla La Cabana. Wykorzystuje wyłącznie nawozy organiczne i chroni glebę, różnicując sadzone rośliny.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - kawa ziarnista
