Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

GUATEMALA SANTA ROSA LA CABANA - kawa ziarnista

Kod: 1530

Idealnie zrównoważony smak, doskonałe przetwarzanie. Gwatemalskie zbiory z gospodarstwa La Cabana wyróżniają się świeżością, w której wyraźnie widać czekoladową słodycz. Dlatego też cieszy się dużym zainteresowaniem wśród baristów. Specjalna kawa rosła w otoczeniu drzew bananowych, była zbierana w czasie największej dojrzałości i przetwarzana przez staranne mycie. Czy cieknie Wam już ślinka? 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
171,3 zł /1000 g 17,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Guatemala
Różnorodność
Różnorodność:
Catuai
Region
Region:
Santa Rosa
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1150-1500m
Smak
Smak:
Czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista z Gwatemali Santa Rosa La Cabana to jedna z kawy, którą bardzo szybko pokochacie. Jest przyjemnie słodka,  a jednocześnie orzeźwiająca, znajdziecie w niej czekoladę i odrobinę owoców. Ponieważ jest to arabika, możecie spodziewać się delikatnej, jasnej pianki. 

Pochodzenie kawy

Mówi się, że bez kawy Gwatemala nie byłaby tam, gdzie jest dzisiaj. Od ponad stu lat ziarna kawy wnoszą znaczne środki do skarbu państwa Ameryki Środkowej, będąc jedną z głównych pozycji eksportowych i stanowiącą 40 procent dochodów rolnictwa. Nic dziwnego, że dbają o kawę z Gwatemali, zwracając maksymalną uwagę na jej uprawę, zbiór i przetwarzanie. A jeśli na przykład pojedziecie do gospodarstwa La Cabana, będą Was czekać naprawdę magiczne doświadczenia.

Plantacja znajduje się w południowo-wschodniej Gwatemali, w pobliżu miasta Nueva Santa Rosa. Cały region Santa Rosa położony jest na wyżynach wulkanicznych, wznoszących się na wysokość 1845 metrów nad poziomem morza. Niemniej jednak stoki są umiarkowane, z nachyleniem nie większym niż 20 procent. Obszar charakteryzuje się opadami wynoszącymi 1100 - 1350 mm rocznie, a średnia temperatura wynosi około 23 ° C.

Jest więc jasne, że kawowce mają się bardzo dobrze na farmie La Cabana (i w jej okolicach). Wśród najczęściej uprawianych arabik są odmiany Catuai, Caturra i Bourbon. Robusta w Gwatemali jest trudny do znalezienia. Równie oczywiste są sposoby przetwarzania ziaren kawy - typowy dla kawyw Gwatemali jest metoda mokra (Fully Washed). Gospodarstwo Guatemala La Cabana zbiera owoce roślin kawy o najwyższej dojrzałości. Dokładnie wtedy, gdy na ich żółtej skorupce pojawiają się ciemne plamki. Taki okres występuje od grudnia do marca. Jagody zbierane są wyłącznie ręcznie i jeszcze w ten sam dzień, w którym robotnicy wynieśli je z plantacji, mechanicznie pozbawiają je skórki i pozostawiają do ferentacji w zbiornikach fermentacyjnych przez 36–48 godzin. W tym czasie miąższ otaczający ziarno rozpuszcza się i zachodzą pożądane naturalne procesy utleniania enzymów. Zielona kawa jest suszona powoli na betonowych tarasach. W zależności od nasłonecznienia i temperatury powietrza 4-7 dni. Dzięki temu odcienie czekolady mogą się rozwijać, a smak zyskuje równowagę i gładkość.

Oprócz uprawy kawowców właściciele gospodarstwa hodują również 160 000 pszczół, które zapylają kwiaty kawowców i jednocześnie wytwarzają naprawdę wyjątkowy „kawowy” miód. Drzewa bananowe, orzechy makadamia i inne owoce tropikalne rosną wokół plantacji. Utrzymanie różnorodności biologicznej i wykorzystanie naturalnego cyklu przyrody ma zasadnicze znaczenie dla La Cabana. Wykorzystuje wyłącznie nawozy organiczne i chroni glebę, różnicując sadzone rośliny. 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


15% ZNIŻKA
GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

Popularną odmianę Bourbon charakteryzują małe i regularne ziarna, kwasowość i pełna intensywność. Plantacyjnej kawy Gwatemali nie może zabraknąć na twojej półce wśród ulubionych smakołyków. Niezwykle intensywny, owocowy aromat i średni stopień prażenia – smakuje jak małe ristretto i klasyczne espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
146,5 zł /1000 g 124,5 zł /1000 g 12,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN EP FANCY ziarnista kawa

Wyrusz z nami w podróż do wielkich wulkanów wokół zatoki i meandrów, w cieniu bananowych drzew ... na pewno trafisz na pachnące plantacje. Kawa z północnej Kolumbii ma niepowtarzalny urok. Niby bardzo łagodna, ale z pulsującym życiem. Niby słodycz, ale również i kwasowość. Otuli twoje zmysły smakiem kokosa i doda ci energii na cały dzień.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
144,5 zł /1000 g 14,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

Sto procent Arabica, sto procent doświadczenie degustacyjne!  Elegancka Kolumbia Supremo Medelin przygotuje niezapomniane spotkanie  egzotycznych owoców i czekolady. Chociaż mocna i aromatyczna, jednak delikatna i harmonizująca. Ekskluzywne i regularne ziarna kawy są palone do ciemnego koloru, tworząc delikatne i atrakcyjne olejki zapachowe. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
154,7 zł /1000 g 15,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »