Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

GUATEMALA SANTA ROSA LA CABANA - kawa ziarnista

Kod: 1530

Idealnie zrównoważony smak, doskonałe przetwarzanie. Gwatemalskie zbiory z gospodarstwa La Cabana wyróżniają się świeżością, w której wyraźnie widać czekoladową słodycz. Dlatego też cieszy się dużym zainteresowaniem wśród baristów. Specjalna kawa rosła w otoczeniu drzew bananowych, była zbierana w czasie największej dojrzałości i przetwarzana przez staranne mycie. Czy cieknie Wam już ślinka? 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
171,3 zł /1000 g 17,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Guatemala
Różnorodność
Różnorodność:
Catuai
Region
Region:
Santa Rosa
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1150-1500m
Smak
Smak:
Czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista z Gwatemali Santa Rosa La Cabana to jedna z kawy, którą bardzo szybko pokochacie. Jest przyjemnie słodka,  a jednocześnie orzeźwiająca, znajdziecie w niej czekoladę i odrobinę owoców. Ponieważ jest to arabika, możecie spodziewać się delikatnej, jasnej pianki. 

Pochodzenie kawy

Mówi się, że bez kawy Gwatemala nie byłaby tam, gdzie jest dzisiaj. Od ponad stu lat ziarna kawy wnoszą znaczne środki do skarbu państwa Ameryki Środkowej, będąc jedną z głównych pozycji eksportowych i stanowiącą 40 procent dochodów rolnictwa. Nic dziwnego, że dbają o kawę z Gwatemali, zwracając maksymalną uwagę na jej uprawę, zbiór i przetwarzanie. A jeśli na przykład pojedziecie do gospodarstwa La Cabana, będą Was czekać naprawdę magiczne doświadczenia.

Plantacja znajduje się w południowo-wschodniej Gwatemali, w pobliżu miasta Nueva Santa Rosa. Cały region Santa Rosa położony jest na wyżynach wulkanicznych, wznoszących się na wysokość 1845 metrów nad poziomem morza. Niemniej jednak stoki są umiarkowane, z nachyleniem nie większym niż 20 procent. Obszar charakteryzuje się opadami wynoszącymi 1100 - 1350 mm rocznie, a średnia temperatura wynosi około 23 ° C.

Jest więc jasne, że kawowce mają się bardzo dobrze na farmie La Cabana (i w jej okolicach). Wśród najczęściej uprawianych arabik są odmiany Catuai, Caturra i Bourbon. Robusta w Gwatemali jest trudny do znalezienia. Równie oczywiste są sposoby przetwarzania ziaren kawy - typowy dla kawyw Gwatemali jest metoda mokra (Fully Washed). Gospodarstwo Guatemala La Cabana zbiera owoce roślin kawy o najwyższej dojrzałości. Dokładnie wtedy, gdy na ich żółtej skorupce pojawiają się ciemne plamki. Taki okres występuje od grudnia do marca. Jagody zbierane są wyłącznie ręcznie i jeszcze w ten sam dzień, w którym robotnicy wynieśli je z plantacji, mechanicznie pozbawiają je skórki i pozostawiają do ferentacji w zbiornikach fermentacyjnych przez 36–48 godzin. W tym czasie miąższ otaczający ziarno rozpuszcza się i zachodzą pożądane naturalne procesy utleniania enzymów. Zielona kawa jest suszona powoli na betonowych tarasach. W zależności od nasłonecznienia i temperatury powietrza 4-7 dni. Dzięki temu odcienie czekolady mogą się rozwijać, a smak zyskuje równowagę i gładkość.

Oprócz uprawy kawowców właściciele gospodarstwa hodują również 160 000 pszczół, które zapylają kwiaty kawowców i jednocześnie wytwarzają naprawdę wyjątkowy „kawowy” miód. Drzewa bananowe, orzechy makadamia i inne owoce tropikalne rosną wokół plantacji. Utrzymanie różnorodności biologicznej i wykorzystanie naturalnego cyklu przyrody ma zasadnicze znaczenie dla La Cabana. Wykorzystuje wyłącznie nawozy organiczne i chroni glebę, różnicując sadzone rośliny. 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
170,4 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023

ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - kawa ziarnista

Mocha odnosi się do koloru czekolady lub kawy uprawianej w Arabii. Jesteśmy przekonani, że Ethiopia Sidamo Mocha łączy w sobie wszystkie znaczenia. To jedna z najbardziej czekoladowych kaw na świecie, delikatny przysmak eksportowany niegdyś do Jemenu. Średnio mocną Arabikę o urzekającym aromacie zapamiętacie już po pierwszej degustacji. I już nigdy z  niej nie zrezygnujecie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
178,5 zł /1000 g 17,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023

Brazylia Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Brazylia Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18

Najlepszy sort, jaki możesz skosztować, z brazylijskich plantacji jest teraz na wyciągnięcie ręki. Arabiki ze słynnych regionów Cerrado i Alta Mogiana nie zawiodą nawet największego konesera. Zachwycą smakiem czekolady i kakao, a także karmelowym posmakiem. Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18 nadaje się do przygotowania doskonałego espresso, bajecznie smakuje też po zaparzeniu w filtrze. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »