

DŻEZWA NA KAWĘ KAFFIA 110 - 120 ml
Dżezwa to tradycyjny czajniczek do parzenia kawy po turecku. Wykonany jest ręcznie z miedzi. Miedź ma wysoką przewodność cieplną i od wielu wieków jest preferowana w kuchni ze względu na bezpieczeństwo i zdrowe gotowanie. Wewnętrzna część czajnika jest ocynowana.
Kształt dżewy jest stożkowy z długim uchwytem. Czajniczek zwęża się w górę. Górna krawędź jest poszerzona, aby zapobiec przelewaniu się kawy.
Materiał: miedź, cyna.
Objętość: 110 - 120 ml
Średnica u dołu: 6,5 cm
Sposób przygotowania
1. Kawę należy zmielić bardzo drobno. Powinna mieć sproszkowaną formę.
2. Na 1 kawę używamy około 7 gramów zmielonej kawy na 50 ml wody.
3. Dżezwę położcie na źródle ciepła, dodajcie 20 ml wody i cukier z przyprawami (zależy od was jakie przyprawy dodacie, może to być np. kardamon). Proporcje kawy z cukrem to 2 łyżeczki kawy i łyżeczka cukru.
4. Poczekajcie, aż woda z cukrem zacznie się gotować i powstanie karmel. Następnie dolejcie wodę do 2/3 dżezwy i dodajcie zmieloną kawę.
5. Poczekajcie, aż kawa zacznie się gotować, a pianka dostanie się do górnej krawędzi dżezwy, następnie dżezwę zdejmujemy z ognia i usuwamy piankę, którą wkładamy do kubka.
6. Potem kawę ponownie zagotować i powtarzać tę procedurę 2x.
7. Na koniec odłóżcie dżezwę na bok i zostawcie na 30 sekund, aby osad się usadził.
8. Kawę nalać do kubka.
Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ETHIOPIA DJIMMAH kawa ziarnista

GUATEMALA GEISHA FINCA NUEVA GRANADA - kawa ziarnista
